UFC 166 – avagy amikor be kell dobni a törülközőt

 sanchez.png

A UFC 166 többek között egy érdekes kérdést is felvetett: mikor kell abbahagyni, bedobni a törülközőt? Van-e értelme folytatni, mikor már a szinte lehetetlen csodára várva egy harcost az edzője, csapata tovább enged, holott egyértelműen komoly negatív következményei is lehetnek a továbbiakban elszenvedett sérüléseknek?

A Gilbert Melendez-Diego Sanchez küzdelem hatalmas bunyó volt, senki nem vitathatja ezt el. Két ízig-vérig bunyós háborúja. Sokan egyszerűen azt mondták, hogy Melendez és Sanchez megvívták a Mexikói Világháborút. Nézzük a rideg tényeket: Melendez két meneten keresztül csúnyán büntette Sanchezt, aki nem sokat tudott mutatni egy rövid kis percen kívül, amikor is El Niño hátára került és akár még subolhatta volna is. De nem tudta.

Minden ütéséért cserébe, mellyel nem talált, két erőset kapott az arcába. A második menet végére pedig Diego a saját vérében ázott, az arca duzzadt volt, elszíneződött több helyen, a bal szeme fölött pedig kisebb szakadék tátongott.

diegomain.jpg

De mit mondott az edző, Greg Jackson az utolsó menet előtt Sancheznek? Tán a tudomására hozta az egyértelműt: a pontozó lapokon bizony le van maradva, és esélytelenül néz a további büntetés elébe? Nem egészen. Jackson azt mondta Diegonak, hogy jól néz ki (!), de ki kell ütnie Melendezt ahhoz, hogy nyerjen. Nos, Jackson és a csapata eléggé alaposak minden tekintetben. Kizárható tehát, hogy ne tudnák: Melendezt karrierje során soha, senki nem ütötte még ki. Persze, Sanchez majdnem fordított a küzdelmen, de.. De az a ‘majdnem’ hatalmas különbség a tényleges győzelemhez képest. Helyette még kapott pár tucatot abból a bizonyos agyat összeturmixoló ütésekből. Az utolsó menetben már csak valami csodára várhattak, ami – meg kell mondani -, ezen a szinten valahol naivitás, ha a körülményeket, előzményeket és a harcos állapotát figyelembe veszik.

Hallottátok a küzdelem után milyen zavarosan beszélt Joe Rogannek? Nehezen érhető  és sokszor majdnem összefüggéstelen beszéd, önmaga ismétlése, a kérdésekre való válasz helyett félrebeszélés, az artikuláció jelentős romlása mind-mind ismerősek a bokszolóknak, a boksszal foglalkozóknak. Azoknak, akik látták, hallották Sugar Ray Robinsont, Freddie Roach-ot, Joe Frazier-t, stb. Ez az ún. punch-drunk vagy “ütésrészeg” állapot (orvosi nevén demencia), ahol is az agyban pontszerű vérzések keletkeznek, hasonlóan azokhoz, akik baleseti fejsérülés következtében vesztik életüket. A folyamatos erős ütések agyrázkódást okoznak és ilyen állapotban tartják az agyat (a jelenség megfigyelhető egyébként más sportágakban is, ahol a fejet trauma éri). A hosszú távú hatások pedig nagyon sötét képet festenek – a beszéd, motorikus képességek, a kognitív funkciók, memória mind leromolhatnak. Diego pedig már nem egy ilyen háborúban volt.

jds.jpg

És itt át is térhetünk a főmeccsre. Miért nem emlékszik vajon Dos Santos semmire abból, ami második menet után történt? Vagy a meccs utáni Joe Rogan interjúra, amit még közvetlenül az oktagonban adott? A harmadik menetben Velasquez leküldte (marha erősen üt ahhoz képest, hogy “lány”), Junior pedig az életéért kapaszkodott tulajdonképpen a bajnok lábába. Ami ezután jött, az viszont tapasztalt szemnek még ijesztőbb volt – Dos Santos láthatóan “ki volt ütve”, pedig a lábán állt. Egyszerűen nem volt ott. A mozgásán, reakcióin, szemein mind látszott – a reflex, az ösztönök vitték. Kitartott, mert vitte a túlélési ösztön. Szó szerint az életéért küzdött a szervezete. Cigano a ketrecnek szorítva ette az ütéseket, melyekre semmi válasza nem volt. Nem tudott mit csinálni. Miután nem lett kifektetve, így Herb Dean sem állította le a meccset. Dana White szerint azonban a harmadikban meg kellett volna állítani… Saját szavai szerint a sportban és bokszban is látott már eleget és vannak ilyen emberek, akik egyszerűen a saját egészségük kárára ilyen eszméletlenül kemények. Egyszerűen nem lett volna szükség a további traumára, mely a testét és agyát érte. White elmondása szerint legszívesebben ő dobta volna be a törülközőt JDS-nek. Ha megnézitek a harmadik menetet, van egy ütés, amikor JDS kezei lehullanak. Nem védi magát, nem emeli fel a kezeit. Nincs magánál.

A ketrec mellett lévő doktorok többször megnézték a vágásait, duzzanatait, de mindig tovább engedték, ezért egyre durvábban nézett ki. A trilógia harmadik összecsapása után azonnal kórházba vitték, ahol csomó teszten át kellett esni (agyi scan, gerincvizsgálat, stb), olyan sérülések miatt, amiket White szerint el sem kellett volna szenvednie.

“Egyszerűen nincs rá szükség, hogy egy fiatal, tehetséges srác ennyit kapjon még, miután már lábon állva ugyan, de ki van ütve. Reméltem, hogy valaki talán bedobja a csapatából a törülközőt vagy a bíró, esetleg a dokik megállítják. Az egyik szeme csukva volt, a másik meg felszakadt… Nem akarom, hogy rosszul jöjjön ki ez a dolog, de bárkiről is legyen szó, ha a k*rva csapatát érdekli, akkor dobják be a törülközőt. Úgy gondolom, hogy a harcnak a harmadik menetben vége volt. Persze, JDS elég kemény és van hozzá szíve, hogy kibírja, de ez azt jelenti vajon, hogy muszáj is neki? A meccsnek az ötödik menetben lett vége, ami azt jelenti, hogy ez a srác még 7-8 perc verést kapott, pedig nem kellett volna. És az a 7-8 perc.. Nem tudom.. Nem tetszik.”

Itt pedig párhuzamot kell vonnunk a boksszal és ide kell citáljunk egy meccset, ami szintén a hétvégén volt. Ez a Mike Alvarado (34-2-0) vs Ruslan Provodnikov (23-2-0) mérkőzés. Itt a nyolcadik menet táján kezdett fordulni a kocka, ahol is Provodnikov kétszer küldte padlóra a 33 éves Alvaradót. Ezután még két menetnyi verés következett, mire Alvaradot a csapata rábeszélte, hogy ne jöjjön ki a következő menetre. Alvarado kicsit még füstölgött ugyan, de hamar belátta, hogy igazuk volt és nem sokkal az est után már úgy nyilatkozott, hogy ez volt a helyes döntés, mert ugyan harcos szíves van és nem szokta feladni, de az egészségét nem volt értelme kockáztatni még több beszedett ütéssel, ami hosszútávú, tartós problémákhoz is vezethetett volna.

Tanulnak-e a csapatok az ilyenekből és hasonlókból (ha lehet úgy mondani, a boksztól) vagy a rövidebb meccsek és a kevesebb tapasztalat miatt nem lesz változás?

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Leave a reply