Ungvári Miklós aranyérmes, Szabó Frigyes bronzérmes a Budapest Grand Prix-n

Harminchét évesen is pazar teljesítményt nyújtott Ungvári Miklós a budapesti Grand Prix-viadalon, ahol hat győzelmet aratva aranyérmet szerzett! Szabó Frigyes is remekelt, bronzérmet szerzett, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen végzett.

Azt tudtuk, hogy Ungvári Miklós egy igazi klasszis, a felnőttek között több mint másfél évtizede íródó pályafutása során számtalan nagy siker fűződik a nevéhez, olimpiai ezüstérme és három világbajnoki bronzérme mellett hét Eb-medált is begyűjtött, háromszor eljátszották tiszteletére a Himnuszt.

Szombaton azonban talán még azokat is meglepte, akik végig figyelemmel követték karrierjét és tisztában voltak ragyogó képességeivel és kivételes hozzáállásával. A ceglédi judoka legutóbb tavaly áprilisban, a lengyelországi Európa-bajnokságon ért el helyezést (ott ötödik lett), a legutóbbi nemzetközi mecsét pedig a budapesti világbajnokságon jegyezték, aminek majd’ egy esztendeje.

Ungvári Miklós ennek ellenére úgy állt tatamira szombat délelőtt, amint az elmúlt években oly’ sokszor láthattuk tőle: igazi győztes mentalitással. A tizenöt évvel fiatalabb Lukas Reiter ellen kezdett, az osztrákok nagy reménysége végül vazarival maradt alul a ceglédi judóssal szemben.

Következett a holland van’t Westende, akit hosszabbításos összecsapáson sikerült legyőzni. Ungvári Miklós egymás után vívta a „ráadásokat“, a lengyel Mrowczynski elleni ippon után aranycsatában nyert a román Raicu és a kanadai Margelidon ellen is, így bejutott a fináléba.

Ott egy régi ismerős várt rá: Bíró Tamás tanítványa 2012-ben, a londoni olimpián a japán Ebinuma Maszasival együtt állt a dobogón, akkor a japán a harmadik, Ungvári Miklós pedig a második fokán. A szép számú és igen lelkes publikum ovációja mellett Ungi most is megelőzte a japánok háromszoros világbajnokát, egy remek kontrával ipponra dobva a jó formában lévő Ebinumát!

A dobogón: a japán Ebinuma (balról), Ungvári Miklós, a kanadai Margelidon és Szabó Frigyes

Ungvári Miklós 2016 után másodszor is megnyerte a Budapest Judo Grand Prix-t, egyúttal biztossá vált, hogy folytatódik a remek magyar sorozat: 2014 óta minden kiírásban volt hazai aranyérmes a budapesti GP-n!

„Nagyon örülök ennek a győzelemnek, remélem, sikerült valamit törleszteni ennek a fantasztikus közönségnek, hogy tavaly, a világbajnokságon nem tudtunk érmet szerezni. Hálás vagyok, mert nemcsak óriásit szurkoltak, de át is lendítettek néhány komoly holtponton – nyilatkozta Ungvári Miklós. – Nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire jutok, hiszen volt egy komoly vállműtétem, legutóbb majdnem egy éve, éppen itt, a Sportarénában versenyeztem legutóbb, úgy éreztem, talán három meccs lehet számomra ebben a napban. Aztán csak sodródtam az eseményekkel… A döntő? Az edzőmmel, Bíró Tamással készültünk rá, hogy a japánnak erre a dobására kontrával próbálkoznom kell majd, örülök, hogy sikerült!“

A nap másik meglepetését Szabó Frigyes szolgáltatta: a Leányvár sportolója a rá oly jellemző harcos, szenvedélyes judóval törte meg sorra ellenfeleit, előbb az olasz Melonit, aztán a görög Makariant, majd a fehérorosz Sokát is. A három ippongyőzelem után a kanadai Margelidon megállította Szabó Ferenc fiát-tanítványát, de a vigaszágon Szabó Frigyes újabb skalpot gyűjtött, vazarival győzte le a román Raicut.

Szabó Frigyes (kékben) nagyot harcolt szombaton

Már ez a menetelés önmagában igazi bravúr volt a 73 kilogrammos magyartól, az éremhez a mongolok világbajnoki bronzérmesét, Ganbaatar testén keresztül vezetett volna csak az út, de még ezt az akadályt is sikerült átugrani! A vállát fájlaló mongol az első pillanatokban kialakított földharchelyzetből nem tudott menekülni, Szabó Ferenc fia-tanítványa így a harmadik helyen végzett, ami kiemelkedő eredmény a világbajnoki erősségű mezőnyben.

„Az első meccsen, az olasz ellen elért ippon nagyon nagy lökést adott, mert hajlamos vagyok túlizgulni a dolgokat. Attól kezdve arra törekedtem, hogy élvezzem a judót – mondta a bronzérmes Szabó Frigyes. – nagyon örülök ennek az éremnek, mindenkinek köszönöm, aki segített, különösen a családomnak, szüleimnek. Tokió? Mindenképpen megcélzom, az indulás nagyon jól sikerült…“

Jutott még egy helyezés a mieinknek ezen a napon: az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina két győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen végzett súlycsoportjában. A DVTK-Miskolci JC judósa az orosz Kirjejeva ellen gyors ipponnal, a belga Taeymans ellen az utolsó másodpercekben sikerült ugyancsak véget vetni a küzdelemnek, a holland van Sanne és a marokkói Niang ellen azonban nem sikerült nyernie Flórusz János tanítványának, aki így is értékes pontokat gyűjtött a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációhoz.

Gercsák Szabina (fehérben) hetedik lett a Budapest GP-n

Szólni kell Ungvári Attila szerepléséről is: a Ceglédi VSE 81 kilogrammos Európa-bajnoki bronzérmese ugyan nem ért el ezúttal helyezést, de két harcos győzelemmel eljutott a legjobb tizenhatig, ahol a svéd Pacek tartóztatta fel. „Karvaly“ súlyos sérülés és operáció után hosszú kihagyáson van túl, 2017 októbere után lépett újra tatamira, s a visszatérése biztatóan sikerült.

A nap többi magyar indulója közül Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC) is győzelemmel kezdett a 73 kilogrammosok között, pechére a sorsolás ezt követően a japán Ebinumát sodorta az útjába, így nem sikerült helyezést elérnie. Sok fiatal is lehetőséget kapott a mieink közül bemutatkozni egy ilyen erősségű tornán, Mátics András(OLC T-Trans Gemenc JK, 73 kg), Iklódi Máté (Egri VSI, 81 kg), Gőz Roland (KSI SE, 81 kg), Kurtán Zsombor (Egri VSI 81 kg), Cservenák Anna (Debreceni SC-SI, 63 kg), Balogh Daniella (Mogyi-Bajai JC, 63 kg), Polyák Krisztina (Budaörsi SC, 63 kg), Lőrinc Renáta (UTE, 70 kg) és Balogh Sára (Szatymaz, 70 kg) is próbára tehette felkészültségét.

Ungvári Attila (fehérben): biztató visszatérés

Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: MJSZ, Horváth György

A Ungvári Miklós aranyérmes, Szabó Frigyes bronzérmes a Budapest Grand Prix-n bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS