Okos döntés kempózni: Interjú Dr. Keresztúry Gábor érsebész főorvossal

Dr. Keresztúry Gábor a Fejér Megyei Szent György Kórház érsebész főorvosa. A "Dok" becenévre hallgató szaktekintély szabadidejében kempo edzéseket látogat a Székesfehérvári Kempo SE edzőtermében. Orvosként a szintén fehérvári Profi Kempo Gálákon rendre azon fáradozik, hogy szükség esetén a sportolók a lehető legmagasabb szintű helyszíni orvosi ellátásban részesüljenek. Keresztúry személye tökéletes példa arra, hogy tanult, komoly egzisztenciával rendelkező emberek is nagy érdeklődést mutatnak a Zen Bu Kan Kempo iránt.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a Zen Bu Kan Kempóval?
Barnaöves barátom ajánlására, aki elcsábított egy edzésre. Előtte is hallottam már erről a sportról, de csak olyan -keményfiús- viszonylatban.

Hány éve és milyen intenzitással kempózol?
Harmadik éve látogatom a kempo-tréningeket, átlagban heti három edzésen tudok részt venni.

Nyílván sok kellemes emléked fűződik a kempóhoz. Melyik számodra a legkedvesebb momentum, amelyet a Zen Bu Kan Kempónak köszönhetsz?
Amikor az edzőim nyernek a profi gálákon, azok számomra igazán szép pillanatok. Továbbá amikor edzőtáborban hajnali futás van, az nagyon jó együvé-tartozás élmény.

Mi az, amire igazán büszke vagy a kempó kapcsán?
Hogy egy stabil pont az életemben, mindennapjaim aktív része. Hogy látom a fejlődést magamon, bár ez nem túl gyakori élmény.

Sokan hangoztatják, hogy számos haszna van a egy-egy harcművészeti stílusnak. Számodra mit nyújt a Zen Bu Kan Kempo?
Sok munka és szenvedés árán egy magasabb fokú örömérzés.

Milyen érzés a kempo családhoz tartozni?
Mint szinglinek, nekem a Zen Bu Kan Kempo a -családom". Annál több időt senkivel sem töltök, mint amennyit a kempónak szentelek.

Van célod a kempóval, amit meg lehet határozni, és van -kézzelfogható- eredménye?
Önfejlesztés. Fegyelem, akaraterő, fájdalomtűrés. Nem annyira a versenyekre koncentrálok, mint inkább az önfejlesztésre. De az is cél, hogy minden egyes edzés után jó legyen a közérzetem.

Mit tanácsolsz a gyerekeknek, kezdő kempósoknak, akik sikeresek szeretnének lenni a magánéletben és a sportéletben egyaránt?
Kezdjék el minél hamarabb és minél intenzívebben, óriási hozadéka lesz!!!

Mennyire lehet kiteljesedni a magánéletben a kempó által?
Egy intenzívebb, erősebb edzés után…csak mértékkel megy a -magánélet". Ha heti háromestényi hiányzást eltűr a párod, akkor minden rendben van.

Van kempós példaképed? Ha igen, ki és miért pont ő?
Gyakorlatilag minden edzőmre felnézek és példaképemnek tekintem: Takács Attila (4. dan), Szűcs Gergőt (2. dan), Szűcs Zsoltot (2. dan), vagy éppen Ács Lászlót (3. kyu). Mindegyikükben mást-mást csodálok, nem tudok sorrendet felállítani. Ami közös, az a jókedv, a derű és a készség a harcra, illetve az tréningek szenvedéseire. Az, hogy minden edzésen ott vagyok, nagymértékben az ő profi hozzáállásuk és tudásuk eredménye!

Véleményed szerint mi az a plusz, amit adni tud az embereknek a Zen Bu Kan Kempo?
Egy szilárd, megrendíthetetlen jellemet.

Megítélésed szerint milyen emberré lehet válni a Zen Bu Kan Kempo gyakorlásával?

Derűs, magabiztos, egészséges emberré, aki függetlenné válik az élet mindennapos problémáitól.

Milyen fő vonások, stílusjegyek jellemzik szerinted a feketeöveseket?
Ez már egy külön világ, nem akarom misztifikálni őket, de ők már nem -földi" emberek…

Pecsuvácz Péter – Pecsu Press
www.pecsu.hu

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply