Sztársportolók és húszezer látogató a sportágválasztón

image

Közel húszezer látogató, sportágak özöne, sztársportolók és hangszerek zsongása jellemezte a május 24-25-ei rendezvényt. A tizenkettedik alkalommal megrendezett Budapesti Nagy Sportágválasztó pénteki napjára közel 100 oktatási intézményből, több mint 5000 gyermek jött el pedagóguskísérettel, az egyéni látogatóként érkezőkkel együtt a két napon így 19 580 látogatója volt a rendezvénynek! 

A szervezők nagy örömére az óvodákból, iskolákból érkező csoportok nagy része egész napos programként készült a rendezvényre, hosszabb időt töltött a helyszínen, mint az előző években. Szintén pozitív változás, hogy a bejelentkezett oktatási intézmények között most számos középiskola is volt, mely korosztály eddig nem vett jellemzően az esemény résztvevője.

A látogatók számára a sportágak közötti választást sportantropometriai mérés is segítette, mely méréssel meg lehet határozni, hogy az adott gyermekhez, genetikai adottságai, testalkata alapján milyen mozgásforma típus illik. A 7 éves kortól végezhető méréssel (maximum 3 cm eltéréssel) az is megállapítható, hogy 18 éves korában milyen magas lesz majd a gyermek. A mérések során összesen 24 paramétert vesznek figyelembe. Az adatfelvétel utáni test-összetétel meghatározás alapján tudják megmondani, hogy az adott jelentkezőnek a testalkatához melyik sportág passzol a leginkább.

 Megnyitó

A rendezvényt Dr. Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára, rendezvényünk egyik fővédnöke nyitotta meg, majd államtitkár úr több sportágat is kipróbált a helyszínen. A nagyszínpadon eközben az ország legfiatalabb – 11 éves lányokból és fiúkból álló –  rockzenekara, a Rockforce adott egy kis koncertet, mely a társrendezvény, a Budapesti Nagy Hangszerválasztó nyitóeseménye volt.

 

A Magyar Olimpiai Bizottság megjelenése a rendezvényen

Dr. Simicskó István mellett, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is elfogadta a rendezvény fővédnöki felkérését. Az elnök úr személyesen sajnos nem tudott megjelenni a rendezvényen, viszont a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársai kiállítói helyszínükön több aktivitással mutatták be a MOB tagozatait, illetve a Magyar Olimpiai Akadémiát.
A MOB a Budapesti Nagy Sportágválasztón megjelenő több mint 90 sportág közül egynek szakmai NÍVÓ-díjat adott át, kiemelve, elismerve azt a sportágat, amelyik a legszínvonalasabban, legötletesebb módon jelenítette meg saját sportágát! A szakmai zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen a megjelent több mint 90 sportág közül, igazán nehéz volt kiválasztani, hogy ki kapja a díjat, annál is inkább, mivel számos sportági helyszín mutatott kiemelkedő látványt és interaktivitást. Az első alkalommal átadott Nívó díj büszke tulajdonosa a jégkorong lett! A győztes mellett a zsűri kiemelte a vívás, az atlétika, a mediball és a Rippel Mozgásművészeti Akadémia sportági helyszínét.

 Érdemes volt bringával jönni

A szervezők mindenkit arra bátorítottak, hogy üljön kerékpárra, és így jöjjön ki a rendezvényre, mivel a MOL  jóvoltából a kerékpárral érkezők részére külön biciklitároló állt  rendelkezésre, ahol kisebb szervizre, finombeállításokra is lehetőség nyílt.

Green-boxos fotózás a Magyar Állampapír sátrában

A rendezvény egyik kiemelt támogatója a Magyar Állampapír sátrában green-bokszos (zöld hátteres) fotózáson vehetett részt az, aki a sportos aktivitásokat – futópad, ügyességi pálya – elvégezte. A fotósarokban vicces, sportos háttereket varázsoltak a lefotózott látogatók mögé, a szerencsésebbek pedig a rendezvényen megjelent neves sportszemélyiségekkel, bajnokokkal is készíthettek közös fotót, melyet a helyszínen képeslapként kinyomtattak számukra.  

Díjátadók szombaton

Rendezvényünk adott otthont szombaton, 11. 00 órakor a Decathlon, A hónap műhelye díjátadójának. A áprilisi teljesítménye alapján A hónap műhelye az FTC női kézilabda szakosztálya lett.   

 

Egy másik ünnepélyes momentum pedig a 12.00 órakor kezdődő MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatának eredményhirdetése volt.  A 2013. évi nyerteseknek az okleveleket Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, a program korábbi támogatottja adta át.

És hogy mit kínált még a Budapesti Nagy Sportágválasztó?

Interaktív sportági akadémiának is tekinthető a május 24-25-i budapesti rendezvény, hiszen a legvájtfülűbb sportrajongók számára is újdonságot jelenthettek például a következő mozgásformák:subbuteoszituációs lövészet, footgolf, sepaktakraw, hét csillag sáska kung-fu, melyek mind képviseltették magukat a kőbányai helyszínen.

A megjelent több mint 90 – díjmentesen kipróbálható – sportágat felsorolni is sok hát még kipróbálni, de azért ízelítőnek mégis megnevezünk jó néhányat, a teljesség igénye nélkül. Érdekesség például, hogy ugyan májusi rendezvényről van szó, de a téli sportágakba ismét bele lehetett kóstolni, hiszen képviseltetette magát a jégkorong, a korcsolyasportok, a sí, a snowbord, a sífutás és a biatlon is.

A labdasportágak sokasága (kosárlabda, labdarúgás, röplabda, kézilabda, amerikai football, rögbi, korfball…) mellett, az önvédelmi és küzdősportok (judo, birkózás, boksz, aikido, kendo, kempo, francia boksz, ju-jitsu, nanbudo, hapkido, kick-box, capoeira…) széles választéka kínálta magát a megismerésre.

A szervezők nagy örömére ismét a megjelenő sportágak között volt az akrobatikus kosárlabda, a Faceteam felnőtt és utánpótlás csapata képviseletében, valamint a freestyle focisok is újra elbűvölték a látogatókat zsonglőri ügyességű labdakezelésükkel. A Rippel testvérekkel, akik már több éve szintén rendszeres résztvevői a rendezvénynek, a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia sportági helyszínén találkozhatott a közönség. A golyós sportágakat a bocsa és a petanque képviselte, de ismét jelen volt a vívás, a szablyavívás, a tamburello, a kettlebell, a tájékozódási futás, az akrobatikus pompon, a cherleading, a rádióamatőr sport, a mediball, a lábtoll-labda és a lovassport is. Az ütős sportágak közül megjelent a tenisz, a strandtenisz, az asztalitenisz, a krikett, a tollaslabda és a gyorstollaslabda. A szellemi sportok kedvelői sem unatkoztak, hiszen eljöttek a Budapesti Nagy Sportágválasztóra a sakk, a gó, a dáma képviselői is. A ritmust kedvelőket a mindig óriási közönségsikert arató zumba fitness hozta lázba. Aki pedig a vizes sportágakba szeretett volna belekóstolni, annak kiváló lehetőséget adott a kajak, a kenu, az evezés, a sárkányhajó sporteszközeinek kipróbálása. A sportágak királynője az atlétika, de a szintén mindig nagyon népszerű íjászat, darts, sportlövészet sem maradhat ki a megjelent sportágak felsorolásából, de ugyanez vonatkozik a BMX-re és a görkorcsolyára. A technikai sportágak szerelmeseinek is volt jó hírünk, hiszen a motorsport és az RC modellsport is képviseltetette magát. A májusi Budapesti Nagy Sportágválasztón ismét megcsodálhattuk a barantások és a gladiátor harcosok bemutatóit is.

A rendezvényeken hagyományosan megjelentek neves sportszemélyiségeink, olimpikonjaink, élsportolóink, hogy jelenlétükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és általában a sportot, a rendszeres testmozgást.

Akik jelen voltak a rendezvényen: Berki Krisztián (torna), Cseh László (úszás), Szilágyi Áron (vívás), Ladányi Balázs (jégkorong), Bálizs Bence (jégkorong), Bedák Zsolt (ökölvívás), Kelemen Balázs (ökölvívás), Kovács Attila (ökölvívás), Hadfi Dániel (judo), Fazekas Nándor (kézilabda), Kozmann György (kenu), Boronkay Péterrel (paratriatlon), Farkas Norbert (alpesi sí), Vass Dóra (ritmikus gimnasztika), Kozmann György (kenu), Csabai Edvin (maratoni kenu), Szávai Ági (tenisz), Stollár Fanny (tenisz), Valkusz Máté (tenisz), Kovács Niki (motorsport), Bárdosi Sándor (birkózás), Wichmann Tamás (kenu).

 

Fogyatékkal élők sportolási lehetőségei is megjelentek

Mindig is fontosnak tartottuk, hogy az épek által gyakorolható mozgásformák mellett a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeit is bemutassuk rendezvényünkön. A májusi Budapesti Nagy Sportágválasztón ezúttal a TESCO által támogatott Magyar Paralimpiai Bizottság, a Parasportpress Közhasznú Alapítvány és a Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége is megjelenik, információt, tájékoztatást adva tevékenységükről és az elérhető sportolási lehetőségekről. Nagy örömünkre számos parasportoló, paralimpikon is a rendezvény vendége volt és a kitelepült sportági helyszíneken integráltan az épekkel, sportági bemutatókat is tartottak, s lehetőség volt a velük való beszélgetésre is. A kerekes székes rögbisekkel két napon keresztül folyamatosan találkozhattak a látogatók és testközelből ismerhetik meg sportágukat.

 

Társrendezvény: Budapesti Nagy Hangszerválasztó

A harmadik alkalommal megrendezett Budapesti Nagy Hangszerválasztón ismét több száz hangszert próbálgathattak mindazok, akik ellátogattak a Merkapt Sportközpontba. Gitárok, basszusgitárok, dobok és egzotikus ütőhangszerek, vonós, fúvós, billentyűs hangszerek, DJ eszközök, valamint erősítők sokasága között, szakemberek segítségével tájékozódhattak a zenét tanulni vágyó gyermekek és szüleik egyaránt. A zenetanulásról és a zenei táborokról is információkhoz juthattak az érdeklődők, hiszen jelen volt az idén 20 éves Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor több tanára, a Banda Tábor szervezői, illetve a tavalyi év végén nemzetközi innovációs díjat nyert BaccordLOGic zeneoktatási rendszer megalkotója.

„Nagyszerű ötlet ez a rendezvény, hiszen teljesen egyedülálló módon köti össze a sportban és a zenében rejlő óriási lehetőségeket… azt a két legnagyobb erőt, amely képes értelmes elfoglaltságot kínálni a mostanában teljesen céltalan „virtuális” ifjúságnak. A sportra szüksége van a testnek, a zenére pedig a léleknek, melyek egészsége nélkül puszta vegetálássá alacsonyodik le a létezés.” Mondta Andrásik Remo a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára.

A következő Budapesti Nagy Sportágválasztó időpontja: 2013. szeptember 13-14., mindekit sok szeretettel várunk ősszel!

 

Szöveg: Koós-Lukács Tímea

Fotó: Hostya Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .