Nutrition by Star-Tec: Isotonic Drink

Egy óra mozgás során akár egy-két liter folyadékot és nagy mennyiségben elektrolitokat veszít a szervezet, amelyet pótolni kell.

Ezéisotonic_drink.pngrt szükséges a sportolóknak izotóniás italokat fogyasztani.Az izotóniás ital nevét onnan kapta, hogy az emberi sejtekben és vérben lévő sótartalommal megegyező mennyiséggel rendelkezik.

Ennek az értéknek állandónak kell lennie, ehhez nyújt segítséget az Isotonic Drink, amely egy remekül összeállított kombináció. Tartalmaz három féle szénhidrátot (maltodextrin, dextróz, fruktóz), elektrolitokat (nátrium, kálium, magnézium, foszfor, cink) és C-vitamint.

Mi, mire jó?

Dextróz: vagyis szőlőcukor. Ez egy nagyon gyors felszívódású cukor, amely azonnal energiát szolgáltat a sejteknek.Maltodextrin: a szőlőcukornál lassabban szívódik fel, így biztosítva az egyenletes energia szintet.Fruktóz: inzulinszint emelkedést nem okoz. Lényegében a máj glikogén raktárait tölti újra. Másodlagos hatása az édes íz, ezért a lehető legkevesebb édesítőszer kell az izotóniás italokba.Az elektrolitok (nátrium, kálium, magnézium, foszfor, cink) pótolják az izzadás során elveszített sókat és fokozzák a víz felszívódását a szervezetben.

A jó izotóniás ital 6 ismérve:

1. ízletes
2. optimálisan 6-8 % szénhidrátot tartalmaz
3. szénhidrátforrásként fruktóz-, glükóz-, maltodextrin kombinációt tartalmaz
4. tartalmaz nátriumot
5. glükózzal együtt a nátrium folyadékháztartás egyensúlyát teremti meg
6. szénsav- és koffeinmentes

2__1_.jpg

Hoffman Péter

 

 

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply