Tóth Krisztián Grand Slam-bronzérmes Párizsban

Tóth Krisztián ragyogóan szerepelt a hétvégi párizsi szupertornán: a Pénzügyőr SE 90 kilogrammos klasszisa először nyert érmet a francia Grand Slamen, a dobogó harmadik fokára állhatott.

1

Egyre közelebb kerülünk a 2020-as tokiói olimpián, a judósok kétéves olimpiai kvalfikációs ciklusa is a feléhez közeledik. Az izgalmak fokozódnak, egyre többen próbálnak meg pontokat gyűjteni a játékokra. Olyannyira, hogy a párizsi Grand Slamre – amely hagyományosan a legerősebb európai torna – kilencvenhét ország ötszázhetven judósa mérlegelt…

Három judósunkért szoríthattunk a francia viadalon, közülük Szabó Frigyes lépett tatamira szombaton. A 73 kilogrammos reménység immár az UTE színeiben, az olimpiai ezüstérmes Csák József kezei alatt pallérozódik. Párizsban két maratoni csatát vívott, az amerikai Turnert a hosszabbításban intésekkel győzte le, s hasonlóan alakult a román Raicu elleni meccs is, csak sajnos fordított előjellel.

Szabó Frigyes hatvan pontot gyűjtött Párizsban, ezzel előrelép az olimpiai kvalifikációs rangsorban, nagyjából kétszáz pontra megközelíti így a pillanatnyilag befutó helyen álló – de ezekben a napokban Dominikán sportos valóságshow-ban szereplő – Ungvári Miklóst.

Ungvári Attila már döntőzött is a párizsi tornán, 2011-ben ezüstérmes volt. Napjainkban azért harcol, hogy – lehetőleg bátyja, Miklós oldalán – kiharcolja az olimpiai indulás jogát. Ehhez egy nagy lépéssel közelebb került vasárnap Franciaországban, ahol három mérkőzést vívva a legjobb tizenhatig jutott.

Ungvári Attiláé volt a legnépesebb súlycsoport, a 81 kilogrammosok küzdelmei során egy híján betelt a hatvannégyes tábla. A Ceglédi VSE judósa a francia Joubert ellen kezdett, s a hosszabbításban vazarival tudta a maga javára fordítani a küzdelmet. Következett a salvadori Turcios elleni ippongyőzelem, a sors furcsa játéka volt, hogy másodikra könnyebb ellenfelet kapott, mint elsőre. Harmadszorra aztán már igen erős rivális következett, az oroszok Európa-bajnoka, a tavalyi budapesti Grand Prix aranyérmese, Alan Kubecov, aki nem adott esélyt Attilának a továbbjutásra, s aztán meg sem állt a dobogóig.

Ungvári Attila Párizs előtt szabadkártyával szerepelt a lehetséges tokiói indulók között, számításaink szerint a vasárnap gyűjtött nyolcvan ponttal már azok közé került, akik „alanyi jogon” indulhatnak a 2020-as olimpián. Megvédeni nagyon nehéz lesz ezt a pozíciót, de elérni sem volt könnyű…

Világbajnoki ezüstérmesünk, Tóth Krisztián erőnyerőként kezdett, majd az olasz Mungai nézett vele farkasszemet. A rivális jó passzban van, néhány napja Tel-Avivban Grand Prix-döntőt vívhatott, s Krisztiánt is megszorongatta – végül intések hozták meg a magyar győzelmet. Következett az Afrika-bajnok Sznusszi, akit ugyancsak hosszabbításban, intésekkel győzött le Pánczél Gábor tanítványa.

A világbajnoki bronzérmes japán Nagaszava nem tartozik Tóth Krisztián kedvenc ellenfelei közé, korábban három fontos összecsapáson – a 2017-es jekatyerinburgi Grand Slam döntőjében, a 2017-es World Masters bronzmeccsén, illetve a tavalyi bakui világbajnokság bronzmeccsén is – a japán judoka nyert. Sajnos így alakult Párizsban is, Nagaszava a hosszabbításban vazarival csikarta ki a győzelmet.

A vigaszágon nem kellett küzdeni, a francia Axel Clerget ugyanis a negyeddöntőben olyan szerencsétlenül próbált menekülni egy dobásból, hogy kifordult a csípőízülete (erős idegzetűek itt megnézhetik az ominózus összecsapást). Így aztán a magyar versenyző alaposan rákészülhetett a bronzmeccsre. Az izraeli Kochman edzőivel gondosan elemezhette Tóth Krisztián küzdelmeit, hiszen rendre nagyon kellemetlen fogást vett fel, amelyre világbajnojki ezüstérmesünk nehezen talált ellenszert. Kétszer intették is, veszélyes közelségbe került a harmadik, mindent eldöntő büntetés.

Csakhogy nem azért tartjuk klasszisnak Tóth Krisztiánt, hogy megfutamodna az ilyen helyzetekben: változtatni tudott, előbb az intések számában egyenlített, majd látványos ipponnal vetett véget a küzdelemnek, s szerezte meg a bronzérmet.

Ami Tokiót illeti: Tóth Krisztián már Párizs előtt is gyakorlatilag ötkarikás indulónak számított, de ezzel a Grand Slam-bronzéremmel tovább tudott javítani helyzetén. A kvalifikáció első esztendejében több mint kétezer pontot gyűjtött, valamennyi súlycsoportot egybevetve ezzel a világ tíz legeredményesebb judósa között szerepel…

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio
Eredmények: KLIKK IDE!

A Tóth Krisztián Grand Slam-bronzérmes Párizsban bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS