Szemünk fénye

Szemünk fénye

Szemünk fénye

Az első, maihoz hasonló szemüveget 1300 körül készítették Itáliában. Napjainkban több mint 4 millió embernek kellene állandóan, vagy legalább olvasáshoz szemüveget viselnie. Jellemzően továbbra sem ismerjük a szem optikáját, a fénytörési hibák lényegét és azok lehetséges következményeit.

Kifogástalan fénytörés

Szemünket optikai szempontból fényképezőgéphez hasonlíthatjuk. Az objektív a szem fénytörő rendszere, rekesz a pupilla, a film pedig a retina. Az ideghártyán (retina) a külvilágról valódi, kicsinyített fordított kép keletkezik. Szemünknek van egy egészen speciális tulajdonsága, hogy a lencse domborulatát, ezzel együtt fénytörését is változtatni tudja.

A lencse rugalmassága lehetővé teszi, hogy a tőlünk különböző távolságra levő tárgyakról mindig éles kép keletkezzen az ideghártyán . Kifogástalan fénytörés esetében a párhuzamos sugarak a retinán egyetlen pontban egyesülnek. Amennyiben nem, az esetben fénytörési hibáról van szó.

A rövidlátás

A rövidlátó szem törőrendszere erős a szemgolyó hosszához viszonyítva. A párhuzamos sugarak így már az ideghártya síkja előtt egyesülnek, a retinára vetülő kép az éles pontok helyett elmosódott szóródásokból áll össze. Ha viszont közeli tárgyakról érkeznek széttérő fénysugarak, azokat az ilyen szem is képes az ideghártyán egy pontban összegyűjteni.  A rövidlátó ember ezért lát távolra rosszul, közelre általában jól.

Ezt a fénytörési hibát a szem elé helyezett szórólencsével lehet javítani. A rövidlátás többnyire nem túl nagyfokú, gyermekkor folyamán alakul ki, és az évek során nem fokozódik tovább. Esetenként viszont van, aki egyre erősebb üveg viselésére szorul.  Az ok elsősorban az öröklődésre vezethető vissza.

A távollátás

A túllátás esetén a törőerő a szemgolyó hosszához viszonyítva kicsi, így az éles kép csak valahol az ideghártya mögött keletkezne, ha a fénysugarak át tudnának hatolni a szem burkain. A túllátás érdekes módon nem okoz látászavart. A rugalmas lencse alkalmazkodik és kijavítja a fénytörési hibát.

A rövidlátóknál ez azért nem lehetséges, mert a lencse nyugalmi állapothoz képest csak domborúbbá tud válni, laposabbá nem. A túllátást az állandó alkalmazkodás bizonyos szintig ellensúlyozza, de többnyire nem marad következmények nélkül. Gyakori panasz a szem fáradékonysága, a könnyezés és a homloktáji fejfájás is.

Cilinderes szemüveg

Nem ritka rendellenesség, amit asztigmatizmusnak neveznek.  A szaruhártya veleszületetten nem szabályos gömbfelszín görbülete, domborúsága, vízszintes  irányban nagyobb vagy éppen kisebb  mint a függőlegesben. A térben érkező párhuzamos sugarak ezért mindig különböző pontokban találkoznak.  Az asztigmiás ember, sem távolra, sem közelre nem lát tisztán, gyakran okozva fejfájást, valamint idült kötőhártyahurutnak megfelelő tüneteket.  Az asztigmia jól korrigálható cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével, viszont előfordul, hogy rövidlátással vagy túllátással kombinálódik. A kontaktlencsének más az optikai hatása, mint a szemüvegé, mivel közvetlenül a szemünkön helyezkedik el.

Öregszeműség

A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, és körübelül 40 éves korban éri el azt a stádiumot, amikor már az olvasáshoz szükséges 3 dioptriányi alkalmazkodásra sem képes. Ettől kezdve normális fénytörésű szem is igényli a közeli munkához a szemüveget, aminek hiányában fáradékonnyá válik a szem, vagy megfájdul. A szemlencse fokozatosan megszűnő alkalmazkodása 1-3 dioptriás gyűjtőlencsével helyettesíthető. Aki korábban rövidlátó, túllátó illetve asztigmás volt, annak a későbbiekben kétféle szemüvegre lesz szüksége. Az egyiket távolra, a másikat közeli munkához. Az állandó cserélgetéssel kapcsolatos kényelmetlenséget, bifokális lencsékkel lehet kiküszöbölni. Ha a rövidlátás mértéke 2 és 4 dioptria között van, akkor a közeli dolgok élesen láthatók, és az ilyen ember akár 80 évesen is tud szabad szemmel olvasni.

A jó szemüveg

Jó szemüveggel tehát a bonyolultabb fénytörési hiba is rendszerint tökéletesen korrigálható. A jó szemüveg több kisebb-nagyobb kellemetlenségtől óvhat meg minket.  Csökkenti a szem fáradékonyságát, megszünteti a fejfájást, tökéletesíti a megfigyelőképességet, megkönnyíti a tanulást, biztosabbá teszi a mozgást. Mindenféle szempontból megfelelő szemüveg öltöztet, kifejezheti ízlésünket, szépségünket, azt sugallja, hogy viselője intelligens személy. Az utóbbi években még olyanok is előszeretettel viselik, akik kristálytisztán látnak.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Szemünk fénye.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..