Tóth Krisztián az ötödik helyen végzett Abu-Dzabiban

Érmet szerezni nem sikerült, de az olimpiai álmokhoz többen is közelebb léptek a mieink közül az Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slam-viadalon. Tóth Krisztián az ötödik, Karakas Hedvig és Szabó Frigyes a hetedik helyen végzett.


Tóth Krisztián (kékben) az ötödik helyen végzett Abu-Dzabiban

Az első versenynapon a BHSE világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes judósa, Karakas Hedvig (57 kg) szerepelt jobban, a román Stefan, majd a holland Verhagen legyőzésével bejutott a legjobb nyolc közé. Sajnos innen már nem sikerült továbblépnie, a negyeddöntőben a Romániából honosított azeri Florian, majd a vigaszágon a kétszeres Eb-ezüstérmes német Stoll jobbnak bizonyult.

Toncs Péter tanítványa a közösségi oldalán megosztotta, nem volt elég „éles” ezen a napon, de a hetedik helyezés miatt nem bánkódik, hiszen az ezért járó kétszázhatvan ponttal meg tudta erősíteni helyét az olimpiai kvalifikáció legjobbjai között.


Karakas Hedvig megerősítette helyét az olimpiai kvalifikációs rangsorban

Sokat érhetnek az Abu-Dzabiban megszerzett pontok Pupp Rékának is, az Atomerőmű SE 52 kilogrammos versenyzője az idei budapesti Grand Prix-ezüstérmes svájci Kocher legyőzésével bejutott a legjobb tizenhat közé, s bár a spanyol Lopez Sheriff nem engedte tovább, ez az eredmény százhatvan pontot hozott a konyhára – ezzel Pupp Réka továbbra is olimpiai kvalifikációt érő pozícióban marad.

Izgalmas csatákat hozott a torna második napja, számunkra elsősorban a 73 kilogrammosok közdelmeiben, ahol Szabó Frigyes öt meccset is vívhatott. Az UTE versenyzője a brit Ham és a monacói Bessi skalpja után egy igazi nagyágyút is legyőzött: az Európa-bajnoki címvédő svéd Macias ipponnal maradt alul.

Csák József tanítványa ezután is nagy meccseket vívott, de a negyeddöntőben – csaknem tíz perces küzdelemben – veszített a német Wandtke ellen, majd a vigaszágon alul maradt az olimpiai bronzérmes beéga Van Tichelt ellenében. Szabó Frigyes így a hetedik helyen zárt, s Karakas Hédihez hasonlóan ő is kétszázhatvan pontot gyűjtött, ezzel meg tudta előzni a rangsorban hazai riválisát, Ungvári Miklóst.


Szabó Frigyes nagy skalpot is begyűjtött Abu-Dzabiban

A sportág ceglédi ikonja az olasz Esposito és a mexikói Araujo legyőzése után olimpiai és világbajnoki ezüstérmes riválisával, az azeri Orujovval már nem bírt, így a legjobb tizenhat között ért véget számára a Grand Slam-viadal – ez százhatvan kvalifikációs pontot ér. Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós ötödik olimpiája természetesen még nem veszett el, a hátralévő versenyeken még lesz módja javítani.

Egy apró lépést tett ötkarikás álmai felé a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila is, a Ceglédi VSE 81 kilós judósa a marokkói Muti magabiztos legyőzése után nem bírt az olasz Parlatival, így a legjobb harminckettő között búcsúzott.

A legjobb tizenhatig jutott Gercsák Szabina: a DVTK Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője a 70 kilogrammosok között a kazah Beltaszkizi ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd a világranglista hatodik helyén álló osztrák Polleres feltartóztatta. Szabina számára is nagyon fontosak lehetnek majd az Abi-Dzabiban gyűjtött pontok a végelszámolásnál.

A zárónapon Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) is tudott egy lépést tenni Tokió felé, mindketten bejutottak a legjobb tizenhat közé, ez pedig ezúttal sokat ért. Most nem járt ilyen sikerrel Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC), akit a lengyel Lysenko ütött el a továbbjutástól.

Abu-Dzabiban a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián jutott a legmesszebbre, éremért harcolhatott a Grand Slam-tornán. Négy igen küzdelmes mérkőzésből hármat megnyert az elődöntőig, előbb a svájci Grossklaus, majd az üzbég Bobonov volt kénytelen fejet hajtani előtte, a negyeddöntőben pedig sikerült visszavágnia a svéd Nymannak a tokiói világbajnokságon elszenvedett vereségért.

Az elődöntőben is nagyot harcolt az MTK Budapest 90 kilogrammos csillaga, de a dél-koreai világbajnok Gvak végül a hosszabbításban ki tudta csikarni a döntőbe jutást. A bronzmeccsen ezúttal nem sikerült javítani, a németek nagy reménysége, a junior-világbajnoki bronzérmes Eduard Trippel ipponnal nyerni tudott.

Bár az érem ezúttal nem jött össze, Pánczél Gábor tanítványának Tokió miatt már nem kell izgulnia, a részvétele szinte bizonyos, s Abu-Dzabiban is sikerült bizonyítania, hogy a világ legjobbjai közé tartozik.

Az Emírségek fővárosában kilencvenöt ország ötszázötvenhárom judósa lépett tatamira, a prímet ezúttal a dél-koreaiak vitték, az éremtáblázat első helyét ők szerezték meg (3 arany, 1 ezüst, 4 bronz), megelőzve Hollandiát (2, 1, 1) és Szlovániát (2, 1, 0).

Az olimpiai kvalifikációs sorozat már az előttünk álló hétvégén folytatódik, Perth-ben Australian Open-viadalt rendeznek majd, méghozzá GP-pontokért.

Eredmények: KLIKK IDE!
Forrás: Judoinfo
Fotó:  IJF, Gabriela Sabau; MJSZ, Horváth György

A Tóth Krisztián az ötödik helyen végzett Abu-Dzabiban bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS