Szigetvári Mercédesz aranyérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon!

Szombatra kinyílt az éremzsák: a magyar válogatott Szigetvári Mercédesz révén egy aranyérem mellé Tóth Apor és Tóth Fanni révén két bronzot is gyűjtött a szófiai junior Európa-bajnokságon. A mieink közül Rajkai Róbert és Waczulik Richárd az ötödik, Feczkó Csanád pedig a hetedik helyen végzett.

Szigetvári Mercédesz (balról a második) junior Európa-bajnok!

Nem kezdődött jól számunkra az idei junior Európa-bajnokság, hiszen a nyitónapon tatamira lépő négy magyar judós közül Kozma Ákos (66 kg, Kaposvári JK), Beringer Fatime (44 kg, KSI SE) és Vaska Fanni (44 kg, Ippon Judo Tatabánya) sem tudta venni az első akadályt, mindhárman elbúcsúztak a küzdelmektől.

Feczkó Csanád (fehérben) hetedik hellyel nyitott

Az 55 kilogrammosok között szereplő ifjúsági világbajnoki bronzérmesünk, a tizennyolc esztendős Feczkó Csanád viszont biztatóan kezdett: a Miskolci VSC judokája a svájci Gauch és a portugál Catarino eleni ipponnal jutott be a legjobb nyolc közé, ám ott azeri és orosz ellenfelétől is vereséget szenvedett, így a hetedik helyen zárta a kontinensbajnokságot.

Rajkai Róbert (fehérben) az ötödik helyig jutott

Pénteken nyolc válogatott judósunkért szoríthattunk, közükük a százhalombattai Rajkai Róbert szerepelt a legjobban, ezen a napon neki sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé. A 81 kilogrammos kétszeres junior Európa-kupa győztes versenyző finn és ciprusi riválisát egyaránt vazarival legyőzve érte el a negyeddöntőt, ahol fejet kellett hajtania a grúz Grigalasvili előtt. A vigaszágon a portugál Rodrigues elleni ippon azt jelentette, hogy Rajkai Róbert a bronzéremért léphet tatamira. Az érmes meccsen az olaszok junior-világbajnoki bronzérmese, Christian Parlati ellen három és fél percig jól tartotta magát, de végül az olasz nyert, így Rajkai Róbert az ötödik helyen végzett.


A nap többi magyar indulója közül Gőz Roland (81 kg, KSI SE), Özbas Szofi (63 kg, Ceglédi VSE) és Czerlau Jennifer (70 kg, DVTK-Miskolci JC) is győzelemmel kezdte Európa-bajnoki szereplését, sajnos egyiküknek sem sikerült tovább menetelni. Ugyanezen a napon Gunics Endre (73 kg, Domaszéki JISE), Varga Brigitta (57 kg, KSI SE), Maróti Alexandra (57 kg, UTE) és Balogh Sára (70 kg, Szatymazi SE) egyaránt az első összecsapása után búcsúzott.

Az egyéni küzdelmek zárónapján, szombaton aztán végre belelendültek a mieink: négyen is éremért küzdhettek, s hárman sikerrel is jártak! A nap legfényesebb sikerét Szigetvári Mercédesz érte el: a Mogyi-Bajai JC nehézsúlyú judósa gyönyörű győzelemmel búcsúzott el a korosztály kontinensbajnokságaitól. A húsz esztendős sportoló Európa-bajnoki aranyérme remek teljesítmény jutalma: izraeli, horvát, török, a döntőben pedig német ellenfele ellen egyaránt ippon értékű győzelmet ért el!

Szigetvári Mercédesz és edzője, Radics Attila a győzelem után

A dobogó harmadik fokáig menetelt a 90 kilogrammosok között vitézkedő Tóth Apor. A Miskolci VSC versenyzője az ifjúságiak között is felállhatott már az Eb-dobogóra, de a korcsoportváltás nehézségeivel megküzdve immár a juniorok között is megvan a szép eredmény. A tizenkilenc éves Tóth Apor az elődöntőben nem bírt török ellenfelével, a tovább négy meccsét azonban egyaránt ipponnal hozta görög, fehérorosz, francia és a bronzmeccsen bosnyák judóssal szemben.

Tóth Apor (jobbról) a juniorok között is Eb-bronzérmes lett

Az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes Tóth Fanni is elkapta a fonalat Szófiában: a KSI SE 78 kilogrammos sportolója a horvát Prodannal szemben ugyan alul maradt, de a bronzéremig vezető úton francia, brit és orosz ellenfelét is ipponnal győzte le, átlagosan nagyjából egy percet töltve a tatamin… A húsz esztendős magyar lány megérdemelten állhatott fel a dobogó harmadik fokára.


Tóth Fanni (jobbról) jutalma is Európa-bajnoki bronzérem lett

Egyetlen lépésre volt az éremtől a nehézsúlyú Waczulik Richárd (UTE), aki két győzelemmel és két vereséggel végül az ötödik helyen végzett. A nap többi magyar indulója közül Tóth Ferenc (90 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi ESE Győr) egy győzelemmel és egy vereséggel, Árvai Péter (100 kg, Ceglédi VSE) pedig egy vereséggel búcsúzott.

Az Európa-bajnokság még nem ért véget, vasárnap a csapatversenyre kerül sor, amelyben ugyancsak éremeséllyel szállhat harcba a magyar válogatott.

Mercié a huszonegyedik!

A mieink Szófiáig húsz Európa-bajnoki aranyérmet szereztek ebben a korcsoportban. A sort 1977-ben Ozsvár András nyitotta, az évek során Nagy Viktória, Mészáros Anett, Joó Abigél és Gercsák Szabina is duplázni tudott. A korábbi junior Európa-bajnoki aranyérmeseink közül 45 százalékban (Ozsvár András, Bujkó Tamás, Bor Barna, Baczkó Bernadett, Mészáros Anett, Joó Abigél és Karakas Hedvig) felnőttként olimpiai résztvevők lettek, 35 százalékban (Ozsvár András, Bujkó Tamás, Bor Barna, Baczkó Bernadett, Mészáros Anett és Karakas Hedvig) felnőtt világbajnokságon is tudtak érmet nyerni, összesen tizenkét darabot!


JUNIOR EURÓPA-BAJNOKAINK (21)
Ozsvár András 1977, Berlin
Tóth Béla 1978, Miskolc
Bujkó Tamás 1981, San Marino
Deák Ferenc 1986, Leonding
Nagy Viktória 1997, Ljubljana
Szilágyi László 1999, Róma
Nagy Viktória 2000, Nicosia
Bejczi Zsuzsanna 2001, Budapest
Szabó Brigitta 2002, Rotterdam
Rajcsányi Gergő 2003, Szarajevó
Bor Barna 2004, Szófia
Baczkó Bernadett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2006, Tallin
Joó Abigél 2008, Varsó
Joó Abigél 2009, Jereván
Karakas Hedvig 2009, Jereván
Gercsák Szabina 2014, Bukarest
Gercsák Szabina 2015, Oberwart
Pupp Réka, 2015, Oberwart
Szigetvári Mercédesz, 2018, Szófia

Három mérkőzést vívhatott a magyar válogatott a szófiai junior Európa-bajnokság vegyes csapatversenyében, amelyben nem sikerült bejutni a legjobb nyolc közé.

A mieink győzelemmel kezdtek a házigazda Bulgária válogatottja ellen

Először szerepelt a programban a junior Európa-bajnokságok történetében a vegyes csapatverseny, amely néhány hónap alatt meghódította a judovilágot, s 2020-ban már hivatalos versenyszámként lesz jelen a tokiói olimpián is.

A tizennyolc csapatos mezőnyben a sorsolás nem kedvezett a magyar csapatnak, hiszen a négy „bemérkőző” együttes közé került: a házigazda Bulgária válogatottjával kellett összecsapnia a legjobb tizenhat közé jutásért.

A bolgároknak az egyéni versenyek nagyon rosszul sikerültek, rendezőként csupán egy hetedik helyezést sikerült elérniük, érezhető volt, hogy a csapatversenyben mindenképpen javítani akarnak. Talán ez volt az oka, hogy a párharc a vártnál szorosabban alakult, a magyar válogatott 5–3 arányban nyert, s jutott tovább.

A tavalyi kontinensbajnokságon a férfiaknál Azerbajdzsán szerezte meg az aranyérmet (Szófiában nem indította csapatát), a nőknél pedig Franciaország lett a bajnok. Éppen a franciák „jöttek szembe” a mieinkkel a legjobb nyolc közé jutásért.

Az egyéni küzdelmek éremtáblázatán egy aranyérem volt a különbség a két együttes között (a franciák két arany- és két bronz-, a magyarok egy arany- és két bronzérmet szereztek), a csapatversenyben azonban sajnos megszorítani sem sikerült Franciaország válogatottját, amely 5–0 arányú győzelemmel menetelt tovább.

Nekünk a vigaszág nyújtott lehetőséget a folytatásra, az egyéni küzdelmekben egyetlen ötödik helyezést begyűjtő Fehéroroszország ellen, ahol már 3–1 arányban is vezettünk (a fehéroroszok egy súlycsoportban nem állítottak ellenfelet), de azán az ellenfél nagyon elkapta a fonalat, a hiányzó két sikert már nem tudtuk begyűjteni (3–5).

A magyar junior-válogatott így a kilencedik helyen zárta a szófiai Európa-bajnokság csapatversenyét.

Junior Európa-bajnokság, Szófia

Vegyes csapatverseny
1. Oroszország
2. Franciaország
3. Né,etország
3. Hollandia
5. Portugália
5. Grúzia
7. Fehéroroszország
7. Olaszország
9. MAGYARORSZÁG

 

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!

Fotó: EJU, Carlos Ferreira és Emanuele Di Feliciantonio

A Szigetvári Mercédesz aranyérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon! bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS