Remekeltek a magyar judósok az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon

Öt érmet szereztek a mieink az U23-as Európa-bajnokságon, Özbas Szofi, Gőz Roland és Sipőcz Richárd Európa-bajnok lett, Tóth Benedek és Szigetvári Mercédesz pedig bronzérmet szerzett. Magyarország az éremtáblázat második helyén zárt!


Özbas Szofi (fehérben) parádés sorozata folytatódik: néhány napon belül
a junior vb- és Eb-arany után az U23-as Európa-bajnoki címet is begyűjtötte

A nyitónapon négy versenyzőért szoríthattunk az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon, s közülük Kovács Kitti tudott a helyezettek közé kerülni. A BHSE huszonegy esztendős magyar bajnoka erőnyerőként kezdett, majd két perc alatt ippongyőzelemmel vette az első akadályt a lengyel Machnicka ellen.

A negyeddöntőben a fehérorosz Minyenkovával küzdelmes mérkőzést vívott, amely hosszabbításba torkollott, s végül az ellenfél tudott nyerni egy kontratechnikával. Kovács Kitti a vigaszágon javíthatott a finn Hellgren ellen, nem mondhatjuk, hogy pokoli küzdelemben nyert, hiszen Kitti már a második fogásából dobni tudott, s a vazarit másfél perc után meg is duplázta az előnyt, ez pedig azt jelentette, hogy a délutáni programban a bronzéremért léphet tatamira.

Az ellenfele a portugálok junior Európa-bajnoki bronzérmese, Wilsa Gomes volt. Kovács Kitti először küzdött vele nemzetközi versenyen, de az előjelek biztatóak voltak, hiszen ebben az évben Karakas Hedvig és Siroki Ibolya is le tudta győzni a portugál lányt.


Kovács Kitti (fehérben) nagyot harcolt Izsevszkben

Sajnos ezúttal nem jött össze a győzelem, pedig Kovács Kitti remekül harcolt. Mindkét fél egy-egy vazarit jegyzett a négyperces küzdelem során (Gomes vezetett, majd másfél perc után a magyar lány egyenlíteni tudott), ráadásul a portugál neve mellett már két intés virított. A hosszabbításban aztán Gomes tudott dobni, így övé lett a bronzérem, Kovács Kitti pedig az értékes ötödik helyezést szerezte meg.

A női 57 kilogrammos súlycsoport másik magyar indulója, az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta (KSI SE) szép győzelemmel kezdett a spanyol Rivero ellen, aztán kénytelen volt fejet hajtani a grúzok junior-világbajnoka, Eteri Liparteliani előtt.

A férfiaknál pénteken egyáltalán nem volt szerencsénk, Monori Dániel (60 kg, UTE) és Boros Bence (66 kg, Kaposvári JK) is elveszítette az első mérkőzését, így egyikük sem küzdhetett tovább.

A második versenynapon, szombaton került sor a nagy menetelést produkáló, július óta minden mérkőzését megnyerő Özbas Szofi szereplésére. A Ceglédi VSE junior világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok reménysége Izsevszkben is nagyszerűen kezdett: a negyeddöntőben a német Schmidt és az elődöntőben az orosz Koljagyenkova ellen is ipponnal nyert, így hét naptári héten belül már a harmadik világversenyen döntőzhetett!

Az ellenfele, a szerb Anja Obradovics már egy ideje jelen van Szofi fontos pillanataiban, júniusban, a minszki Európa Játékokon Obradovics foszlatta szét a magyar lány álmait, de ezért már kétszer is sikerült visszavágni: a finnországi junior Európa-bajnokság elődöntőjében, majd a marokkói junior-világbajnokság fináléjában is Özbas Szofi diadalmaskodott.


Özbas Szofi hét héten belül három világversenyen döntőzött

Az idei negyedik párharc óvatos tapogatózással kezdődött, olykor szinte szó szerint, ezért egy-egy intést is begyűjtöttek a felek. Aztán kiderült, hogy a szerb lány miért nem szeretne szemtől szembe harcolni, bizonytalan indítását ugyanis megkontrázta a ceglédi lány, majd földharcban a győzelmet is megszerezte. Folytatódik tehát a csoda, Özbas Szofi immár az U23-asok között is Európa-bajnok! A tizennyolc esztendős sportoló szerezte Magyarország huszonkettedik Európa-bajnoki címét ebben a korosztályban.

A női 63 kilogrammosok között bemutatkozott a mezőnyben Katzenmajer Kíra is, de a Mogyi-Bajai JC judósa elveszítette első mérkőzését, és nem küzdhetett tovább. Ez történt a 81 kilogrammosok között a junior-világbajnoki ötödik helyezett Rajkai Róberttel is, aki lengyel riválisától intésekkel kapott ki.

A másik 81 kilós indulónk, a tizennyolc esztendős Tóth Benedek viszont eljutott az éremcsatákig. A Rákosvidéke Hajtós DSE ifjúsági világbajnoki bronzérmese moldovai és török skalpot megszerezve jutott el az elődöntőig, ott azonban kénytelen volt fejet hajtani a junior-vb ezüstérmes orosz Tyepkajev előtt.

Tóth Benedek így a bronzéremért léphetett tatamira Oroszországban, az idei junior Eb ötödik helyezettje, az azeri Jafarov ellen. A bronzmérkőzés első felében az azeri látszott aktívabbnak, de a magyar judós ezúttal végig bírta szusszal, s az utolsó pillanatokban egy erős fogással végig tudta vinni az akcióját, s megszerezte a harmadik helyet, az első érmét ebben a korosztályban!


Tóth Benedek (fehérben) bronzérmet szerzett Izsevszkben!

Vasárnap öt magyar judósért szoríthattunk Izsevszkben, de az csak legmerészebb álmainkban szerepelt, hogy ilyen remekül szerepelnek majd a mieink. A 90 kilogrammos Gőz Roland például ott folytatta, ahol az elmúlt hetekben abbahagyta: a junior Európa-bajnokság és a junior-világbajnokság után Izsevszkben is bejutott a fináléba.


Gőz Roland (fehérben) három ipponnal jutott be a döntőbe

Az MTK Budapest judósa a bosnyák Miletics, a fehérorosz Szidorik, majd az orosz Doncov ellen is ipponnal nyert. A döntő volt a húsz esztendős magyra judós számára a legnehezebb, de végül a német Petersilka ellen is győzelmet szerzett, egy vazarival. Ez azt jelentette, hogy Gőz Roland az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára állhatott – két hónapja még aligha gondolta volna, hogy a világversenyek sorozatát két ezüsttel, majd egy Európa-bajnoki címmel zárja…

Ugyanebben a súlycsoportban jól kezdett Tóth Apor is, a Miskolci VSC junior Eb-bronzérmese az olasz Iudicelli ellen ipponnal nyert az első körben, ám utána meggyűlt a baja a német Petersilkával, s mivel ez a vereség még a legjobb tizenhat között történt, Tóth Apor nem folytathatta a küzdelmet.

A 100 kilogrammosok között Árvai Péter aranypontos sikerrel kezdett ahorvát Kokeza ellen, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A Ceglédi VSE reménysége ott alul maradt a grúz Szaneblidzével szemben, majd a vigaszágon a lengyel Szczurowskivel sem bírt, így a hetedik helyen zárta a kontiensbajnokságot.


Árvai Péter (kékben) hetedik lett Izsevszkben

A nehézsúlyban Sipőcz-parádé várta a szurkolókat: a győri Széchenyi Egyetem SE tizennyolc éves versenyzője mindhárom összecsapását ipponnal nyerte, a bolgár Dimitrov, a finn Puumalainen, majd a döntőben a holland Spijkers elleni meccse sem tartott két percig!

Sipőcz Richárd is remek esztendőt tudhat maga mögött, elsőéves juniorként bronzérmes lett az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik legfontosabb versenyén, a budapesti Grand Prix-n, majd bronzérmet szerzett saját korosztályának világbajnokságán és az Európa-bajnokságán egyaránt, most pedig U23-as Európa-bajnoki címet ünnepelhet!


Sipőcz Richárd: micsoda esztendő!

A női nehézsúlyúaknál is ünnepelhettünk a nap végén, pedig elég csúnyán kezdődött: a Mogyi-Bajai JC junior Európa-bajnoka, Szigetvári Mercédesz a cseh Paulusova ellen vazarival vezetett, de nem tudta kibekkelni a hátralévő időt, begyűjtötte harmadik intését is.

A vigaszágon a török Esir ellen már Szigetvári Mercédesz nyert intésekkel, s végül a bronzmeccsen a hazai publikum által feltüzelt orosz ellen nem bízta a sorsát a bírói döntésekre, ipponnal győzött, s ezzel megszerezte a kontinensbajnoki bronzérmet. A huszonegy esztendős bajai judós így immár ebben a korosztályban is felállhatott az Eb-dobogóra.


Szigetvári Mercédesz szerezte a mieink második bronzérmét

Az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon harmicnhárom ország kétszázharmincöt judósa lépett tatamira, a magyar válogatott pazar mérleggel, három arany- (Özbas Szofi, Gőz Roland, Sipőcz Richárd) és két bronzéremmel (Tóth Benedek, Szigetvári Mercédesz) a házigazda Oroszország (4, 3, 3) mögött második lett az éremtáblázaton, megelőzve Grúzia (2, 1, 2) válogatottját.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau, EJU, Anna Zelonija, MJSZ, Horváth György
Eredmények: KLIKK IDE!

A Remekeltek a magyar judósok az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS