Spanyol “sziesztológusok” szundiszabályzata

image Spanyol kutatóknak sikerült
meghatározniuk az ebéd utáni szunyókálás optimális paramétereit.

    Az
eddig is ismert volt, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek: enyhíti a
belső feszültséget, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást,
regenerálja az emlékezőképességet. A spanyol “sziesztológusok”
szundiszabályzata szerint nem jó, ha fél óránál hosszabb ideig alszik
valaki ebéd után, mert mély alvásfázisba kerülve, éjjel nem tud könnyen
elaludni. A szieszta – így a spanyol szakértők – ne ágyban történjen,
mert ott hajlamosabbak vagyunk mélyen elaludni, hanem csak kanapén vagy
kényelmes karosszékben.
    A mentális egészséget és alvást vizsgáló
spanyol tudósok meglátásai egybecsengenek azzal a tanulmánnyal, amelyet
nemrégiben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA készített. Abban 26
perces a szieszta optimális időtartama, és 34 százalékkal javítja a
szundítás után a hatékonyságot.
    A spanyolok hangsúlyozzák, hogy
csakis a rendszeres napi sziesztázás jótékony hatású, az
alkalmankéntinak nincs sok egészséghaszna. Ha viszont elmarad a
rendszeresen sziesztázónál egy ebéd utáni szunyókálás, az rosszabb az
illető egészségének, mint ha egy étkezést hagyna el – adta hírül a The
Daily Telegraph című brit lap.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..