UFC vs. Strikeforce avagy győzhet e a kishal?

Képes lehet e a Strikeforce felvenni a versenyt a az egyeduralkodó UFC-vel? A Dream-el együtt dolgozó szervezet mindent megtesz az ügy érdekében!

UFC_gloves_red160.jpgAz UFC-t minden bizonnyal nem kell bemutatni az olvasóknak hiszen napjaink legdinamikusabban terjeszkedő szervezetéről van szó. A Strikeforce azóta van képben az átlag magyar rajongó előtt mióta hozzájuk szerződött napjaink legjobb bunyósa Fedor Emelianenko. Az igazi csata tehát elkezdődött hiszen mint azt tapasztalhattuk egy név nem elég egy szervezet fenntartásához, lásd Affliction. A Strikeforce tehát elkezdte a felvásárolgatásokat és előbb a Elite XC bunyósait vásárolta fel majd egyességet kötöttek a K-1 MMA szakágával a Dream-el. A versenyzők tehát így szabadon járkálhatnak a két szervezet között. A Strikeforce nehézsúlyú bajnoka pl. Alistair Overeem aki köztudottan a K-1 és a Dream egyik legnagyobb sztárja. strikeforce_logo15.jpgA hatalmas izomzattal rendelkező bunyós 2009-ben egészen a K-1 döntőig menetelt ami nem kis teljesítmény egy élvonalbeli MMA harcostól aki sokszor bizony kopogtatja ellenfeleit. Vegyük csak sorra mivel veheti fel a versenyt a Strikeforce az UFC ellen. Az biztos hogy Fedor leigazolása igazi fegyvertény ám azt nem árt figyelembe venni hogy Fedor-t csak az M-1 Global-al együtt lehet megkapni azaz a gálák bevételei osztódnak. A Strikeforce Miami elnevezésű gálája igen jóra sikerült ám egy szép emléknél lehet nem nyújt majd többet a szervezet számára. Lássuk is miért. Amerika bár egy olyan közönség ami sehol máshol nincsen mégis szüksége van a vérfrissítésre és arra hogy amerikainak szurkoljon ám ezek néha erőteljesen bekavarhatnak. Lássuk is hogy ez alatt mire gondolok.

Fedor Emelianenko – Brett Rogers

Bár elkönyvelhető volt Fedor győzelme a nagy ütő Rogers azért mindett megtett hogy megnehezítse az orosz dolgát. Rogers több szép ütéssel talált és talán el is hitette a közönséggel hogy győzhet ám az orosz keze elsült és az eredmény mára köztudott. Bár Fedor nem a nagy gonosz ellenség imázsát képviseli mégis Amerika számára ez egyfajta Ivan Drago – Rocky Balboa meccs volt amelyen szerették volna hazájuk fiát látni felemelt kézzel.

Strikeforce_Fedor_vs_Rogers_590x442.jpg

A vérfrissítés azaz a Dream sztárjai.

A Dream sztárjaival az az első számú gond hogy főleg japánban és Európában ismertek ugyanis 2007 óta nincsen Las Vegas-i GP és 2008 óta Hawaii-n sem rendeznek K-1 viadalt. Ebből egyenesen adódik hogy a K-1 harcosai nem igazán eladhatóak az átlag közönségnek elsőre, azaz szükségük lenne a nagy áttörő sikerre. Vegyük sorra a szóba került harcosokat.

Ray Sefo: Az Új-zélandi ütőgép a nyáron egy négy meccses szerződést írt alá melynek értelmében össze is csapott az UFC veterán Kevin Johnson-al. Johnson jobb volt a mérkőzésen és pontokkal minden bizonnyal ment is a földre vitelek ellen ügyesen védekező Sefo ellen azonban a második menetben Johnson térdsérülés miatt feladta a küzdelmet. A mérkőzés tehát nem úgy sikerült ahogy azt talán a szervezők várták hogy Sefo egy hatalmas KO-val mutakozzon be az amerikai közönségnek. Valahol azonban talán számítottak rá hiszen Sefo -csupán- egy Strikeforce Challengers gálán kapott lehetőséget.

zaromskis.jpgMarius Zaromskis: A Litván top bunyós üstökösként gázolt végig a Dream váltósúlyú mezőnyén és a derekára is csatolhatta a díszes övet ám a rajongók tisztában voltak vele hogy Marius a földön nem túlságosan képzett. Marius debütáló ellenfele a Striforce-nál a korábbi UFC harcos Nick Diaz volt aki többek között a Pride egykori sztárját Takanori Gomi-t is kopogtatta. Diaz bár remek harcos népszerűsége nem töretlen az amerikaiaknál hiszen anno egy dopping ellenőrzés alkalmával cannabis-t találtak a vérében valamint nyilatkozatai sem mindig érintik meg mindenki szívét. Marius ezzel szemben a szerény romboló stílust képviseli akinél elég egy fejrúgás és a mérkőzésnek vége. A mérkőzés előzetesen egy olyan képet vetített ki mely során Marius állva igyekszik lerombolni az ellenfelét még Diaz inkább a földharcra hagyatkozik majd. Diaz azonban felvette a kesztyűt álló harcban is hiszen többek között a Super Six elnevezésű ökölvívó tornán résztvevő olimpiai bajnok Andre Ward edzőpartnere. A mérkőzést Diaz irányította ám Marius elkapta őt egy ütéssel. Bár az akciót nem bírta befejezni egy pár pillanatra felmerült az új sztár születésének lehetősége. Diaz azonban ismét felállt és hatalmas verésben részesítette Litván ellenfelét aki így első menetes TKO vereségben részesült. Diaz ezzel zsinórban hatodik győzelmét könyvelhette el és máris kijelentette hogy a súlycsoport királyát Georges St. Pierre-t akarja aki az UFC kötelékében áll. A nyilatkozatban Diaz azt is megerősítette hogy ahhoz a szervezethez fog szerződni aki a legtöbb pénzt ajánlja számára.09_Bonjasky_Manhoef_01.jpg

Melvin Manhoef: A holland ütőgép az Angliai Cyborg Santos elleni mérkőzésen tette halhatatlanná magát ahol minden idők legnagyobb MMA verekedésében győzedelmeskedett. Az ellenfél itt Robbie Lawler volt aki az egyik legkeményebb amerikai verekedő a középsúlyban. Nagy tüzijátékra volt kilátás. Mind a két harcos inkább állva aratja győzelmeit, a jó földharcosok rendszerint el tudják csípni őket ám most nem erre volt szüksége a szervezetnek. Mivel Manhoef nem a legismertebb az amerikaiak körében, azonban a stílusa látványosabb mint Lawler-é egy új sztár születése volt kilátásban. Manhoef jól, taktikusan kezdte a mérkőzést és módszeresen támadta Lawler lábát. A rúgásokat rendszerint ütések követték és ez kiszámíthatóvá tette a holland bunyóst aki ezzel bele is szaladt egy Lawler bombába mely pontot tett a mérkőzés végére.

A vérfrissítés eddig tehát sikertelen volt hiszen a Dream harcosai eddig nem tudtak igazán maradandót alkotni a Strikeforce kötelékében.

A Dream első számú nehézsúlyú bunyósa Alistair Overeem aki a nehézsúlyba való fellépése óta igen szép győzelmeket szerez a Strikeforce bajnoka. Ám hiába bajnok nem sűrűn védegeti meg a címét. Úgy néz ki ez most változni fog hiszen szóba került egy Fedor ellen mérkőzés. Valljuk be a mérkőzés esélyese nem a holland bunyós ám könnyen lehet hogy jelen pillanatban ő nehezítheti meg a legjobban az orosz életét az elérhető ellenfelek közül.

A szervezet jelenleg szinte egyedülállóként foglalkozik a profi női MMA-sokkal ám Gina Carano mellett csupán Christine Santos áll az eladható nők sorában. Bár ezek a hölgyek már igen látványos bunyót csinálnak a női bunyó minden bizonnyal sosem fognak ezreket megmozgatni!

ufc.jpg

A Strikeforce egyik legfrissebb és legjobb igazolása minden bizonnyal a korábban pankrátorként tevékenykedő Bobby Lashley volt aki szintén a Miami gálán mutatkozott be. A 5-0-0-ás rekordú birkozó eddig igen meggyőző teljesítményt mutatott. Lashley igen magasan képzett birkózó így komolyabbnak nevezett ellenfeleit is igen meggyőzően verte. Eddigi legismertebb ellenfelei Bob Sapp illetve most Wes Sims voltak, mind a kettőt idő előtt verte. Lashley minden bizonnyal belefér a nehézsúlyú TOP 20-ba jelenleg ám nagy kérdés hogy a bajnokok ellen jelenleg mit tudna mutatni. Fedor vagy az UFC nagyjai ellen egyenlőre kevesebb eséllyel indulna ám egy Overeem elleni meccs minden bizonnyal ki-ki mérkőzés lehetne. A legnagyobb esélye jelen pillanatban talán egy Brett Rogers elleni mérkőzésnek van mely minden bizonnyal a kötelező kihívói pocizóért zajlana.

Az UFC idővel nyitni akar a japán piac felé sőt a 90-es években már meg is tette azt ám jelenleg nincsen számottevő japán bunyósuk aki ismert is a szigetországban. Persze nagy kérdés hogy a hajdanán nagy Pride sztárok mennyire lennének piac képesek egy Japán gálán.

ufc_blood.jpg

A Strikeforce-nak már sikerült 2009 végén a nyitás hiszen a Dream 12 már ketrecben zajlott, azaz elkezdték tesztelni a ringes harcokhoz szokott rajongókat. Egyenlőre nincs róla hír hogy a Dream 13 ketrecben vagy ringben lesz e megtartva.

Mindent összevetve szerény véleményem szerint az nyújthatna a Strikeforce-nek hosszú távú sikert ha pár új elsöprő harcost sikerülne igazolniuk és e mellett Lashley formájában megalkotnák Fedor legyőzőjét. Fedor-ra legközelebb minden bizonnyal a brazil, nem túl közönség kedvenc Fabricio Werdum vár aztán pedig Overeem. Ha Overeem lenne Fedor legyőzője az nem feltétlenül a Strikeforce vizére hajtaná a malmot hiszen Overrem a 2009-es évben is a K-1 szervezetét létesítette előnyben mind MMA mind Kick boksz tekintetében. Ha a Strikeforce tehát sikerrel igazol a kisebb súlyokban pár elit harcost és Lashley-t okosan felépítve eljuttatják egy Fedor elleni mérkőzéshez amit esetlegesen megnyer akkor akár komolyan meg is szorongathatják az UFC-t.

Szerző: Kovács Attila – Supras

Posted by | View Post | View Group

Cimke:  , ,

Leave a reply