A nagy visszatérés: 100 kilóval nehezebb ellenfelet készül kiütni a magyar thai bokszoló

image

2011 márciusában ismét megmutatja a magyar thai-boksz legenda, hogy nem csak a húszéveseké a világ! 390 megnyert és csupán egyetlen elveszített meccsel a háta mögött, a Hell Energy 46 éves bokszolója, Kunkli Tivadar még egyszer utoljára ringbe száll. A tavalyi, második visszavonulása után egy meghökkentő kihívás vette rá az újbóli visszatérésre. Az utcai harcosok között és a thai-boksz sportágban is hírnevet szerző fighter a 100 kilóval (!) nehezebb Bob Sapp ellen – veszi fel ismét a kesztyűt.

kunkli_tivadar_press_small.jpg
A tavalyi, „It’s Showtime” gála szervezői egy szinte nevetségesnek tűnő ötlettel keresték fel a 2010-ben, már másodjára visszavonult Kunkli Tivadar thai-bokszolót. Vakmerő ötletük lényege, hogy Tivadar vállalja a szinte Dávid és Góliát harcát megidéző küzdelmet Bob Sapp ellen! Kunkli lelki szemei előtt rögtön megjelent a félelmetes külsejéről és botrányos mérkőzéseiről híres bokszoló, akit a közönség több amerikai filmes produkcióban is láthatott már (Electra, Csontdaráló, Vér és csont), hiszen színészi ambíciókkal is rendelkezik.  A „Szörny” becenévre hallgató Sapp nem mindennapi adottságokkal rendelkezik, 194 centiméteres magasságához 170 kilogramm párosul, szinte zsír nélkül. Azok számára azonban, akik ismerik Kunkli kíméletlen erejét és kitartását, talán nem meglepő, hogy a világviszonylatban is egyedülállónak számító mérkőzésre – a hol a küzdő felek közötti súlykülönbség 100 kilogramm lesz – Tivadar válasza egyértelmű igen volt!
Óriási kihívás előtt áll most a thai bokszban Európa- és világbajnoki címmel egyaránt rendelkező sportoló, aki mozgalmas pályafutása során az utcai harcosok között is hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Tivadar a mérkőzésre való felkészülését egy hónappal ezelőtt kezdte el, januártól pedig már naponta kétszer edz, amit saját bevallása szerint csak úgy lehet bírni, hogy ha az ember napközben alszik egy kicsit. „Az ember szervezetét nem lehet átverni! Amióta elkezdtem a napi két edzést, nincs olyan tagom, ami ne fájna, amiben ne lenne izomláz!” – vallotta be őszintén az ezrek által példaképként tisztelt sportoló. Állóképességének maximalizálásához Tivadar fut, úszik és Sapp-hez hasonló adottságú – 130-140 kilós, 2 méter magas – ellenfelekkel bob_sapp_1.jpgküzd. Egy normál meccsre való felkészüléssel szemben az a legfőbb különbség, hogy minden eszköz – a bokszzsáktól a rúgópárnáig –, amin Tivadar edz, két méter magasságra van felemelve, hiszen a szikár, inas borsodi veteránnak ebben a magasságban kell majd bevinnie találatait. A szigorú edzéstervben egyedül hétvégén engedélyez pihenőt magának, amikor kedvenc hobbijának, a quadozásnak szenteli idejét.
Az év mérkőzésének számító megmérettetés menet nélküli lesz, ami azt jelenti, hogy csak kiütéssel, vagy feladással fejeződhet be. A normál muay thai meccsekhez hasonlósan a „könyök/térd fejre” szabály él (azaz könyökkel és térddel fejre is lehet támadni), de földharc nincs.
Arra a kérdésre, hogy a thai-boksz világában mennyire számít az életkor, a küzdősportolók körében komoly elismerést kivívó veterán azt válaszolta: „az életkor előre haladtával az ember egyre több tapasztalatra tesz szert, ami a fizikai felkészültséghez hasonlóan fontos tényező, hiszen a meccs kimenetele nagyrészt fejben dől el. A fiatalabbak hajlamosak hamarabb feladni.”
A saját bevallása szerint is utolsó meccsére készülő Tivadart családja és barátai is nagyon féltik, és noha támogatják „őrült” vállalkozását, rajta kívül kevesen hisznek abban, hogy győztesen hagyja majd el a ringet.

Névjegy:
Kunkli Tivadar
Született: 1964. 06. 19., Miskolc
Magasság/súly: 178 cm/70 kg
Eredményei: thaibox világbajnok 1993, Európa-bajnok 1990, 6x magyar bajnok
Mérlege: 390 mérkőzés / 389 győzelem / 1 vereség

Bob Sapp
Született: 1974. 07. 22., Colorado Springs
Magasság/súly: 194 cm/170 kg
Eredményei: K1 Grand Prix-győztes 2005
Mérlege: 38 mérkőzés / 21 győzelem / 16 vereség / 1 döntetlen

hell_bob_vs_kunkli_small.jpg

 

Forrás: Tóth Eszter – Anderson Communications

Vélemény, hozzászólás?