Stílusfüggetlen összefogás: Együtt az Ashihara Európabajnokságon

berlin2ashihara_lead.jpg

A mai politikusok által fertőzött társadalmunkban, ahol önös érdeleik szerint szítják közöttünk a feszültséget. Ahol széthúzással, egymásra uszítással, bomlasztják társadalmunkat, úgy hiszem példaértékű összefogás, már már kicsiben, de küzdőspottörténelmi esemény valósult meg.

Sensei Demeter Zsolt 4. dan és Polyák József 1. dan mesterek által vezetett Soproni Shinkyokushin Egyesület és a Magyar Ashihara Karate Szövetség stílusfüggetlen együttműködést, jobban mondva,  sportbaráti kapcsolatot alakított ki egymással.
Félretéve a rivalizálást a stílusok különbözőségéből  vagy hasonlóságából adódó pocskondiázást, úgy gondoltuk a karate harcművészet érdekeit vesszük figyelembe és nem a sportpolitikai érdekeket.

     Berlincsapat1.jpg

Ennek keretén belül együtt készültünk és indultunk a Németországban, Berlinben 2008.11.08-án rendezett Nyílt Ashihara Karate Európabajnokságra.

Szeptemberben közösen részvettünk egy erőnléti edzőtáboron, amit a DMTK Dunaharaszti Ashihara Karate szakosztály, segítségével Szövetségünk szervezett.

Itt megismerkedhettünk egy számunkra, új erőállóképesség fejlesztő módszerrel, eszközzel, a kettlebellel.
Ezt Sempai Mosonyi József 1. dan sporttársunknak köszönhetjük, mert ő volt ennek a stílusunkon belül az úttörője.
El is kezdett a válogatottunk gőzerővel kettlebbellezni, de az edzésmódszer elsajátítása és az EB. között, olyan rövid idő telt el, hogy nem vártam tőle hírtelen jelentős eredményváltozást.
De hiszek benne, hogy az új képességfejlesztő módszerek, előbb utóbb meghozzák a várt eredményt.
Ilyen, már szinte nem is új, majdnem minden Ashihara kulubban gyakorolt Ashihara Vor-Dance ( harci tánc ) ami zenés bemelegítés, ashihara alapmozgásokból, kitérésekből, ütésekből, rúgásokból álló gyakorlatsor.
Az idő intervallumától és intenzitásától függően, allóképességfejlesztő, zsírégető illetve mozgáskoordináció javító módszer.
Szintén új dolog. Lehetőséget kaptunk, hogy a Szigetszentmiklósi Ceragem Gyógycentrumban a Lordok Házában, thermo-akupresszúrás kezeléseken vegyünk részt. A Ceragem gyógyágy egy Dél Koreai készülék, amelyet Magyarországon is gyógyászati segédeszközzé nyilvánítottak.
A Ceragem kezelések jelentősen javíthatják a versenyzők egészségi, mentális és fizikai állapotát. Köszönjük a Központ vezetőjének Schwarkopf Melindának a lehetőséget.

Ezek az új, minden versenyző számára elérhető lehetőségek, kicsit oldják a monoton, sok lemondással és fájdalommal járó versenyre felkészülést.

Együttműködésünk következő állomása, már közvetlenül a verseny előtti válogatott edzőtábor, amely Sopronban a Shinkyokushin-osok edzőtermében lett lebonyolítva. berlin2ashihara.jpg
Ezúton is, szeretném megköszönni a Soproni klubvezetőknek, hogy önzetlenül és térítésmentesen, biztosították edzőtermüket a felkészülésünkre.

Ez alatt az egy hét alatt  próbáltunk, lehetőség szerint többször is együtt edzeni, egymástól tanulva, tudásunk és képességeink szerint legjobban felkészülni a nagy megmérettetésre.

Úgy érzem mindent megtettünk a válogatottunkkal, hogy legjobb tudásunk szerint felkészüljünk, de sajnos az eredmények most mégsem ezt igazolták.
Volt, hogy a sorsolásba nem volt szerencsénk, vagy a bírói döntés hagyott kívánnivalót maga után, lehet ez is az is, utólag okoskodni kifogásokat találni könnyű.
De véleményem szerint nem a kifogásokat kell keresni, hanem rádobni még egy -lapáttal-, előre a jövőbe tekinteni és még többet és keményebben edzeni, készülni a következő megmérettetésre.

Sensei Demeter Zsolt azért megmentette a magyarok becsületét ahogy a fociba szokás mondani, berúgta a becsület gólt.
Senior kategóriában 3. helyezett lett, ezúton is gratulálunk neki.

Hogy tisztább képet kaphassunk a miértekről, ezért megkérdeztem a versenyzőket is.

Először Sensei Demeter Zsoltot 4.dan ( Döme  ) kérdezem:
Mi a véleményed erről a stílusfüggetlen együttműködésről, szerinted ez hosszútávon tartható és gyümölcsöző lehet ?

Döme: Természetesen igen, azon csodálkozom, hogy ez máshol nem így van. A kölcsönös tanulás, folyamatos fejlődés érdekében ez az egyedüli járható út.

Hogyan sikerült a felkészülésed ?

Döme: Teljesen szokványos volt a felkészülésem és úgy érzem jól sikerült. Egy nagyobb verseny előtt mindig 11-12 hetet készülök. Felkészülési programom alapja a futás, úszás, konditermi munka. Viszont jó lett volna több páros gyakorlat. Jó hogy Sopronban edzőtáborozott az Ashihara válogatott, mert ez feldobja mindkét stílus versenyzőit és jobb teljesítményre sarkallja. A Dunaharasztiban megtartott kettlebell edzés is nagyon jó volt.

Teljesült az elvárásod, amit magaddal és tanítványoddal szemben támasztottál ?

Döme : A verseny előtt elégedett lettem volna ezzel az eredménnyel, utólag úgy gondolom lehetett volna jobb is.
Peti tanítványom felkészülése is jól sikerült. Elsőre kemény ellenfelet kapott, dobogós helyezettet. Viszont előrelépés látható a teljesítményében, de egy-két hiba kijavításán még sokat kell dolgoznunk. Az elvégzett folyamatos edzésmunka idővel be fog érni.

Szeretnél még hozzáfűzni valamit az elmondottakhoz ?

Döme: Nagyon jó ötlet a 35 év feletti korosztályt megmozgatni, nemzetközi szinten is, ez hazánkban még gyermekcipőben jár. A versenyzői pályafutás 30 év környékén nem kell, hogy megszakadjon. A versenyeken a közönség is respektálja ezt a korosztályt. Mindenkit arra buzdítanék, hogy fekete övvel, 30 év fölött is élvezzék még a küzdelmet és aktivizálják magukat.

Kíváncsi voltam a fiatalabb korosztály véleményére is ők hogy élték meg ezt a sok lemondással és feszültséggel teljes, felkészülési időszakot.

Mi a véleményed az együttműködésről ?

Timi: Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, mely a jövőre nézve még hatalmas lehetőségeket rejt magában, mind az edzések, mind a fiatal tehetségek felismerése terén. Úgy érzem, a jövőbeni mind szorosabbá váló együttműködés, új aspektusait nyitja meg a verseny adekvát felkészülések tárházának és gyümölcseit évről évre, bőségesebben arathatjuk le.

Peti: Bízom benne ,  hogy hosszú távú  és gyümölcsöző lesz. Mindig jó  különböző stílusirányzatokba bele kóstolni, más emberektől, mesterektől tanulni. Az  Ashihara csapat tagjaival egy olyan szoros barátság alakult ki, ami mind két klub fejlődését és tovább haladását elősegítheti. Remélem minél több edzőtáborban  és versenyen lehetünk majd együtt.

Bence: Szerintem nagyon jó lehetőség, hogy a különböző stílusú karatékák egymástól tanuljanak. Mindenkinek előnyére válhat a közös edzés és versenyzés.

Joci: Szerintem igen, építő jellegű, mert sokat tudunk tanulni egymástól.

A felkészüléseddel meg vagy elégedve ?

Timi: Az edzőtábor jó volt, tartalmas és magasan a felkészülést szolgálta. A vendéglátás szívélyes és barátságos, az elhelyezés nagyon kényelmes volt. Némelyikünk számára, talán előnyösebb lett volna, ha egy héttel korábban van. Természetesen a hozzáértés megkérdőjelezése nélkül.

Peti: Próbáltam a tőlem telhetőt megtenni, minden edzőtáborban, edzésen részt  venni,  habár ez munka mellett elég nehéz. Úgy érzem, hogy  sokszor nem is erőnléti, kondícionális, problémáim vannak, hanem pszichések.
Szerintem olyan hetven százalékban sikerült a felkészülésem, bár minden versenyemen azt éreztem, hogy valami még hiányzott.

Bence: Nagyon sokat edzettem erre a versenyre. Sikerült beépítenem egy számomra új eszközt a felkészülésembe, ez pedig a kettlebell. Csak pozitív dolgot tudok róla mondani, nekem bevált. A verseny előtt még volt egy válogatott edzőtábor, ahol a maximumot kellett kihozni magunkból.

Joci: Kis sérülést leszámítva, úgy érzem mindent megtettem, hogy sikeres legyen a felkészülésem, úgyhogy összességében jól sikerült. Sajnos ezt az eredmény nem tükrözi.

Voltak elvárásaid saját magaddal szemben, ha igen szerinted ezek teljesültek ?

Timi: Részben teljesült, részben tapasztalatokat szereztem, melyek rávilágítottak hiányosságaimra és gyenge pontjaimra, ezzel célokat adva a jövőre nézve.

Peti: Az lett volna  a cél, hogy legalább két meccset nyerjek, ami sajnos nem jött össze. Bár úgy érzem, azért kudarcot sem vallottam. Végül is az ellenfelem Eb második lett. Az előző  évhez képest előre léptem, remélem a következő megmérettetés majd jobban sikerül.

Bence: Sajnos nem. A felkészülés nagyon jól sikerült, de fejben nem tudtam a maximálisat nyújtani. Leblokkoltam a küzdelem közben és csak zsákként álltam az ellenfél támadásait.

Joci: Sajnos nem. De azon leszek, hogy a következő lehetőségnél megfeleljek a saját elvárásaimnak.    

Van még valami amit el szeretnél mondani ?

Timi: Szeretném megköszönni a belém fektetett sok munkát, a bizalmat és a lehetőséget a bizonyításra.

Peti: Köszönetet szeretnék mondani az Ashihara csapatnak munkájukért és önzetlen segítségükért.

Joci: Köszönöm a lehetőséget, segítséget mindenkinek.

Az Európabajnokságra kiutazó delegáció tagjai: Sensei Demeter Zsolt 4. dan és tanítványa Mészáros Péter 4. kyu Shinkyokushin versenyzők. Cseh-Szakál Tímea 5. kyu, Roszkopál Bence 1. kyu, Mosonyi József 1. dan Ashihara versenyzők. Sensei Hartyányi Attila 3.dan Ashihara szövetség elnöke, válogatott edző. Csurkáné Döcsakovszky Mária 1. dan, Csurka László 2. kyu, Csurka Gergő, kisérők-segítők, Sápi Zsolt buszvezető, Holes Gábor tolmács.

Sensei Hartyányi Attila 3. Dan
Ashihara Karate Szövetség     
elnöke    
www.ashihara-karate.hu

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply