Sajgó tapasztalatok : Defendo Debrecenben

defendolead.jpg

A Debreceni Honvéd Sportegyesület Katonai Önvédelmi és Közelharc Szakosztályának meghívására érkezett szeptember 14-én az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljához Bill Wolfe a Modern DEFENDO senior közelharc instruktora.

Varga Zoltán százados vezetésével húsz felderítő katona vett részt a bemutató edzésen, melynek helyszíne a várpalotai lőtér egy lankás doboldala volt. Ugyanis a felderítő zászlóalj állománya ezekben a hetekben a -Bevetési Irány 2008- gyakorlaton vesz részt. Az edzés célja az volt, hogy a mester megismertesse a katonákat a Defendo önvédelmi rendszerrel, amelyet a kanadai hadseregben több évtizede oktatnak. A Modern Defendo eredetileg rendőrségi célokra kifejlesztett, később katonai célokra adaptált közelharc rendszer változata.

              defendo.jpg

Az edzésmódszer egyik alapelve a fejlődés, gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, az akkori rendőrségi közelharc rendszeréig. Ezt elemezve számos technikát és módszert átalakítva létrehoztak egy olyan közelharc rendszert, amelyet később a II. világháborúban a szövetséges erők speciális osztagai is használtak. Ezeket a módszereket olyan amerikai egységek használták később, mint a tengerészgyalogság, a rangerek, az FBI és a CIA. Mára a Modern Defendo világszinten ismert, mint az egyik leghatékonyabb közelharc- és önvédelmi rendszer a rendőrség, a hadsereg és a civil hadsereg számára egyaránt. Alapítója Bill Wolfe Kanadából, az európai oktatást a finn Jyrki Saario vezeti.
         900012581_1.jpg

Bill Wolfe korát meghazudtoló erővel és lendülettel adta át katonai tapasztalatait a fiatal felderítőknek. Edzés közben felvázolta és néha fájdalmasan érzékeltette az állománnyal, mi a különbség a harctéri küzdelem és a szabályok közé szorított különféle küzdősportok között. Magyarországon ez évben indult meg az instruktorok képzése, és Györfi Imre szakosztályvezető reményei szerint októbertől a debreceni Kossuth Laktanyában is elkezdődhetnek a Defendo edzések.

         kozelharcedzes_felderitok_01.jpg

A felderítő zászlóaljnál kiemelt figyelmet fordítanak a katonai közelharcoktatásra. Ezt példázza, hogy tavaly tavasszal megvalósult egy kéthetes tábor, amely -VASAKARAT- néven hagyományteremtő céllal indult. A tábor alatt oktatásra kerülő technikák az MMA-ban (Mixed Martial Arts, Vegyes Harcművészetek) is előszeretettel használt technikai bázison alapszanak, és a célja az volt, hogy a már bevált, egyszerű, hatásos technikákat megismertesse, majd alkalmazza a küzdelmek során. A -VASAKARAT- tábor a pusztakezes harc elemeit fedi le.

Forrás: Honvedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..