Tyrone Spong: Sarokkő vagy leggyengébb láncszem?

Bár az igazán magasszintű kickbox küszködik, hogy visszanyerje helyét és ismét lábra álljon a küzdősportok változó vidékén, a  GLORY mindent megtesz, hogy ezen változtasson.

spong.jpg

Történet

Az egész 2006 körül kezdődött, amikor is a mára elég híressé vált holland promóter Bas Boon összeállt az egyik legismertebb edzővel, Martijn de Jong-val és a médiaszakember Bertrand van der Ryd-vel. Aztán elég sok minden történt, mígnem 2009-ben már akkora nevekkel dolgoztak, mint az akkori esemény címmeccsét vívó Alexey Ignashov és Semmy Schilt. Ez volt az első, amit már az USA-ban is adtak.

Aztán 2010-ben megindult az ún. Glory World Series, ami tulajdonképpen egy 8 emberes középsúlyú MMA versenysorozat volt, nehézsúlyú kickbox versennyel összekötve. A finálé 2011 Májusában, Moszkvában volt (United Glory 14), ahol is Gokhan Saki nyerte a kickbox versenyt és az azóta a UFC-ben bunyózó Siyar Bahadurzada az MMA versenyt.

Mikor 2011-ben már erősen kezdtek látszani a világ legismertebb és legszínvonalasabb meccseit addig “összerakó” K-1 anyagi problémáinak súlyos hullafoltjai, páran megpróbálták megvásárolni a márkanevet. De az események máshogy alakultak, így végül a befektetők egy teljesen új szervezet elindítása mellett döntöttek, GLORY néven, miután megvásárolták a United Glory, a Golden Glory és az It’s Showtime márkákat.

Ezután leszerződtették a világ top tehetségeinek színe-javát: Peter Aerts, Remy Bonjasky, Semmy Schilt, Gokhan Saki, Daniel Ghiţă, Albert Kraus, Giorgio Petrosyan és Yoshihiro Sato mind hozzájuk kerültek, az egykori United Glory, Golden Glory és It’s Showtime főnök Bas Boon, Martijn de Jong, Simon Rutz pedig GLORY-szaktanácsadók lettek. Mindezek után 2012-ben a GLORY szövetséget kötött Ázsia vezető MMA szervezetével, a ONE FC-vel.

A sarokkő

Az elmúlt évtized vitathatatlanul egyik legjobb harcosa, tulajdonképp gyakran egyedül kellett vigye a sportot a hátán és helyt álljon, mikor mások lesérültek, börtönbe kerültek, vagy elhagyták a kickboxot az MMA kedvéért vagy más miatt.

A neve az átlag rajongót is becsábítja, ezzel pedig tulajdonképpen majdnem bármelyik küzdelmét eseménnyé téve. Ismerik, vonzza a figyelmet és fizetnek is érte, hogy lássák. Nem nehéz hát belátni, hogy miért is szeretne építeni rá a GLORY és miért akarják megmutatni őt minden komolyabb eseményükön. Spong nyugaton egyfajta rocksztár-státuszban van, de mint azt az alábbiakban meglátjuk, nem biztos, hogy most a kickboxnak erre van szüksége.

Kétségtelen, hogy Spong sok pozitívumot hoz a sportnak. Sokaknak már az is nagyon szimpatikus, hogy szemmel láthatóan sem az övek, sem a személyes diadalok nem érdeklik túlzottan. Karizmatikus figura, aki nagyon is észnél van és teljesen elutasítani látszik azt, hogy a játékszabályok szerint játsszon. Mindezekből elég sok a már általunk is bemutatott rövid dokufilmből is kitűnhetnek, a ‘The King of the Ring‘-ből.

Leggyengébb láncszem?

Azonban van egy elég nagy probléma, ami még komoly fejtörést okozhat a GLORY-nak. Spong nagyon szereti ‘támogatni a családját’ és ha róluk van szó, egy szempillantás alatt dobná a GLORY-t valami másért, ahol többet fizetnek. Olyasvalaki köré pedig, aki csakis az anyagi biztonság érdekében csinálja, elég nehéz egy promóciót felépíteni, nemhogy egy sportot (Amerikában ugyanis a kickbox a nagy tömegek előtt viszonylag elég ismeretlennek mondható).

Mikor Spong legutóbb a leütés után mégis felállt és nyert, a GLORY igazgatói valószínűleg egy elég nagy levegőt vettek. A probléma pedig, hogy a promóciónak komoly érdekei fűződnek egy olyan emberhez, akinek saját állítása szerint nincs rájuk szüksége. Mikor legutóbb Peter Aerts-et ütötte ki, egyértelművé tette motivációit – kijelenette, hogy semmi kifogása egy visszavágó ellen, ha jó alaposan megfizetik.

Spong jelenleg olyan helyzetben van, hogy igazából majdnem, hogy azt tesz, amit akar a küzdősportok terén. Miután mind a box, kickbox és MMA képességein is folymatosan dolgozik és érdeklődés is van, megteheti, hogy egyszerűen tényleg csak oda menjen, ahol a legtöbbet fizetik. Saját “filozófiája” is az ezen a téren, hogy igazából mindnyájan pénzért küzdenek, ezért logikus oda menni, ahol jól lehet keresni és ‘támogatni tudja a családját’. Legutóbb egyébként egyszerűen a “pénzsúlyba” sorolta magát.

Hogyan tovább?

Spong tisztában van felelősségével is, de elmondása szerint nem okozott problémát, hogy a GLORY jelenleg legismertebb, leginkább húzónevű arca, aki egyszerre reklámozza őket és a sportot. De kezelni tudja a nyomást is. Nem esik pánikba, hiszen már 18 éves kora óta bunyózik nagyobb eseményeken.

A legutóbbi teljesítménye alapvetően nem valószínű, hogy keserű ízt hagyott volna a rajongók szájában, Spongot pedig úgy tűnik egyáltalában nem érdekelte a Danyo Ilunga elleni győzelme körül kialakult vita. Jött, látott, győzött és felvette a pénzt. De vajon elég lesz-e ez a GLORY és a kickbox jövőjéhez, hogy túlélhessenek és virágzásnak induljanak?

A kérdés tehát az, hogy lehet-e egy ilyen ember köré egy sportot építeni? Be kell látnunk, hogy ugyan sokaknak elég zavaró lehet, mikor valaki ennyire nyíltan csak saját magáért csinálja, amit csinál, de a ringbe is egyedül száll be…

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply