Peter Aerts folyamatos lendületben

Peter Aerts folyamatos lendületben

A tizenkilenc évesen már világbajnoki címet viselő ex-kickboxer, Peter Aerts majdnem 30 éves pályafutása során 139 küzdeléből 105-öt nyert és összesen 18 címet zsebelt be. Világszerte nagy népszerűségre tett szert, de különösképpen Japánban volt óriási rajongótábora többnyire a K-1 miatt. Mivel 2009 kivételével minden WGP-n elindult, Mr. K-1-néven vált ismertté szerte földön.


Fotó: Juhász Sandy

Pályafutásának utolsó meccsét Tokióban vívta, ahol a szurkolók könnyek között búcsúztak a holland fenegyerektől. A második szülőhazájaként emlegetett Japánba a mai napig visszatér, és külöböző sporteseményeken jelenik meg hol támogatóként, hol pedig díszvendégként. Sokak legnagyobb meglepetésére 2015. december 31-én a RIZIN Fighting Federation felkérésére ismét ringbe lépett a Szaitma Szuper Arena csarnokban, amikor a francia Jarome Le Banner helyettesíve ugrott be az utolsó pillanatban az észt ex-szumó birkozó, Baruto ellen. Ez volt a tavalyi évének leglátványosabb produkciója, amit világszerte promótáltak a médiában.


Baruto és Peter Aerts a RIZIN ringjében

Aerts épp Japánban járt az indiai-japán származású Singh Jaideep felkészítő edzőjeként az ország déli részén található Okinawa szigetén, amikor a RIZIN FF elnöke, Sakakibara Nobuyuki konzultált vele a hirtelen megüresedett pozíció ügyében. Mivel Aerts és Sakakibara hosszú évek során kiváló kacsolatot ápoltak nemcsak a munkában, de a magánéletben is, talán ezért sem akarta Aerts visszautasítani a felkérést annak ellenére, hogy jómaga is elfoglalt volt Jaideep felkészítőtáborában, aki mellesleg az orosz Fedor Emilianenko ellenfele volt ugyanazon a gálán. Így történt tehát, hogy Aerts Barutoval került összezárva a ringbe szilveszter napján, ami végül is az ex-szumó birkózó diadalával ért véget. (A nevezetes napon Jaideep sem járt sikerrel, hiszen az Utolsó Császár, Emilianenko fölényesen győzte le a tapasztalatokban nem éppen bővelkedő ifjú harcost, és ült vissza az MMA trónjára a majdnem három évig tartó kihagyása után.)


Singh Jaideep és Peter Aerts az okinawai felkészítőtáborban

Ám történjék bármi, Aerts a mai napig is népszerű és aktív. Habár a RIZIN szereplésével nem zárta sikerrel tavalyi évet, 2015 mégis kihívásokkal teli és eredményes esztendő volt számára. Tudniillik az idén a 46. életévébe lépő holland „Favágó” hatalmas fába vágta a fejszéjét: 2015-ben elindított egy PETER AERTS SPIRIT nevű projektet Japánban, ami lehetőséget ad a fiatal kickbox ifjaknak a szereplésre, így biztosítva nagyobb teret az ifjonc tehetségek felfedezésére, kibontakoztatására és azok fejlődésére.  


Fotó: Juhász Sandy

Az első két rendezvényt Tokióban és Szendaiban tartották 2015. november 11-12-én, ahol számos sportklub apraja és nagyja versengett. Köztük voltak olyan vállalkozó szellemű bátor fiatalok, akik azért küzdöttek, hogy elnyerjék a részvételi jogot a 2016.nyarán tartandó első PETER AERTS SPIRIT amatőr kickbox világbajnokságra, ahol nemcsak Japánból, de a világ minden részéről várnak majd bátor titánokat. Természetesen Aerts is jelen volt a nevével védjegyezett versenyeken, aki mindvégig a ring mellől követte nyomon az eseményeket, majd személyesen adta át a fiataloknak a részvétért járó emlékokleveleket és gratulált nekik. A jeles programról a japán MX televízió is készített egy fél órás beszámolót „PETER AERTS SPIRIT: Szívek, kapcsolódjatok!” címmel, melyet Akihiko japán császár születésnapján, december 23-án közvetítettek.


Fotó: Juhász Sandy

A két nap folyamán összesen 60 meccset bonyolítottak: 31-et Tokióban, 29-et pedig Szendaiban. Ez utóbbi PETER AERTS SPIRIT Szendai verseny a hagyományos sportesemény mellett egy jótékonysági verseny is volt egyben, melyet a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés, a 2011. március 11-i Tóhoku földrengés és cunami károsultjainak támogatásának céljából szerveztek célzottan a Tóhoku régióban található Szendai városába.


Fotó: Juhász Sandy

„A PETER AERTS SPIRIT kezdeményezés célja, hogy minél több kickbox iránt érdeklődő ifjú amatőr sporoló kapjon kedvet különféle versenyen való részvételre, vagy csupán az edzésre.” – mondja Aerts. „Terveim között szerepel, hogy közvetlenül itt is oktassam a gyerekeket, és átadjam nekik tudásom és szellemem” – folytatja a holland. „Első lépésként Tokióban és Szendaiban terveztünk versenyeket, de a későbbikeben igyekszünk folyamatosan terjeszkedve Japán egész területén, majd a világ egyéb pontjain is programokat szervezni.” – zárta sorait a legendás ex-kickboxer.  

Aerts visszavonulása óta szülőhazájában is oktat fiatalokat saját nevével cégjelzett dodzsójában Enschede városában, amely többek között a Hollandia legrégibb iskolai jégkorong csapatáról is híres. A fővárostól kb. 160km-re elhelyezkedő K-1 Aerts Dojo-ban már a 9 éves kortól gyakorolhatnak a gyerekek és felnőttek a box- és kickbox edzéseken, ahol Mr. K-1 is gyakran felbukkan, és szemmel tartja tanítványai fejlődését. Nem véletenül a dodzsó kellős közepén egy hatalmas PETER AERTS SPIRIT poszter díszeleg.

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12552551_1026665157391508_4991712992803620291_n.jpg?oh=00455491c5261290de22f2e0f68cc454&oe=57C0B4C0
Fotó: K-1 Aerts Dojo Facebook oldal

Ám nemcsak a tehetségek felkarolásában segédkezik a holland Favagó, hanem az elesettek megsegítésében is fáradhatatanul dolgozik a mélyen bushidó szellemű Aerts. Az április közepén Japánban bekövetkezett, 41 halálos áldozatot és kétezer sérültet követelő földrengés sújtotta Kumamotó prefektúrában élők buzdítására útnak indított egy videóüzenetet a világhálón, ami megosztások útján villámgyorsan terjed az interneten. A Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földmozgás következtében majdnem teljesen leállt a tömegközlekedés Kumamotóban, 80 ezer háztartás áram, 380 ezer háztartás pedig víz nélkül maradt, 240 ezer ember pedig menedékszálláson kénytelen átvészelni a nehéz időszakot.

Aerts fél perces videóüzenetében egy sötét pólót visel, melyen japánul a „Favágó” felirat áll, majd így szól a károsultakhoz: „Üdvözlök mindenkit. Ma reggel, amikor felébredetem, rossz híreket kaptam. Egy nagy földrenés volt Japán déli részén, Kumamotóban. Mindenkinek kívánom a legjobbakat és azt, hogy minél előbb jobbra forduljanak a dolgok, mert sok ember meghalt és rengetegen megsérültek. Vigyázzatok magatokra! Remélem, hogy minden jóra forul hamarosan! Tartsatok ki! Oss!”

Peter Aerts videóüzenete: https://www.facebook.com/peter.aerts.568/posts/459514444241121 (angol)

PETER AERTS SPIRIT weboldal: http://peteraertsspirit.net/ (japán)

K-1 Aerts Dojo: http://www.k1-aerts-dojo.nl/ (holland)

„Bárki veszíthet… Még a bajnokok is. Ám ha veszít valaki, abból tud tanulni a legtöbbet!” – Peter Aerts

Írta: Juhász Sandy

Forrás: www.k-1.hu – RSS

Posted by | View Post | View Group