Praktikák a háztartásban

Régebben gyakran használ “csodaszerek”

A régi idők praktikáit az akkori háziasszonyok jól ismerték és alkalmazták a mindennapi életük során. Régen egy fém mosódeszka, pár kemény szappan és egy kád forró víz, igazi mosodának számított.

Napjainkban néha előbukkan az ecet, a citromlé, mosószóda, szódabikarbóna, a házi mosószappan, a bórax és a kékítő. Ha a modern kemikáliák használatát, felváltanánk a felsorolt környezetbarát megoldásokkal, ugyanolyan hatást érnénk el, mint a márkás, „minőségi csodaszerekkel.”

„Lehetőségektől hemzsegő világunkban, ki sem látunk a praktikáktól, ám mégsem alkalmazzuk őket.”

De vajon miket tudnánk hasznosítani a régi dolgokból?

Felismerhetőek ezek a szerek, de akkor miért nem használjuk őket?  Talán mert régen nem is volt ennyi színes ruha, sem extrém igények. Manapság sokan nem is tudják mire valók, mi a hatásuk, vagy csak egyszerűen idegenkednek tőlük, mert ragaszkodnak a megszokott márkákhoz. Pedig a már említett környezetbarát vegyületek mind-mind megtalálhatók a boltok polcain.

A házi szerek fontosabb tulajdonságai hogy színező, illat- valamint konzerváló anyagoktól, klór- és optikai vegyületektől, lágyító foszfátoktól mentesek, illetve a felhasznált alapanyagok növényi vagy ásványi forrásból származnak.

Ecet

Egy kiváló háziasszony mindig tart otthon ecetet, nemcsak savanyúságkészítés miatt, hanem mert kiváló fertőtlenítő-, zsír- és vízkőoldó is. Ezt is, ugyanúgy, mint a citromlét, mosogatáshoz is használhatjuk, sőt allergén öblítők helyett, ruháinkat ecetes vízzel is öblíthetjük, mert az így öblített ruhák puhák és élénk színűek lesznek. Ilyenkor jól jöhet a mosóparfüm!

Sós víz

A terítők, törölközők, de főleg a függönyök is időnként besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek.

Szódabikarbóna

Szódabikarbónát tarthatunk otthon étkezési, de háztartási célra is. Az előbbi gyógyszertárban és élelmiszerboltban, az utóbbi inkább háztartási szaküzletben kapható. A háztartási szódabikarbóna nedvszívó, szagtalanító, és fertőtlenítő hatással bír. Ecetes szódabikarbónával az elszíneződött alumínium lábast is újszerűvé „varázsolhatjuk”.

Mosószóda és mosószappan

A forró vízben feloldott mosószódával megtisztíthatjuk konyhánkat, fürdőszobánkat, de moshatjuk vele a ruháinkat is. Érzékenyebb bőrűek is használhatják, hiszen nem okoz semmilyen irritációt!   Nem árt tudni, hogy a mosószódától a kényes ruhák kifakulhatnak, gyapjú és selyem mosására sem alkalmas, célszerű leginkább meleg vizes áztatásra, optimális hatás elérése érdekében pedig áztassunk egy éjszakán át.

Nagyanyáink hagyományos házi mosószere volt a mosószappan. Biológiailag könnyen lebomló, kiváló mosó és tisztító hatású. Biztonságosabb és gazdaságosabb házilag előállítani, hiszen az általunk készített szappan tele van növényi összetevőkkel. Hatékonyan tisztítja a pamutot és a kevert szálas textíliákat, de a gyapjúból és selyemből készült anyagokhoz ne használjuk! Lereszelve a mosógépbe, önállóan is használható a gépi mosáshoz.  A fehér ruhák öblítő vizébe kékítőt (most optikai fehérítő) adagolhatunk.

Bórax

A bórax, amely egy színtelen, természetes ásványi só, a természetben előforduló sav. Leginkább fertőtlenítésre, fehérítésre, zsíroldásra illetve lefolyócsövek tisztítására, szagtalanítására alkalmas. Mindezeken túl, védekezhetünk vele a rovarok ellen is. Ezzel a szerrel tisztíthatunk még foltot, szőnyeget, tapétát és az ablakot is lemoshatjuk vele.

Érdemes felcserélni a márkás, jól bevált „szuper” tisztító-, mosó- és öblítő szereinket a természetes alapanyagokból készült házi szerekre? Fontolja meg Ön is egészségünk és környezetünk megőrzése érdekében!

A teljes cikk: .Praktikák a háztartásban.

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply