UFC: Nehézsúlyú zsákutca

velasquez_vs_dos_santos.jpg

Van-e arra esély, hogy belátható időn belül bárki máshoz kerüljön az öv, mint Dos Santoshoz vagy Velasquezhez?

Jelenleg a UFC, akárcsak a történelem, bizonyos értelemben ismétli önmagát. Egykor Tim Sylvia és Andrei Arlovski adogatták az övet egymásnak, most pedig, úgy tűnik Velasquez és Dos Santos járnak hasonló cipőben.

Mindketten hihetetlenül tehetségesek, és bármilyen furcsa is ilyet írni, jelen esetben valahol épp ez a gond. Rövid távon csak a UFC és a nehézsúlyú kategória szempontjából, hosszabb távon azonban a rajongók szempontjából is. A súlykategória többi harcosa lássuk be, egyszerűen nem ellenfél számukra. Az egyetlen igazi kihívás Velasquez számára Dos Santos és fordítva.

A hivatalos UFC rangsor szerint Dos Santos az első számú kihívó, aki közvetlenül a bajnok után jön a listán. Utána Daniel Cormier, Werdum, Bigfoot Silva, Overeem, Mir, Roy Nelson, Miocic, Browne és Barnett jönnek.

Vegyük sorra a tényeket.

Bigfoot kisiklatta az Overeem nevével fémjelzett reklámvonatot, elintézte a UFC által éppen csak futtatni kezdett Travis Browne-t, aki igen messze áll még attól, hogy a hegycsúcsot ostromolhassa. Aztán Silva is falnak ütközött, amint láttuk. Velasquez kétszer is átgázolt rajta és lássuk be, eléggé valószínű, hogy Dos Santos is darabokra szedné (technikai tudásuk az ütések terén, de lábmunkájuk se összehasonlítható).

Werdum már régebben sem volt kihívás Dos Santosnak és ugyan azóta sokat fejlődött, de közben Dos Santos sem épp Ludas Matyi olvasásával vagy rejtvényfejtéssel töltötte idejét. Valószínű, hogy Velasquezre nézve sem tudna komolyabb veszélyt jelenteni. Bár Werdum igazán a földön csillog, nem valószínű, hogy le tudná vinni Velasquezt, aki legutóbb Dos Santoson mutatta meg, mire képes ilyen téren, előtte pedig Bigfoot Silvát dobálta balra-jobbra.

Stipe Miocic – akit sokszor már előre az új Cro Copnak könyveltek el – egy Struve elleni vesztett meccsével és Roy Nelson felett aratott győzelmével (mely eddig karrierje legnagyobb győzelme) túlságosan is zöldfülű és igazából jelenleg az övvel kapcsolatban nincs is értelme beszélni róla. Mir számos alkalommal került már öv-közelbe, de mindig elbukott az elmúlt időszakban. Roy Nelson is hasonló cipőben jár, ráadásul szerződése sincs már az UFC-vel, Dana meg nem komálja. Ettől függetlenül marad a szervezetnél valószínűleg, de az igazán nagy dobásokról mindig lemarad saját hülyeségei miatt.

A jelenlegi bajnokon és Dos Santoson kívül nagyjából két ember van még, aki felrázhatná a súlycsoportot és érdekességet vihetne bele: Daniel Cormier és Josh Barnett. De igazából ők sem. Cormier egy súlycsoporttal lejjebb megy, hogy Velasquezzel, régi barátjával és edzőpartnerével véletlenül se találkozzon, Barnett pedig így 35 évesen már, valljuk meg őszintén, látott már jobb időket is.

Ki marad tehát a top 10-ben, aki megverheti Velasquez-t?

Az egyetlen, akinek igen jó esélye van rá, az Junior Dos Santos, ahogy Velasquez is az egyetlen a top 10-ben, aki jó eséllyel verheti Dos Santost. Míg a keményvonalas MMA rajongónak akár tetszhet is ez a felállás, a UFC marketing gépezete pedig természetesen különlegességként és történelmi jelentőségű rivalizációnak igyekszik eladni, valójában általánosságban véve nem biztos egyáltalán, hogy túl rózsás képet fest a helyzet.

Az októberi UFC gála után a bajnok viszonylag egyszerűen összezúzza majd, bárki is jöjjön, a vesztes pedig összeszed megint párt győzelmet, csupa olyan ellenfél ellen, akik képességeik terén egyszerűen nincsenek egy szinten vele. És mi lesz a gála után? Hányszor lehet újrázni? Vagy egyszerűen állóvízzé fog változni a súlycsoport? Netán Jon Jones fog felmenni nehézsúlyba és változtat meg majd mindent ott is?

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..