World Judo Masters: Tóth Krisztián ezüstérmes

A kínai Kuangcsouban rendezték meg az idei World Judo Masters viadalát. A világ legjobbjainak kiírt szupertornán öt magyar indult, Tóth Krisztián a dobogó második fokáig menetelt.


Azt nem mondhatjuk, hogy különösebben szerencsések lettek volna a mieink a sorsolással, hiszen két olyan súlycsoport is akadt, amelyben világbajnokkal kezdett a magyar judós.

Elsőként az 57 kilogrammos súlycsoportban, ahol Karakas Hedvig a tavalyi budapesti világbajnokság hősnőjével, a vb-aranyérmes mongol Sumiya Dorjsurennel találkozott az első mérkőzésén. A csata a csaknem öt és fél percesre hízó hosszabbításban dőlt el, Dorjsuren javára – a BHSE judósa nem küzdhetett tovább.

Ugyancsak egy mérkőzés jutott az Atomerőmű SE U23-as Európa-bajnoki ezüstérmesének, Pupp Rékának, aki nem adta olcsón a bőrét, több mint nyolc perces küzdelem végén, a harmadik intése miatt volt kénytelen fejet hajtani az Eb-bronzérmes izraeli Gili Cohen előtt.

A háromszoros világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes kolumbiai Yuri Alveart kapta ellenfeléül Gercsák Szabina, ráadásul a DVTK-Miskolci JC Eb-bronzérmese már a tizenhat közé jutásért kénytelen volt meccselni. Az eredménysorokat összevetve Alvear volt a meccs favoritja, és sajnos nem is sikerült őt feltartóztatni, a kolumbiai csillag másfél perces küzdelem során ipponnal győzött, s végül meg sem állt a fináléig.

A tavalyi szentpétervári World Judo Masters bronzérmese, Cirjenics Miklós az oroszok korosztályos zsenije, a korábbi junior-világbajnok, a felnőttek között Eb-bronzérmes Zankisijev ellen lépett tatamira. Az Atomerőmű SE judokája hosszú kihagyás után a hágai GP-n tét vissza egy ötödik hellyel, Zankisijev ellen pedig eddig pozitív volt a mérlege, 2016-os havannai párharcukat Cirjenics Miklós nyerte. Ezúttal azonban az orosz egyenlíteni tudott, vazarijára a paksi judósnak nem volt válasza, így Zankisijev harcolhatott tovább.

Tóth Krisztián egy régi ismerőst kapott a nyitányra, a Pénzügyőr SE világbajnoki ezüstérmese az orosz Halmurzajev fivérek „súlyosabb” tagjával, az olimpiai bajnok Haszan fivérével, Huszen Halmurzajevvel nézett farkasszemet. Szinte egész eddigi pályafutásukat egymás mellett versenyezték végig, a magyar judósnak eddig mégis csak a „másik” Halmurzajevvel, Haszannal van jegyzett meccse, méghozzá meglehetősen rossz mérleggel, háromból három alkalommal Haszan Halmurzajev nyert. Kétszeres Európa-bajnokoi bronzérmes testvére most nem tudta feltartóztatni a mi fiunkat, Tóth Krisztián a hosszabbításban vazarival megnyerte a gigászok csatáját.

Következett a csehek reménysége, az U23-as Európa-bajnok David Klammert, aki az idei budapesti Grand Prix-n is a negyeddöntőben csapott össze Tóth Krisztiánnal. Akkor a magyar versenyző nyert, s szerencsére így történt ez Kuangcsouban is: a hosszabbítás harmadik percében vazarival győzött Pánczél Gábor tanítványa.

Az elődöntőben Noel van’t End várt Krisztiánra, méghozzá egy kiemelkedően sikerült verseny után: a holland sportoló ezüstérmet szerzett az idei utolsó Grand Slam-tornán, Oszakában. A nap leghosszabb küzdelme ez volt Tóth Krisztián számára, csaknem hét perc kellett ahhoz, hogy a holland megkapja harmadik intését.

Következhetett a döntő: méghozzá az év legjobbja, a világbajnok spanyol Sherazadishvili ellen. A felek emlékezetes csatát vívtak az idei budapesti Grand Prix-n – ahol Tóth Krisztián nyert –, majd a bakui világbajnokságon – ahol a spanyol jött ki jobban az idegek csatájából.

A finálé nem a mi kottánkból íródott, Sherazadishvili egy kontrából vazarival szerzett vezetést, majd a jobban „kinyíló“ magyar versenyzőt magas ellenfele nem engedte visszajönni a meccsbe, ipponnal megszerezte az aranyérmet.

A Pénzügyőr SE versenyzője remek teljesítményt nyújtva ezüstérmet szerzett, Kínában is igazolta klasszisát, s bár a világelsőséget nem sikerült megszereznie, de továbbra is ő a legmagasabban jegyzett magyar judós, várhatóan a világranglista második helyén zárja ezt az esztendőt!

Ami az éremtáblázatot illeti: Japán ezúttal is nyomasztó fölényt harcolt ki magának, a sportág őshazájából érkező válogatott hét arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel szerezte meg az első helyet az éremtáblázaton, megelőzve Grúziát (2, 1, 2) és Oroszországot (1, 1, 4). Tóth Krisztiánnak köszönhetően Magyarország is felkerült az éremtáblázatra, az ezüstérem a nemzetek rangsorának tizenegyedik helyezését érte ezen a viadalon!

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Marina Mayorova

A World Judo Masters: Tóth Krisztián ezüstérmes bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS