Tóth Krisztián ötödik lett a tokiói világbajnokságon

Tóth Krisztián sorozatban hatodik világbajnokságán is bejutott a legjobb nyolc közé, sérült térddel és sérült vállal, de teljes szívvel harcolva ötödik helyezést szerzett a sportág tokiói csúcseseményén.


A világbajnokság ötödik versenynapján Tóth Krisztián képviselte a magyar színeket. Az MTK Budapest világbajnoki ezüstérmese – a legtöbb csapattársával szemben – kedvező sorsolást kapott, persze, ehhez arra is szükség volt, hogy a világranglista második helyezettjeként második kiemeltként került fel a tabellára.

Az első körben Krisztián erőnyerő volt, majd a kontinensbajnoki bronzérmes kanadai Zachary Burnnel találkozott, s a negyedik percben a második vazariért járó ipponnal lépett tovább a legjobb harminckettő közé.


Tóth Krisztián–Zachary Burt


A harmadik fordulóban egy „sötét ló”, a peruiak japán származású junior kontinensbajnoka, Daryl Yamamoto várt Pánczél Gábor tanítványára. A továbbjutást nem volt könnyű kiharcolni, de Tóth Krisztián végül vazarival nyert.


Tóth Krisztián–Daryl Yamamoto Servan


A legjobb nyolc közé jutás volt a tét a remek formában lévő észt Kuusik ellen. Mattias Kuusik nem ismeretlen előttünk, hiszen tavaly Győrben megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot, ráadásul tokióban az első két mérkőzésén is esélyesebbnek tartott judokát búcsúztatott. Szerencsére a jó formáját erre a meccsre nem tudta átmenteni, Tóth Krisztián ipponnal nyert, ráadásul Kuusik esés közben maga alá rakta a karját, és súlyosnak látszó sérülést szenvedett…


Tóth Krisztián–Mattias Kuusik


A sérsülés sajnos bennünket sem került el. A negyeddöntőben a svéd judosport történetének egyik legeredményesebb versenyzője, a 2010-es Európa-bajnok, 2016-ban olimpiai ötödik helyezett Marcus Nyman következett. A svéd csillag a riói játékok után visszavonult a versenysporttól, de az edzésekkel nem állt le, majd tavaly év vége felé mégis a visszatérés mellett döntött, tokiói formáját látva igaza volt…

A két harcos korábbi hat mérkőzéséből ötöt Tóth Krisztián nyert meg, de tudtuk, hogy a félelmetes földharcossal vigyázni kell. Két földharchelyzetet sikerült megúszni, de a harmadik percben Nyman a kedvenc terepén úgy lendült akcióba, hogy az átforgatás során Tóth Krisztián válla bánta. A magyar judós azonnal lekopogta a leszorítást, mi pedig azon izgultunk, ne legyen komoly a sérülés…


Tóth Krisztián–Marcus Nyman


Krisztiánnak a délutáni programban a vigaszágon a kubaiak üstökösével, a tavalyi világbajnokság ezüstérmesével, Silva Morales-szel kellett összemérnie az erejét. A bombaformában lévő kubaival az IJF World Tour-versenyein korábban nem találkoztak, legalábbis a tatamin. 
A magyar judós vállalta a folytatást, de már a mérkőzés elején a térdéhez kapott. Félő volt, hogy nem tudja folytatni, csak aprókat lépett, fél lábbal pedig igen nehéz ezt a sportágat világszínvonalon űzni. Tóth Krisztiánt a szíve vitte előre, de még hogy! A hosszabbításban sérülten is sikerült eldobnia Silva Morales-t, így eljutott a bronzmérkőzésig!


Tóth Krisztián–Ivan Felipe Silva Morales


A harmadik helyért a 2017-es budapesti világbajnokság bronzérmesével, a szerb Nemaja Majdovval csapott össze. 
A felek korábban kétszer csaptak össze, 2017-ben a jekatyerinburgi Grand Slamen a magyar, a budapest vb elődöntőjében pedig a szerb nyert, igaz, Tóth Krisztián mindkét alkalommal „egyben” volt… A tatamin ezúttal sem látszott, hogy a magyar versenyző miket állt ki a nap során, de végül Majdov volt összeszedettebb, kétszer is Tóth Krisztián indítását megkontrázva szerezte meg a győzelemhez szükséges vazarikat.

A mi fiunknak egyelőre nincs szerencséje a világbajnoki bronzmeccsekkel, hiszen 2013-ban, 2017-ben, 2018-ban és ezúttal is elveszítette a maga csatáját, de a csütörtöki tokiói harcára mindenképpen büszke lehet!


Tóth Krisztián–Nemanja Majdov

A súlycsoport aranyérmét a papírformát felrúgva a holland Noel van’t End szerezte meg, ezüstérmes lett a japán Mukai Soicsiro, a 90 kilósok másik bronzérmét pedig a francia Axel Clerget nyakába akasztották.

A női 70 kilogrammosok között óriási meglepetésre már a második összecsapásán kikapott és kiesett a japánok favoritja, a kétszeres világbajnok Arai Csizuru, így meglehetősen nyílt lett a verseny az aranyéremért. A győzelmet végül a francia Marie Eve Gahie szerezte meg, a döntőben legyőzve a portugálok meglepetésemberét, Barbara Timót. A bronzérmek közül az egyik ugyancsak Franciaországba került, Margaux Pinot révén, a másikat pedig a britek olimpiai bronzérmese, Sally Conway szerezte meg.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau

A Tóth Krisztián ötödik lett a tokiói világbajnokságon bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS