Tóth Krisztián bronzérmet szerzett a zágrábi Grand Prix-viadalon

Tóth Krisztián a dobogó harmadik fokára állhatott a zágrábi olimpiai Grand Prix-viadalon, Cirjenics Miklós az ötödik, Pupp Réka és Szigetvári Mercédesz pedig a hetedik helyen végzett a mieink közül.


Tóth Krisztián (jobbról) ismét remekelt a horvát fővárosban

A zágrábi GP nyitónapján Pupp Réka szerepelt a legjobban a mieink közül: az Atomerőmű SE 52 kilogrammos junior Európa-bajnoknője két harcos győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé, ahol a belgák olimpiai bronzérmese, a rutinos Charline Van Snick feltartóztatta. A vigaszágon a brit Giles ellen Réka intésnyi előnyben kezdte a hosszabbítást, ám végül riválisa bírta jobban az idegek harcát, így a paksi judós a hetedik helyen végzett.

Pénteken Boros Bence (66 kg, Kaposvári JK) egy győzelemmel és egy vereséggel, Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) pedig a nyolcszoros Ázsia-bajnoki érmes dél-koreai Kim Dzsan Ditól elszenvedett vereséggel búcsúzott a küzdelmektől.

A GP második napján, szombaton három sportolónk indult harcba. Szabó Frigyes (73 kg, UTE) tadzsik riválisát elbúcsúztatta, a második körben azonban alul maradt a későbbi győztes izraeli Butbullal szemben. Ugyanebben a súlycsoportban a harmincnyolc esztendős Ungvári Miklós (Ceglédi VSE) nem tudta sikerrel venni az első akadályt, a spanyol Cases Roca vazarival jutott tovább.

A 81 kilogrammosok között a tizennyolc esztendős Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) szokja a legrangosabb versenyek közegét: az első mérkőzésén ipponnal legyőzte afrikai ellenfelét, a második körben viszont az irániak világbajnoka, Szaid Molla legyőzte fiatal reménységünket.

A zárónapon a hölgyeknél a 78 kilogrammos Salánki Evelin (BHSE) nem tudott közelebb lépni az olimpiai kvalifikációhoz, amiután vereséget szenvedett az olasz Ferraritól. Ugyancsak a 78 kilogrammosok között indult a KSI SE fiatalja, Tóth Fanni, aki az olasz Rosetta ellen vazaris győzelemmel lépett tovább, majd a második körben vazarival vezetett a japán Umeki ellen is, az ennél is nagyobb bravúr most még elmaradt, a világbajnok ki tudta csikarni a győzelmet, s ezzel a továbbjutást.

A nehézsúlyúaknál Kárpáti Emesének nem volt szerencséje a sorsolással, rögtön az olimpiai bronzérmes szlovén Velensekkel került össze, a szatymazi versenyző nem tudott továbblépni.

Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai SE) remekül kezdett, a rutinos brit Adlington ellen jutott tovább a legjobb tizenhat közé. Ott a szerb Zabics ellen vazarival nyert, a negyeddöntőben azonban a bosnyák Csericcsel már nem bírt, s a vigaszágon sem sikerült nyernie a jóval esélyesebb, húsz-szoros Afrika-bajnok(!), világbajnoki bronzérmes tunéziai Csikruhu ellen. A bajai judoka a hetedik helyen végzett, ez pedig remek eredmény a huszonegy esztendős junior Európa-bajnoknőtől.

A férfiaknál már két hete, Budapesten is biztatóan szerepelt, s a hetedik helyen végzett a hosszú kihagyás után visszatérő Cirjenics Miklós. Az Atomerőmű SE judósa Zágrábban még rátett egy lapáttal: összesen hat mérkőzést vívott, s végül az ötödik helyen végzett.

Már a rajt is sokat sejtetett: Cirjenics Miklós ipponnal vágott vissza a svéd Dvarbynak a budapesti vereségért. A kanadai Reyes, majd az orosz Bilalov sem jelentett leküzdhetetlen akadályt, a negyeddöntőben azonban az Eb-bronzérmes francia Iddir jobbnak bizonyult.

A paksi judós a vigaszágon szép bravúrt mutatott be: hosszabbításos küzdelemben múlta felül az olimpiai ezüstérmes azeri Gasimovot. Az i-re a pontot a bronzmeccsen lehetett volna feltenni, de az Eb-bronzérmes izraeli Paltchik egy vazarival nyerni tudott. Hangyási László tanítványa egy újabb, a budapestinél nagyobb lépést tett tokiói álmának valóra váltásáért.

A 90 kilogrammosok között a húsz esztendős Tóth Apor (Miskolci VSC) számára az Eb-ezüstérmes izraeli Kochman most még túl nagy falatnak bizonyult. Névrokona, Tóth Krisztián viszont igazolta, hogy Zágráb az egyik legkedvesebb versenyhelyszíne. Az MTK Budapest világbajnoki ezüstérmese már három alkalommal megnyerte a zágrábi GP-t, ezúttal pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Pánczél Gábor tanítványa az azeri Tumaev, a holland Smink és a német Trippel legyőzésével menetelt az elődöntőig, ahol egyik régi nagy riválisával, Beka Gviniasvilivel vívott kiélezett csatát, amelyből a grúz jött ki jobban. A bronzmeccsen Tóth Krisztián ismét remekelt, vazarival győzte le a brit Stewartot, így megérdemelten állhatott ismét a dobogóra.

Zágrábban nyolcvanhat ország 552 judósa lépett tatamira, a legjobban a japán válogatott szerepelt (4 arany, 4 ezüst), az éremtáblázat második helyére Kanada (2, 2, 0) került, a harmadikra pedig Grúzia (2, 0, 3). Magyarország számára Tóth Krisztián bronzérme a tizenhetedik helre volt elegendő.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Marina Mayorova
Eredmények: KLIKK IDE!

A Tóth Krisztián bronzérmet szerzett a zágrábi Grand Prix-viadalon bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS