Sipőcz Richárd 2016 után újra ifjúsági Európa-bajnok!

Sipőcz Richárd 2016 után másodszor is megnyerte az ifjúságiak Európa-bajnokságát. A szarajevói Eb-n Özbas Szofi, Nerpel Gergely és Vég Zsombor is bronzérmet szerzett, Czerlau Jennifer és Gombás Bálint az ötödik, Kriza Anna és Varga Brigitta pedig a hetedik helyen végzett.

Egy ötödik és egy hetedik hellyel zárta az ifjúsági válogatott a korosztályos Európa-bajnokság nyitónapját. Egyedül Gombás Bálint menetelt az 50 kilogrammosok elődöntőjéig, ott azonban, és később az éremcsatában sem sikerült nyernie. A 44 kilós Kriza Anna két győztes és két vesztes meccs után lett hetedik.

A nyitónapon fiúk között az 50 és a 60 kilogrammosok versenyében voltak érdekeltek a fiatalok, a lányok mezőnyében pedig a 44 és 48 kilóban egyaránt két magyar judós bizonyíthatott. Az 50 kilogrammos Gombás Bálint szerzett egyedül pontot a magyar fiúk közül. Bálint első mérkőzésén magabiztosan nyert a brit Zachary Morrison ellen, majd az olasz Cristian Micelit is könnyedén maga mögé utasította, így bejutott az elődöntőbe. A négy között a török Emirham Karahammal nézett farkasszemet, akivel korábban már találkozott a tunéziai Európa-kupa-viadalon. Gombás Bálint rögtön az elején összeszedett két intést is, majd Karaham is begyűjtött egyet. Ettől kezdve csak arra koncentrált a török, hogy páros intést harcoljon ki, s ez sikerült is neki, tehát a magyar fiú már csak a bronzéremben bízhatott.

A fiúk vezetőedzője, Bíró Norbert az Utanpotlassport.hu-nak elmondta, hogy nagy kár Gombás Bálint elődöntőjéért, mert nem volt jobb az ellenfele, s meg lehetett volna a továbbjutás, fájt érte a szívük. Mint, ahogyan a bronzéremért is. Tulajdonképpen ugyanaz a forgatókönyv zajlott le, mint előtte, csak éppen az azeri Miraga Hajiyevvel szemben. Hajiyev a végén szintén páros intést harcolt ki, ezzel ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Gombás Bálint pedig ötödik lett.

Ugyanebben a súlycsoportban próbált szerencsét Farkas Bence is, aki bolgárt győzött le az első meccsen, majd azzal az olasszal találkozott, akit Gombás Bálint legyőzött. Farkas Bence egy vazari értékű akcióval kapott ki Micelitől. Mivel Gombás felülmúlta az olaszt a következő körben, így Farkas Bence számára véget ért a bosnyák megméretés.

A lányok között a 44 kilogrammos Kriza Anna jutott a legtovább, aki második párharcán a tavalyi ifjúsági Európa-bajnok horvát, Viktorija Pulijz ellen kapott ki egy vazarival. A horvát lány végül bejutott az elődöntőbe, így Anna a vigaszágon folytathatta, ahol először nyerni is tudott az ukrán Szofija Bordinszki ellen, azonban a török Merve Azokkal már nem bírt, így be kellett érnie a hetedik hellyel.

Hatos Zsuzsanna, az ifjúsági női csapat vezetőedzője elmondta, elégedett Kriza Anna teljesítményével; egész nap remekül dolgozott, szépen küzdött. A szakvezető arról is beszélt, hogy az előzetesen ifjúsági olimpiai kvótára esélyes, 48 kilós Kardos Tímeától várta, hogy az elődöntőig meneteljen, azonban a győri lány már a második meccsén vereséget szenvedett a román Iasmin Covaciu ellen. A versenyből kiesett a másik 44 kilogrammos, Harmath Eszter, aki az orosz Gafira Boriszovával nem bírt, és a 48 kilós Gyertyás Róza is, akit a török Buketnur Karabulut állított meg. A fiúk között helyezetlen maradt a 60 kilogrammos Szatmári György, aki egy győztes meccs után kapott ki a grúz Dvalisvilitől.

Bíró Norbert elmondta, hogy az első napon a fiúk versenyében összességében érvényesült a realitás, s tulajdonképpen nem elégedetlen, igaz, jó lett volna egy érem. Hatos Zsuzsanna viszont csalódott, mert többet várt a nyitánytól.


Özbas Szofi (jobbról) az Eb-dobogón

Nerpel Gergely a 73 kilogrammosok között, Özbas Szofi pedig a 63 kilósok versenyében állt fel a dobogó harmadik fokára a Szarajevóban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján. Ez a szereplés mindkettejüknek jó eséllyel ifjúsági olimpiai kvótát is érhet.

A 73 kilogrammos felnőtt magyar bajnok, Nerpel Gergely remekül versenyzett egész nap. Igaz, volt, aki megállította. A Rákosvidéke Hajtós DSE judósa ciprusi, holland és szlovén ellenfelét is felülmúlva küzdötte be magát az elődöntőbe, ahol az orosz Ibragimgadzsi Szulejmanovval találkozott. Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője elmondta, hogy a két judós eddig csupán egyszer mérkőzött meg egymással egy edzőtáborban, s már akkor is sejteni lehetett, hogy nem lesz egyszerű feladat az orosz legyőzése, ha szembekerülnek egy versenyen.

Szulejmanov egy földről indított akcióból hajtott végre egy vazarit, s erre Nerpel Gergely nem tudott válaszolni négy percen belül, így nem jutott be a fináléba, amelyet az orosz végül megnyert. A bronzcsata viszont még a magyar fiú előtt volt, s rendkívül magabiztosan, 1:23 perc alatt végezte ki a görög Atanasziosz Miloneliszt. Nerpel Gergely belső combdobásból vitte földre ellenfelét, s ott leszorította, így megérdemelten állt fel a dobogó harmadik fokára.

Nerpel Gergely (jobbról) bronzérmes lett az Európa-bajnokságon

Csakúgy, mint a 63 kilós Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi, aki két győztes meccset követően szenvedett vereséget a későbbi győztes holland Marin Vissertől. A két lány rendkívül kiegyenlített csatát vívott, a holland azonban az utolsó fél percben indított csípődobásból egy kontrát, s ez bizony egy vazarit ért, ezzel ő jutott tovább.

A Ceglédi VSE reménysége a vigaszágon grúz és német ellenfelet múlt felül, így tatamira léphetett a bronzéremért a török Ayten Yekson ellen. A két ifjú hölgy végig fej-fej mellett haladt, ide és oda is intettek. Özbas Szofi harminc másodperccel a vége előtt leszorította az ellenfelét, így megszerezte a harmadik helyet.

Hatos Zsuzsanna elmondta, hogy Özbas Szofi nagyon szép sikert ért el, ahhoz képest, hogy nemrégiben épült fel sérüléséből, s a felkészülésből is ki kellett hagynia néhány hetet. Arra is kitért, hogy az 57 kilogrammos ifjúsági világbajnok Varga Brigittától valamelyest jobb szereplést várt, mint a hetedik hely.

Varga Brigitta albán és brit lányt győzött le, majd egy vazari értékű akcióval kapott ki a horvát Lara Cvjetkótól, aki bevitte őt a vigaszágra, így tovább küzdhetett. A világbajnok nagyon könnyedén jutott túl a belga Manon Lecharlieren, az osztrák Rosalie Wöss-szel azonban már nem bírt. Igaz, nagyon szoros párharc volt; a négy perces mérkőzésidőn túl, további öt percet gyűrték egymást a tatamin a lányok.

Az 52 kilogrammos kategóriában Ábrahám Titanilla mindössze egy meccsen léphetett a küzdőtérre, mivel vereséget szenvedett az azeri Ulvija Bajramovától, aki szintén kiesett. A 66 kilós Ócsai Sándor pedig egy nyertes és két vesztes csatát követően intett búcsút a kontinensviadalnak.

A lányoknál hárman voltak esélyesek az ifjúsági olimpiai kvótára: Kardos Tímea, Varga Brigitta és Özbas Szofi. A szövetség azt a rendszert szabta ki, hogy az a hölgy utazhat Buenos Airesbe, aki a legjobb helyen végez Szarajevóban. Mivel hármuk közül csak Özbas Szofinak sikerült dobogóra állnia, így eldőltnek tekinthető az argentin repülőjegy sorsa.

Vég Zsombor (jobbról) is bronzérmet szerzett

Az Európa-bajnok és ezüstérmes, EYOF-győztes Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok között ismét kontinensbajnoki címet ünnepelhetett, íg a súlyos sérüléséből nemrégiben felépülő 90 kilós Vég Zsombor pedig a dobogó harmadik fokára állt fel a Szarajevóban zajló korosztályos Európa-bajnokság harmadik napján.

A magyar csapat egyetlen egyéni aranyérmét szerezte meg az Európa-bajnok és ezüstérmes, EYOF-győztes Sipőcz Richárd a +90 kilogrammosok mezőnyében. Címvédőhöz méltón, mondhatni, játszi könnyedséggel menetelt a fináléig: ipponnal győzte le a szlovák Benjamin Matasejét, a német Losseni Konét és a lengyel Wojciech Kordyalikot is. A Széchenyi Egyetem SE judósát az aranycsatában a török Omer Aydin várta. Az mérkőzés elején (Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője szerint érthetetlenül – a szerk.) Sipőcz Richárdot intették meg. Utána azonban a török is kapott egyet. Másfél perccel a vége előtt Sipőcz Richárd egy vazari értékű akcióval eldobta Aydint, akinek így kezdeményeznie kellett. Hajtott is a török, de beleszaladt még egy wazariba, így Sipőcz Richárd megszerezte második ifjúsági Európa-bajnoki címét.

Sipőcz Richárd (balról a második) újra Európa-bajnok!

„Szerencsére nem volt túlságosan meglepő Sipőcz Richárd sikere. Tudtuk, hogy nagyon jó állapotban van, az érem papírforma volt. A sorsolásán már lehetett látni, hogy illene a döntőig elmennie. Sejtettük, hogy a török fiú törhet esetleg borsot az orra alá, de nagyon okosan oldotta meg a feladatot, megérdemelte a győzelmet” – vélekedik Bíró Norbert.

Ifjúsági Európa-bajnokaink

Fürjész István (1978)
Baczkó Bernadett (2002)
Bor Barna (2002)
Mészáros Anett (2003)
Karakas Hedvig (2005)
Juhász Ádám (2005)
Maros Barbara (2006)
Karakas Hedvig (2006)
Dávid Zsuzsa (2006)
Maros Barbara (2007)
Gercsák Szabina (2013)
Sipőcz Richárd (2016)
Özbas Szofi (2017)
Sipőcz Richárd (2018)


A súlyos sérüléséből nemrégiben felépülő Vég Zsombor a dobogó harmadik fokára állt fel. Első mérkőzésén holland ellenfélnél bizonyult jobbnak, majd a negyeddöntőben szerencsétlen vereséget szenvedett a grúz Nika Karazisvilitől; vetődéses technikával ment neki a grúznak, s egyből úgy estek a tatamira, hogy Karazisvili leszorította őt.

Vég Zsombor ezután megállíthatatlan volt. Simán verte a német Darius Röminget, majd a portugál Rodrigo Boavidát, végül a bronzmeccsen az azeri Yagub Ismayilzada ellen kiegyenlített párharcot vívott, de a gongszó előtt harminchét másoderccel a Ceglédi VSE versenyzője óriási ipponnal eldöntötte a bronzérem sorsát.

„Ahhoz képest, hogy két hete még az sem volt biztos, hogy elindulhat az Eb-n, kiemelkedően szerepelt. Márciusban porcleválás volt a lábában, amit meg kellett műteni. Csoda, hogy itt lehetett. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy verhető lett volna a grúz fiú is. Ha nincs a sérülése, akkor semmi kétségem sincs afelől, hogy ma két bajnokunk lett volna” – foglalta össze a szakágvezető.

A lányok versenyében a 70 kilogrammos Czerlau Jennifer menetelt a legtovább; egészen a bronzmérkőzésig. A Miskolci Judo Club sportolóját csupán a szlovák Nina Gersiova, és a harmadik helyért folyó csatában a német Raffaela Igl tudta megállítani. Czerlau Jennifer ezzel a teljesítménnyel az értékes ötödik helyen zárta a bosnyák megméretést.

„Nagyon elégedett vagyok Jennifer munkájával. Egész nap magabiztosan versenyzett, s ha egy picit jobban hisz magában, akkor dobogóra állhatott volna” – értékelt Hatos Zsuzsanna, az ifjúsági leányválogatott szakágvezetője.

A szarajevói verseny egyéni küzdelmeiben negyvenkét ország 457 judósa lépett tatamira. Az éremtáblázat első helyét a remeklő orosz válogatott szerezte meg (7 arany, 3 ezüst, 1 bronz), megelőzve Franciaországot (2, 0, 1) és Olaszországot (1, 4, 1). A magyar válogatott egy arany- és három bronzéremmel a hatodik helyet szerezte meg, holtversenyben Románia legjobbjaival.

A sikeres egyéni küzdelmek után jól szerepelt a magyar csapat az első ifjúsági vegyes csapatversenyben: a mieink két győzelemmel és két vereséggel az ötödik helyen fejezték be a szarajevói korosztályos kontinensbajnokságot.

Először került sor az ifjúsági Európa-bajnokságok történetében vegyes csapatversenyre. Tavaly még külön-külön vetélkedtek a nemek, férfi csapatunk emlékezetes csaták után ezüstérmet szerzett Grúzia mögött.

Ezúttal már férfiak és nők együtt kaptak szerepet – ismeretes, hogy a vegyes csapatverseny már bekerült a 2020-as tokiói olimpia programjába. A csapatversenyre tizenöt ország nevezett, a mieink a sorsolás szeszélye folytán az első számú kiemelt Oroszország ágára kerültek, a nagy összecsapáshoz azonban először le kellett győzni a házigazda Bosznia-Hercegovina együttesét.

Nos, a vendéglától nem tudtak élni a hazai pálya előnyével, a magyar válogatott 5–0-es, sima győzelmet aratott. Sajnos az orosz csapat elleni összecsapás ugyanilyen „sima” lett, csakhogy ellenkező előjellel: Oroszország 5–1-es győzelemmel jutott be az elődöntőbe. A vereséget ezúttal nem kell megmagyarázni: az orosz csapat az egyéni küzdelmekben hét aranyérmet is begyűjtött, egyértelműen a torna legerősebb együtteséről volt szó.

A Hatos Zsuzsanna és Bíró Norbert szövetségi edzők által vezetett csapat a vigaszágon azonnal javított: meggyőző fölénnyel, 5–2 arányban győzte le a jó erőkből álló ukrán együttest, s így kiharcolta a bronzmérkőzésen való részvétel jogát.

A dobogó harmadik fokáért Törökországgal csapott össze a magyar csapat, s végletekig kiélezett küzelmet vívott. A nyolc összecsapás végén 4–4 állt az eredményjelzőn, sorsoláson dőlt el, hogy melyik párharc ismétlése dönt majd a bronzéremről. A 66 kilogrammos Ócsai Sándor nagy erőket mozgósítva próbálta meg kicsikarni a győzelmet a török Demirel ellen, de végül egy összekapaszkodás a török sikeres kiemelését hozta, s így, ha minimális különbséggel is, Törökország győzött, a mieink az ötödik helyezést szerezték meg.


A vegyes csapatverseny végeredménye:
1. Oroszország
2. Hollandia
3. Törökország
3. Románia
5. MAGYARORSZÁG
5. Franciaország
7. Ukrajna
7. Németország

A magyar csapat névsora: Gombás Bálint (Győri AC), Farkas Bence (Rákosvidéke Hajtós DSE), Szatmári György (UTE), Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE), Bajcsev Tamás (BHSE), Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Varga Donát (KSI SE), Kriza Anna (Miskolci VSC), Kardos Tímea (Győri AC), Ábrahám Titanilla (BHSE), Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Faragó Petra (Miskolci VSC), Farkas Szilvia (Győri AC).

Forrás: Utanpotlassport.hu, Krasznai Bence, Judoinfo.hu
Egyéni eredmények: KLIKK IDE!
Csapat eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio

A Sipőcz Richárd 2016 után újra ifjúsági Európa-bajnok! bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS