Önvédelem és harcművészet Békéscsabán

nippon seibukan.JPG

Hagyománynak számít Békéscsabán,hogy évről évre várják önvédelmi szemináriumra Hanshi Robert Manole VIII.DAN Ju-jitsu mestert, aki egyben a Nippon Seibukan Akadémia romániai vezetője is.

A szervezők, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi képviselete, a Békés Megyei Harcművész Szövetség és a Magyar Tartalékosok Szövetsége a mostani hétvégére hívták meg az ismert önvédelmi szakembert. Az önvédelem ügye számos érdeklődőt vonzott. A két napon összesen 77 érdeklődő, köztük 21   mester fokozatú harcművész edzett a 2.Szám Általános Iskola tornatermében.

A román és magyar harcművészek számos irányzathoz tartoztak:a Ju-jitsu, shotokan karate, kyokushin karate, ITF taekwon-do, aikido, kick-box, kick-boksz jitsu, Kraw Maga, kempo irányzatok képviselőin kívül biztonsági őrök is részt vettek az oktatáson. A szemináriumon sor került az előre meghatározott témákra. Speciális bemelegítést tartott Victor Micsa román, és Pospischil Tamás magyar mester, majd a bothasználat, késhasználat, puszta kezes védekezés technikáit oktatta Robert Manole nagymester,  a „szenvedő alany” bemutatáskor a temesvári Alic Bogdan mester volt, s mint mindig, Dr.Tóth Ferenc kempo mester vállalta a tolmács szerepét..

A szemináriumot az a közvetlen és jó hangulat jellemezte, ami a korábbi évek ilyen jellegű békéscsabai és szegedi rendezvényeit. Természetes jelen voltak a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi tagjai, Gregor László, Borbíró Zoltán, Haba József, Pospischil Tamás és Gasparik Róbert mesterek, akik csakúgy, mint a szegedi Hebők Zoltán mester, a szervező munkából is alaposan kivették részüket. Sokat jelentett a megyei szövetség fő szponzorának, a Secret-Őr Vagyonvédelmi KFT.-nak a támogatása is.

Ezek után természetes, hogy újabb rendezvények is sorra kerülnek a közeljövőben. Július 2-3 között Romániában, a Fekete-tenger partján, Vénuszban rendezi meg a Román Harcművész Szövetség hagyományos szemináriumát, amelyen magyar harcművészek is rendszeresen részt vesznek. Ősszel ismét magyarországi harcművész  hétvége és oktatás várható vagy Békéscsabán, vagy Szegeden.

XLsport –
Forrás: Gregor László

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..