Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állhatott Buenos Aires-ben

A Buenos Aires-ben zajló ifjúsági olimpia judotornájának harmadik versenynapján megszületett a második magyar érem: Vég Zsombor a 100 kilogrammosok között a dobogó harmadik fokára állhatott.

A magyar csapat zászlóvivője szerezte a küldöttség hatodik érmét

A hétfői aranyos élmények után kedden már a végéhez is ért az ifjúsági olimpia egyéni judoprogramja. Az utolsó két súlycsoport küzdelmei során a férfi 100 kilogrammosok versenyében Vég Zsombornak szurkolhattunk.

A Ceglédi VSE jövő kedden tizenhét esztendős judósa bronzérmet szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságon a 90 kilogrammosok küzdelmeiben, s óriási hajrával jutott ki az argentínai eseményre.

Elsősorban nem is a külföldi vetélytársaival kellett megküzdenie, hanem egy hazai riválisával: a Rákosvidéke Hajtós DSE sportolója, Nerpel Gergely is kiharcolta az olimpiai indulás jogát. A két reménység hajszálra azonos teljesítménnyel zárta a kvalifikációs időszakot, végül a Magyar Judo Szövetség elnökségének tagjai döntöttek közöttük, s Vég Zsombor kapta meg a bizalmat.

Bíró Norbert, Bíró Tamás és Mester Dániel tanítványa ezt igyekezett is meghálálni. A tizenegy fős mezőnyben az első fordulóban erőnyerő volt, a negyeddöntőben pedig egy és fél perc alatt végzett moldovai ellenfelével, Alin Bagrinnal – akit a nehézsúlyúak világranglistáján a huszonötödik helyen jegyeztek.

A moldovai Bagrin (kékben) nem járt túl jól

Vég Zsombor ebben a rangsorban harmadik a súlycsoportjában, s az elődöntőben a világelső, az Ázsia-bajnok kazah Szaduakasz várt rá, akitől júliusban, a hongkongi Ázsia-kupa döntőjében vereséget szenvedett.

Nagyon bíztunk a visszavágásban, s ezért nagy erőfeszítéseket tett a magyar judós, de a kiegyensúlyozott küzdelemben a kazah sportoló érte el a döntőbe jutást érő akciót.

Szaduakasz (fehérben) meg sem állt az aranyéremig

Vég Zsombor így a bronzéremért léphetett tatamira, a szlovén Rok Pogorevc ellen. Az ellenfél a világranglista tizenkettedik helyéről érkezett. Hivatalos nemzetközi mérkőzésen még nem csaptak össze a felek, de márciusban, a zágrábi Európa-kupán Pogorevc a dobogó legfelső fokán állhatott, amikor Vég Zsombor bronzérmes lett.

Az összecsapás előtt Vég Zsombor 2018-as mérlege 19 győzelem és mindössze négy vereség volt, Pogorevcé pedig 12–7. A Buenos Aires-i bronzmérkőzésen a magyar fiatal javította tovább a számsort, alig több mint másfél perc alatt ipponnal lezárva a küzdelmet. Így mindkét judósunk felállhatott Buenos Aires-ben a dobogóra, Özbas Szofi hétfői aranyérme után Vég Zsombor bronzérmet szerzett, ez volt a magyar küldöttség hatodik érme!


MAGYAROK AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁN

Aranyérmes
Gercsák Szabina (2014, Nancsing, 63 kg)
Özbas Szofi (2018, Buenos Aires, 63 kg)
Ezüstérmes
Batizi Barbara (2010, Szingapúr, 44 kg)
Bronzérmes
Tóth Krisztián (2010, Szingapúr, 81 kg)
Vég Zsombor (2018, Buenos Aires, 100 kg)


Az egyéni küzdelmekben hetven ország 104 judósa vett részt, az éremtáblázat első helyén Kazahsztán és Oroszország osztozott egy-egy első és második helyezéssel. Mögöttük a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Magyarország került fel, egy arany- és egy bronzéremmel.

Szerdán egy különleges csapatversenyre kerül sor Buenos Aires-ben: a résztvevőket csapatokba sorsolják, s a teljesen vegyes együttesek harcolnak egymással az érmekért, korábbi nyári olimpiák és az első két ifjúsági olimpia helyszíneinek nevét (Sydney, London, Rio de Janeiro, Barcelona, Athén, Atlanta, Los Angeles, Szöul, Moszkva, Nancsing, Peking, Montreal, Szingapúr) viselve. Minden csapatban négy férfi és négy női súlycsoport lesz – akárcsak az egyéni küzdelmekben volt.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau; MOB
Eredmények: KLIKK IDE!

A Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állhatott Buenos Aires-ben bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS