Vitalij Klicsko nullára verte Adameket

image

Nem volt "kétesélyes" küzdelem Lengyelországban, és ahogy az várható volt, az ukránok idősebbik nehézsúlyú bajnoka simán, mondhatni megerőltetés nélkül őrizte meg WBC világbajnoki övét helyi riválisával szemben. Vitalij Klicsko 40 évesen is sebezhetetlen!

A 2011-es esztendő elején sokan úgy gondolták – így utólag kijelenthetjük, hogy tévesen – miszerint van esély valamelyik Klicsko-testvér trónjának megdöntésére, hiszen három sokra tartott „kihívó” ért közel az ukránokhoz: az amatőrök között mindent megnyert Odlanier Solis, a WBA bajnok David Haye és a lengyelek két – alsóbb – súlycsoportban is vb-övet szerzett sztárja, Tomasz Adamek. És mivel az ukránok egyáltalán nem bővelkedtek a minőségi ellenfelekben, mindhárom trónkövetelő meg is kapta a lehetőséget.

Solis Vitalij ellen egész jól bokszolt két-két és fél percig, de aztán a kubai padlóra került, megsérült, így elég gyors KO-vereségbe futott bele márciusban. Haye Vlagyimirral küzdött címegyesítő mérkőzésen július első hétvégéjén, de képtelen volt a „ringen kívüli formáját” hozni, s a nagyszájú angol sima pontozásos vereséggel hagyta el a küzdőteret.

Tomasz Adamek abban a „kitüntetett” kegyben részesült, hogy miatta Vitalij Klicsko kész volt elhagyni a bokszolói karrierjében a hazai pályát jelentő Németországot, hogy Lengyelországban küzdjön meg a korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú világelső lengyellel.

Az előzetes beszámolók szerint minden jegy elkelt a jövő évi labdarúgó Eb-re felépített Miejski stadionba, így valamivel több, mint 42 ezer – zömében hazai – néző várta a trónfosztást. Ám a közönségnek csalódnia kellett, bár Adamek bizonyította, hogy nagy harcos, de meglehetősen egyoldalú mérkőzés kerekedett ki az összecsapásból. „Természetesen” az ukrán javára.

Klitschko vs Adamek

Hogy mit láttunk a ringben? Egy bátor, nyílt küzdelemre berendezkedett Adameket, és egy magabiztos, megingathatatlan, testi adottságait tökéletesen kiaknázó, hihetetlen precíz, kőkemény Klicskót.

Talán sokan úgy gondolják, hogy Vitalij Klicsko a maga leengedett balkezével sebezhetőnek látszik, csak ütni kéne ellene… de ez nem ilyen egyszerű. Ennek legfőbb oka, hogy az összes riválisa lényegesen alacsonyabb nála, ezért Klicskónak hiába széles az alapállása, a súlypontja (ekképp a feje is) eléggé hátul van – azaz egy normál alapállású, lényegesen alacsonyabb rivális számára jobb kézzel szinte megüthetetlen. Az a kevés próbálkozás, amit ezek az ellenfelek bevállalnak, legjobb esetben is csak vállát érhetik le, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy Klicsko milyen jól dolgozik a maga előtt lógatott baljával!

Az alkati adottság, és az „un-orthodox” stílus együttesen egy olyan taktikai előnyt jelent Vitalij Klicsko számára, mellyel a jelenlegi nehézsúlyú élmezőny egész egyszerűen nem tud mit kezdeni.

Adamek sem tudta megütni Vitalijt az erősebbik kezével, ezért az összecsapás eléggé egyoldalú küzdelmet hozott. Adamek ugyan próbálkozott, vállalta a nyílt sisakos küzdelmet, de menetenként 1-2 testütéssel, és ennél alig több balkezes találattal nem tudta kizökkenteni ellenfelét a megszokott stratégiájából. A lengyel már a második menet végén megrogyott egy pillanatra, de először csak a 6. menetben került padlóra. Klicsko megfontoltan bokszolt, nem ugrott neki ellenfelének, így a mérkőzés egészen a 10. menet hajrájáig elhúzódott. Adamek ekkor már percek óta szinte csak nyelte az ütéseket, így a mérkőzést vezető bíró közbelépése teljesen jogos volt (TKO).

A mérkőzés felvétele – videó >>>

Ezzel a győzelemmel a 40 éves Vitalij Klicsko (43 győzelem – 2 vereség) megőrizte WBC vb-övét, és ha hinni lehet a meccs előtt megjelenteknek, akkor 2012. vége előtt még nem fogja befejezni sikerekben gazdag pályafutását. De miért is tenné, amikor a legnagyobb probléma vele kapcsolatban az, hogy „hiteles” ellenfeleket szerződtessenek kihívónak.

Forrás: www.monokli.com

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply