Teddy Riner több mint tíz esztendő után veszítette el a veretlenségét

Helyezést elérni egyik magyar judós sem tudott a párizsi Grand Slam-viadalon, de csak hajszál hiányzott hozzá, hogy miénk legyen a hétvége szenzációja: a tizennyolc éves Sipőcz Richárd alaposan megszorongatta a franciák szupersztárját, Teddy Rinert, akinek kicsit később véget ért fantasztikus sorozata…


Kevésen múlt, hogy nem Sipőcz Richárd (kékben) törte meg Teddy Riner pazar sorozatát

A legrangosabb európai judoverseny, a párizsi Grand Slam-torna nyitónapján két judós képviselte a magyar színeket, közülük Pupp Réka (52 kg) kifejezetten szerencsétlen volt a sorsolásnál, hiszen a 2017-es világbajnoknővel, a japán Sisimével került szembe, mindjárt az első összecsapáson. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnokának ezúttal nem sikerült megnehezíteni a japán sportoló dolgát.

Nagyon jól kezdett a 73 kilogrammosok között Szabó Frigyes, az UTE judósa erőnyerő volt az első körben, majd egy afrikai és egy lengyel versenyző skalpját begyűjtve jutott el a negyedik fordulóig. Ott a végletekig kiélezett, csaknem kilenc perces összecsapáson intésekkel maradt alul a junior-világbajnok, felnőtt Eb-bronzérmes török Cilogluval szemben.

Csák József tanítványa a legjobb tizenhat között búcsúzott, ezzel gyarapítani tudta olimpiai kvalifikációs pontjainak számát. Igaz, a direkt kvalifikációhoz továbbra is érem (érmek) megszerzésére lenne szükség, a kontinentális szabadkártya most Szabó Frigyesé.


Szabó Frigyes (kékben) újabb lépést tett a tokiói olimpia felé

A vasárnap szép győzelemmel indult: a 90 kilogrammos Gőz Roland (MTK Budapest) egy remekül sikerült esztendő után immár a felnőttek között próbálja meg letenni a névjegyét, méghozzá abban a súlycsoportban, amelynek egyik legjobbja a klubtársa, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián.

Pánczél Gábor tanítványa a rutinos ukrán Nabali elleni vazaris győzelemmel kezdett Párizsban, de a második körben máris szembe találta magát a súlycsoport egyik nagyágyújával, a vb-második kubai Silvával. Az összecsapást alighanem a rutin döntötte el, Gőz Roland indítását Silva meg tudta kontrázni, s ezzel ő lépett tovább a legjobb tizenhat közé.

A tizennyolc esztendős Sipőcz Richárd alaposan megszorongatta a sportág „legnagyobb” alakját, a kétszeres olimpiai, tízszeres világbajnok Teddy Rinert. A hegyomlásnyi francia judóst hosszabbításra kényszerítette, s nyugodtan mondhatjuk, a bírók végül megkegyelmeztek Rinernek, hiszen a hazai pályán küzdő klasszis nem kapott intést, amikor a győri fiatal egymás után háromszor is dobást indított, Sipőcz Richárd viszont egy aprócska szabálytalanságért (két másodpercre öv alatt fogta meg Riner judogiját) megkapta a leléptetést jelentő büntetését.


A Riner–Sipőcz meccs…

Az összecsapás alakulhatott volna másként is, egészen biztosan a sportág nagy szenzációját okozta volna Gyimes Nikolett tanítványának esetleges győzelme… Más kérdés, hogy a párizsi viadal két mérkőzéssel később meghozta a „világszenzációt”: a japán Kaguera megtörte Riner 2010 (!) óta tartó veretlenségét, vazarival legyőzte, s ezzel búcsúztatta is az olimpiai címvédőt…


Sporttörténelmi mérkőzés: a francia Riner első veresége 2010 óta…

Sajnos hamar véget ért Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE, 100 kg) és Salánki Evelin (BHSE, 78 kg) párizsi kalandja, előbbi a hollandok korábbi ifjúsági világbajnokától, Catharinától, utóbbi pedig az ukránok kétszeres U23-as Európa-bajnokától, Turcsintól szenvedett vereséget az első összecsapásán.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat a hétvégén Pozsonyban és Oberwartban European Open-viadalokkal folytatódik, február 21-től pedig a World Tour újabb állomása következik, a düsseldorfi Grand Slam-torna!

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Emanuele Di Feliciantonio

A Teddy Riner több mint tíz esztendő után veszítette el a veretlenségét bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS