It’s Showtime Amsterdam Arena – Színvonalas összecsapások és újabb Hari balhé a főmérkőzésen!

showtime_amsterdam_2010_xlsport.jpg

Május 29.-én ismét az Ajax stadion adott otthont az év legnagyobb szabású kick-box gálájának. A nem mindennapi rendezvényen ismét teltház fogadta a versenyzőket, ami azt jelenti, hogy több mint húszezren foglaltak helyet a lelátókon.

A program ismét bombaerősre sikeredett, hiszen összesen tizenöt mérkőzést rendeztek a világ legjobb versenyzőinek részvételével. Már a gála első felében is klasszisok küzdöttek a szorítóban, és az sem vetette vissza a gála színvonalát, hogy nem sokkal a megmérettetés előtt a szervezet három élmenőjének, Tyrone Spongnak, Giorgio Petrosyanak, és Andy Souwernek is lekellett mondania a részvételt, különböző sérülések miatt.

A rendezvény előtt két fontos szabálymódosítást is bejelentettek. Mostantól a mérkőzéseken három helyett öt pontozóbíró értékeli a küzdelmeket, és minden padlózásért kettő, és nem egy pontot vonnak le a versenyzőktől, tehát inkább a keményebb bunyót vállaló versenyzőt értékelik jobban.

A felvezető mérkőzések után program első része fél ötkor kezdődött, ekkor körülbelül fél ház volt a csarnokban. Már a délutáni órákban is hemzsegtek a klasszisok a ringben. Az első mérkőzésen nehézsúlyban Rustemi Kreshnik kétszer is padlóztatta Tomas Hront az első menetben, majd végül pontozással nyert. Az „afrikai harcos” Chris Ngimbi nem kegyelmezett Anthony Nekruinak, egy látványos fejre mért térdrúgással zárta le az összecsapást a második menetben. A hollandok fiatal titánja, Rico Verhoeven  értékes skalpot gyűjtött be, hiszen pontozással győzte le a bosnyák Dzevad Poturakot. Dzhabar Askerov és William Diender főprogramba illő mérkőzést vívott, ahol először hirdettek extra menetet a nap folyamán. Itt Askerov került fölénybe és megérdemelten győzött. A két marokkói, Mohamed Khamal és Chahid Oulad El Hadj is parázs összecsapást produkált, és ha nem is sokkal, de a Pitbull becenévre hallgató Chahid volt a jobb. Az örmény származású Atty Gol megpróbálta elhódítani a 65 kg-os VB címet Orono vor Petchpoontól, azonban nem járt sikerrel, hiszen a bíró öt menet után a thaiföldi versenyző kezét emelte a magasba. Lhoucine Ouzgni meggyőzően verte a hazai pálya előnyét élvező Sem Braant, és Simon Rutz szerint Ő lehet Cosmo Alexandre következő kihívója, a 77 kg-os világbajnoki címért. Anderson Silva és Mourad Bouzidi mérkőzésén extra menet döntött, Bouzidi javára. Élete utolsó mérkőzésén nem sikerült győztesen elhagynia  a szorítót Rayen Simsonnak, ebben Sahin Yakut akadályozta meg, miután pontozással győzte le a holland klasszist.

Főprogram

Daniel Ghita vs Aschwin Balrak: A tavalyi év felfedezettjének és a szurinámi származású Balrak összecsapásával kezdődött a főprogram. Annak ellenére, hogy az Ernesto Hoost által edzett dél-amerikai sportoló is elért egy-két nagyobb győzelmet az utóbbi időben, inkább Ghita számított a mérkőzés esélyesének. Ennek ellenére meglepetés született, hiszen Balrak nagyszerűen küzdött, többször látványos ütésekkel is eltalálta a közel két méter magas román versenyzőt, aki azonban inkább csak a combrúgásaival tudott érvényesülni, így végül Balrak gyűjtötte be pontozással a győzelmet.

Cosmo Alexandre vs Nieky „The Natural” Holzken: a két klasszis az este egyik legjobb mérkőzését vívta! A szervezet 77 kg-os világbajnoka, Alexandre ringbe lépett Budapesten is április 17.-én, most azonban a 72,5 kg-os súlycsoportban tette próbára magát! Holzken már az első menetben padlóra küldte a brazil versenyzőt, aki ennek ellenére nem adta fel, és újult erővel támadott vissza. A második, harmadik menetben is végig partiban volt a hazai versenyzővel, sőt volt hogy Ő dominált a szorítóban, de a padlózás miatt, szűken Holzken volt a jobb, és végül 4:1 arányú pontozással be is gyűjtötte a győzelmet.

Leroy Kaestner vs Gago Drago: a tavalyi év holland K-1 Max bajnoka és az agresszív stílusa miatt igencsak népszerű Drago szintén kiváló mérkőzést produkált! Drago végig keményen támadott, azonban Kaestner is felvette ellene a kesztyűt ebben a műfajban is. Az örmény versenyző sok látványos technikát is bevetett, a közönség nagy örömére többször próbálkozott fordulásos rúgásokkal, azonban Kaestner sikerrel blokkolta ezeket. A három menet után mindenki feszülten várta az eredményhirdetést, hiszen szoros mérkőzést produkáltak a versenyzők. A pontozok végül Kaestnert hozták ki győztesnek, aki ezzel a sikerrel egy nagyon értékes skalpot gyűjtött be.

Yoshihiro Sato vs Pajonsuk: ezen az összecsapáson a gála két ázsiai versenyzője nézett farkasszemet egymással. A thaiföldi versenyző eredetileg Andy Souwer ellen lépett volna ringbe, azonban a  kétszeres bajnok szemsérülése miatt kénytelen volt lemondani a mérkőzést, és helyére a japánok klasszisa, Sato került. Annak ellenére, hogy ismét két klasszis versenyző csapott össze, ez a mérkőzés színvonala elmaradt a többi, főprogramban szerepet kapó mérkőzéstől. Mindketten Muay-thai alapokkal rendelkeznek, és ez látszott a mérkőzésen is, sok volt a klincselés, ami azonban nem megengedett az It’s Showtime szabályai szerint. Emiatt a népes közönség többször is nem tetszését nyilvánította ki. A mérkőzést végül Pajonsok nyerte pontozással.

Gökhan Saki vs Melvin Manhoef: A sportág egyik legnagyobb sztárja, Manhoef eredetileg Tyrone Spong ellen lépett volna ringbe, azonban a fiatal klasszis keze megsérült a Jerome Le Banner elleni mérkőzésen még április elején, így helyette a szintén klasszisok táborát erősítő Gokhan Saki bizonyíthatott a mindössze 90 kg-ot nyomó KO király ellen. A két versenyző szokásukhoz híven már a bevonulásnál hatalmas show-t produkált és szerencsére a ringben is hozták a formájukat. Az elején Manhoef kevesebbet támadott, azonban a menet második felét meghúzta, viszont a következő menetben nem volt menekvés, ugyanis Saki nagyszerű produkciót nyújtott és gyakorlatilag földbe döngölte a holland klasszist. Manhoef nagy szívvel állta a pofonokat, azonban a harmadik padlózás után a bíró leléptette. 

Artur Kyshenko vs Murat Direkci: szintén az este egyik legjobban várt összecsapása volt a fiatal ukrán klasszis és a szervezet 70 kg-os bajnokának a mérkőzése. A két versenyző nem is okozott csalódást, hiszen a publikum elégedett lehetett a látottakkal, és ez az összecsapás is jó eséllyel pályázhat az est legjobb mérkőzésének címére. Kyshenko jól használta ki magasságbeli főlényét, ám Direkci is hatékonyan dolgozott, nem egyszer került közel ahhoz, hogy ugró térdrúgásaival eldöntse a mérkőzést. A harmadik menetre Kyshenko már több sérülést is összeszedett és a török származású versenyző alaposan meg is húzta a záró kört, de ha szűken is, Kyshenko jogosan hagyta el 4:1 arányú pontozásos győzelemmel a szorított.

Hesdy Gerges vs Badr Hari: az est főmérkőzésén a +95 kg-os VB-cím volt a tét. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt években egyértelműen Hari a szervezett húzóembere, ringbe vonulásakor hatalmas ovációval fogadta  a közönség, gyakorlatilag majdnem felrobbant a csarnok, azonban nem egyszer voltak balhés esetei a ringben és a szorítón kívül is, és sajnos a balhé most sem maradt el. Ellenfele a gránitálló egyiptomi Hesdy Gerges volt. A pontosan két méter magas egyiptomi versenyző nagyon jól állta Hari szokásosan kőkemény támadásait, azonban a második menetben padlóra került és a marokkói versenyző a 2008-as K-1 döntőhöz hasonlóan ismét fejbe rúgta  a földön fekvő ellenfelét. A kedvencből hirtelen ellenség lett, a közönség hangos füttyszóval díjazta a durva szabálytalanságot. Gerges csapata azonnal a ringbe rontott, kellett pár perc mire megnyugodtak a kedélyek. A ringszpíker nem sokkal az eset után oda akarta adni a mikrofont Harinak, hogy mondjon valamit, Ő azonban szótlan maradt és meglepő módon helyette csapattársa, Melvin Manhoef kért bocsánatot és mondta, hogy természetesen elismerik Gerges győzelmét, így a két méter magas egyiptomi versenyző derekára került a nehézsúlyú bajnoki öv. 

Az idei évben ismét nagyszerűre sikeredett a rendezvény, a versenyzők és a szervezők nagyon kitettek magukért, már most ki lehet jelenteni, hogy ez, az év legnagyobb szabású gálája volt, számos súlycsoport klasszisai főszereplésével. Sajnos a Hari által ismét elkövetett szabálytalanság miatt többen keserű szájízzel hagyták el az Amsterdam Arenát, de bízzunk benne, hogy ez utoljára fordult elő a sportág egyik legnagyobb ikonjával.

A gála előtt tudni lehetett, hogy a jövő évben az It’s Showtime két 16-os tornát is fog rendezni, 70 kg-ban és nehézsúlyban is. A legnehezebbek március 5.-én Amszterdamban vívják a 16-os döntőt, majd szintén májusban az Arena-ban dől el a győztes személye, aki hazaviheti a 100 000 eurós fődíjat. A középsúlyúak tornájára várhatóan a 2011-es év második felében fog sor kerülni.

Írta: Szécsei Dávid – www.fighters.hu

Vélemény, hozzászólás?