Újra kick-box Európa-bajnokság előtt!

image

A jövő héten hétfőtől szombatig a görögországi Loutrakiban rendezik meg a Semí-contact, Full-contact, kick-light és zenés formagyakorlat kick-box Európa-bajnokságot. A versenyre befejezte felkészülését a magyar kick-box válogatott, a szakvezetők nagy várakozással fordulnak a közelgő esemény felé.              

Király István, a semi-contact válogatott szövetségi edzője elégedett csapatával.

A felkészülés vége felé jár a válogatott. Hogyan sikerült megvalósítani azt, amit a felkészítő edzőtáborra eltervezett?
Az idén minden idők legfiatalabb magyar semi – contact válogatottja utazik ki Görögországba. A semi- contact rohamléptekkel fejlődik s az is mutatja, hogy hasonlóan több népszerű sportághoz, ahol komoly megmérettetések vannak,  egyre fiatalabbak nyerik a versenyeket.  Ez nagyon nagy lehetőséget ad egy edzőnek, de nagy óvatosságot is igényel, mert hiba esetén maradandó károkat is okozhat egy szakember. Próbálom kihasználni a tehetségüket, megfelelő stratégiával összekötve.
Az összeszokás időszakán régen túl vagyunk, még soha ilyen ráhangolódást nem tapasztaltam 2005 óta, ami óta ezt a csapatot vezetem. Fiatalok, elképesztően terhelhetőek, várják a tudást. A magyar „pontfighting-nak nincs mit félnie a jövőtől, mert ezek a fiatalok az elkövetkező években ott lesznek a Világ elitjében. 15 olyan fiatal, akikre számíthatunk a jövőben. Ez a tábor nem csak az Európa-bajnokságról szól, hanem arról, hogy kialakult egy olyan csapat, amelytől a jövőben komoly sikerek várhatóak.

A táborban az eddigi edzéselméletemet alkalmaztam, de nem ülhetünk a babérjainkon. Még a sikerben sem tudok „fürdeni”, mert már a hibákat nézem,  hogy a következő  megmérettetésre ki tudjuk javítani,hogy egy lépéssel előrébb legyünk. Most is van egy új stratégiánk, amit a fiatalok könnyen elsajátítottak, ráhangolódtak. Kíváncsi leszek, az újdonságot hogyan tudjuk áttenni. A legfontosabb tényező, amire súlyt fektettem, az  önbizalom növelése. Ez a fiataloknál elősegíti a normális küzdőstílust., s remélem, hogy öregbítik a magyar pontfighting hírnevét. Válogatott edzőként nagyon elégedett vagyok.

Akármennyire is fiatal a csapat, esélyesként utaznak ki legtöbben. Nem nyomasztja Őket az esélyesség?
Nagy szerencse, hogy a pekingi Világjátékok után vagyunk. Ott nagy nyomás nehezedett ránk, mind a táborban, mind a versenyen. Ez az esélyesség terhe volt, egy mentális csapda. Most szándékosan kizártam ezt a terhet, erősítettem bennük,hogy együtt vagyunk, hogy Magyarországért hajtunk. Ez a tisztességes munkát elvégzők érzése, azoké, akik rendszeresen napi háromszor edzenek. Még a legfiatalabbal is el tudtam fogadtatni azt, hogy milyen munkát végzett, milyen lemondással járt… nagyon komolyan hatott Rájuk. Most más, mint Pekingben volt. Nincsenek utolérhetetlen elvárások,hanem az a cél, tegyenek mindent, ami elvárható, ami Tőlük telik. Így nyugodtan harcolnak majd, s a jobb fog győzni. S ezért az esélyeink még jobbak, mint tavaly voltak.

Katona Attila, a full-contact válogatott szövetségi edzője hasonlóan Király Istvánhoz, elégedetten zárta a debreceni felkészítő tábort.

Hogyan sikerült a szakmai célok megvalósítása a táborban?
Úgy érzem,maximálisan,köszönhetően a versenyzőknek,akik kétszáz százalékosan teljesítettek. Az utóbbi évek legjobb full-contact válogatottja utazik most. Legjobb hangulatban, motivált állapotban megyünk a ringbe. Voltak holtpontok, de ez természetes, és próbáltuk áthidalni más edzésmunkával, könnyített edzésekkel, de úszás és termálfürdő is kiegészítette a tábori munkát. A napi három edzéseket az első időszakban a fizikai képzés uralta, futás, kondícionálás, zsákolás. Zömében fiatal a csapat, akik „húzták” egymást az edzéseken, mindenki bizonyítani akar, olyan elszánt a hangulat, hogy ez mire lesz elég…? Az az elvárás, hogy a maximálisat hozza ki magából.

Sérülés elkerülte-e a csapatot?
Az edzésen igen, de többen a magyar bajnoki döntőben, profi mérkőzésen összeszedtek kisebb sérüléseket. Sándor Kornél szája, Szabó Laci bordája érzékeny a mai napig. A szűk egy hét elegendő lehet a gyógyulásra.

Kik lesznek a válogatott húzóemberei?
Mentálisan Görbics Gabi, aki vezéregyéniség, felnéznek rá a fiatalok. Mindenki példaként néz rá. .Szabó Laci pozitív személyiség, Benedek Zsolt szerénységével tűnt ki, Laszák Zoli nagyon szorgalmas volt… Sándor Kornél és Hosszú Ferenc rutinja is nagyon fontos, Brunner Tihamér pedig… abszolút kiszámíthatatlan, bárkit képes legyőzni.

Tippjeid az Európa-bajnokságra?
Babonás vagyok,nem szoktam tippelni. Ezek a srácok a Világ élvonalához tartoznak, és bárkit képesek lehetnek legyőzni. Sokat számít a szerencse, a sorsolás, a bíráskodás. Erősek az oroszok, ukránok, akiknek nagy a mérkőzés tapasztalatuk, de technikailag hiszem, hogy nem jobbak a mieinknél, és akarásban sem. A rutin, az adott szituációban döntő lehet. Bárki bármire képes lehet, hiszen szinte mindenki szerzett címeket a felnőttek vagy a juniorok között. Egy biztos, mindenki a tudása maximumát adja majd.

A felnőtt Európa-bajnokságok történetében először szerepel a kick-light, a félerejű combrúgásos folyamatos szabályrendszer, mondhatni kísérleti jelleggel. A magyar válogatott is indít egy kis létszámú csapatot, amelyet Zrínyi Miklós mesteredző, szövetségi kapitány irányít. A csapat a következő összeállításban indul majd el.:női 50 kg.: Molnár Mónika (esztergomi KBSE), férfi 63 kg. Buják Tamás (Esztergomi KBSE), 79 kg. Dinnyés Zoltán (Beremendi Építők SE)

Hogyan készültetek fel?
Móni és Tomi két hete napi kettőt edzett. A Zoli is többször együtt edzett velünk.

Milyen mezőny várható?
Az olaszok, németek, horvátok a light-contact válogatottjukból hoznak majd ide versenyzőket.

Milyenek az esélyeink.?
A light-contactra építjük a felkészülést, de dolgoztunk combra is. Kis létszámú a kick-light a válogatott, lennének többen is, de most a saját költségünkön veszünk részt az EB-n. Kísérleti jellegű, de most kell lépnünk. A magyar kick-box nem engedheti meg magának azt, hogy erről a küzdelmi szabályrendszerről lemondjon. Az aero-kick-boxing is hozott annak idején nem is egy aranyérmet, és dicsőséget Magyarországnak. 

 A magyar válogatott hétfőn indul repülőgéppel Athénba, majd onnan Loutrakiba. Még aznap lemérlegel a csapat. Kedden kerül sor a sorsolásra és a bírói értekezletre. Szerdán, a megnyitó után elkezdődnek a selejtezők, amelyek csütörtökön folyatódnak. Pénteken rendezik meg a döntők első részét. Szombaton kerül sor a döntők második részére és vidám búcsúztató, „Sayonara Party” zárja az Európa-bajnokságot.

Gregor László

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply