Négy napon vagyunk túl a tokiói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon

Nem volt szerencsénk a sorsolással, válogatottunk több versenyzőjének is nagy bravúrra lett volna szüksége a továbbjutáshoz. Ez a tokiói olimpiai kvalifikációs világbajnokság első négy versenynapján nem sikerült a mieinknek.

Csernoviczki Éva a legjobb nyolc közé jutásért vívott küzdelemben veszített az első helyen kiemelt japán Tonaki ellen, Szabó Csaba pedig egy kört vett sikerrel a tokiói világbajnokság első versenynapján.


Ahogyan azt már az elmúlt másfél évtizedben megszokhattuk, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva sikeréért szurkolhattunk az aktuális világverseny nyitónapján. Tokióban Évi „becsapós” riválissal kezdett, a mauritiusi színekben tatamira lépő Priscilla Morand ugyanis nem csupán kétszeres Afrika-bajnoki érmes, korábban többször is nyert bajnokságot „eredeti” hazájában, Svájcban. Az összecsapás hosszúra nyúlt, de végül a hosszabbításban vazarival az Ippon Judo Tatabánya csillagának győzelmével ért véget.


Csernoviczki Éva–Priscilla Morand


A következő rivális, a dél-afrikai Whitebooi kontinensbajnoki címvédőként nézett farkasszemet Csernoviczki Csaba tanítványával, de a tatamin minden a mi kedvünk szerint alakult, az utolsó percben ipponnal nyert a harminckét éves magyar versenyző.


Csernoviczki Éva–Geronay Whitebooi


A legjobb nyolc közé jutásért aztán jött a világbajnokság egyik favoritja, az első helyen kiemelt, vb-arany- és ezüstérmes japán Tonaki Funa. Tudtuk, hogy óriási bravúrra lenne szükség ellene, s tegyük hozzá, Csernoviczki Éva nem is állt messze a meglepetéstől, de végül a magyar judós ígéretes indítása után kialakult földharchelyzetben Tonaki a maga javára fordította a mérkőzést, s jutott tovább a legfelső ágon.


Csernoviczki Éva–Tonaki Funa


Csernoviczki Éva világbajnoki szereplése kicsit kedvezőbb sorsolással még jobb lehetett volna. A legjobb tizenhat közé jutás így is nagyon sokat érhet: az olimpiai kvalifikációs versenyben ezért háromszázhúsz pontot kap a magyar judós, s mivel csak olyanok jutottak a legjobb nyolc közé, akik előtte voltak a ranglistán, ezzel megerősítette helyét a jövő évi tokiói olimpiára készülő judósok között!


Szabó Csaba (fehérben) győzelemmel kezdett Tokióban

A férfiaknál Szabó Csaba képviselte színeinket a nyitónapon. A Kecskeméti Judo Club hatvan kilósa ismeretlen ellenfelet kapott a nyitókörben, a harminchárom korallszigetből álló Kiribati Köztársaság egyetlen világbajnoki indulója, Noketi Nanimatang – ahogyan az várható volt – nem tudta feltartóztatni a magyar versenyzőt.


Szabó Csaba–Noketi Nanimatang

U23-as Európa-bajnoki ezüstérmesünk a legjobb harminckettő jutásért a minszki Európa Játékok bronzérmesével, az izraeli Ben Daviddal küzdött meg, s végül egy vazarival veszített, így nem folytathatta a küzdelmet.


Szabó Csaba–Daniel Ben David

Két bravúros győzelem után a japánok világbajnoka, Sisime Ai állította meg Pupp Réka menetelését, Boros Bence pedig győzelemmel mutatkozott be a tokiói világbajnokság második versenynapján.Pupp Réka (fehérben) a románok klasszisát verte az első összecsapásán


Az 52 kilogrammot tekintve nem volt szerencsénk a sorsolással: az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka, Pupp Réka csupa nagyágyút kapott az ágára. Mindjárt az első körben a korábbi világranglista-vezetőt, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok román Andreea Chitut. Szerencsére a paksi judóst nem az ellenfél eredménylistája foglalkoztatta: két intésnyi hátrányát az utolsó másodpercekben egy szép dobással, és az ért kapott vazarival tette semmissé, majd le is szorította Chitut, így ipponnal jutott be a legjobb harminckettő közé.


Pupp Réka–Andreea Chitu


Következett a dél-koreaiak Ázsia Játékokon ezüstérmes, a legutóbbi zágrábi Grand Prix-viadalon ugyancsak ezüstérmes judósa, Pak Da Szol. A papírformát ezen az összecsapáson is sikerült felülírni: Hangyási László és Braun Ákos tanítványa remek judóval, egy vazarival diadalmaskodott.


Pupp Réka–Pak Da Szol


Milyen a sors, hiába mutatott remek formát a paksiak huszonhárom esztendős judósa, akad, amikor ez is kevés. Például, ha a hazaiak egyik favoritja, a világbajnoki aranyérmes, a világranglistán jelenleg negyedik helyen jegyzett japán Sisime Ai az ellenfél. Pupp Réka ezen a meccsen is mindent megtett a győzelemért, de jóval esélyesebb ellenfele végül egy vazarival meg tudta nyerni a délutáni programért vívott összecsapást, így a japán judoka folytathatta a legjobb nyolc között.


Pupp Réka–Sisime Ai


Pupp Réka menetelése – akárcsak vasárnap Csernoviczki Éváé – ugyancsak nagyon sokat érhet: a paksi versenyző az olimpiai kvalifikációs versenyben háromszázhúsz pontot kap, ráadásul közvetlen riválisaival szemben tudott pontelőnyhöz jutni, így ő is megerősítette helyét a jövő évi tokiói olimpiára készülő judósok között!


Boros Bence (fehérben) Tokióban átesett a tűzkeresztségen


A férfiaknál világbajnoki újoncot avattunk: a Kaposvári Judo Klub 66 kilogrammos versenyzője, Boros Bence mutatkozhatott be a sportág csúcseseményén. A huszonkét esztendős Európa-kupa győztes erőnyerként került a legjobb hatvannégy közé, ahol a legutóbbi montreali Grand Prix bronzérmese, az ír Nathon Burns várt rá. Boros Bence nem izgulta el a premiert, a hosszabbításban kicsikart győzelemmel tette le a névjegyét a tokiói tatamira.Boros Bence–Nathon Burns


Sajnos a folytatás már nem sikerült ilyen jól, a lengyelek junior Európa-bajnoki bronzérmesével, Patryk Wawrzyczekkel szemben is agilisan kezdett a kaposvári judós, de a mérkőzés felénél a lengyel ipponnal nyerni tudott.


Boros Bence–Patryk Wawrzyczek

Ungvári Miklósnak és Szabó Frigyesnek is nagy bravúrra lett volna szüksége a továbbjutáshoz, Karakas Hedvig viszont egy ki-ki meccsen elszenvedett vereséggel búcsúzott a tokiói világbajnokság harmadik versenynapján.


A sportág egyik szupersztárja várt Ungvári Miklósra Tokióban


Azt tudtuk előre, hogy kedden mindkét férfi versenyzőnkre „gyilkos sorsolás” vár, de reménykedtünk benne, hogy az 57 kilogrammos hölgyeknél a kedvezőbb sorsolású Karakas Hedvignek sikerül elérnie a délutáni programot. Sajnos ezt a bolgár Ilieva megakadályozta.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Ilieva ellen a mérkőzés előtt pazar volt Hédi mérlege, a BHSE világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-ezüstérmes sportolója hat összecsapásból mindössze egyszer veszített a bolgár ellen, igaz, éppen legutóbb, a tel-avivi Grand Prix-viadalon. A világranglistán látható különbséget (Karakas Hedvig a tizenötödik, Ilieva a harmincadik) az ellenfélnek sikerült eltüntetnie, s végül a hosszabbításban a magyar judós indítását megkontrázva kicsikarta a győzelmet. Tegyük hozzá: Ilieva ragyogó formát fogott ki, kontráival ezen a napon sokak orra alá tört borsot…


Karakas Hedvigen (kékben) is kifogott ezen a napon a bolgár Ilieva


A gyors búcsú fájdalmasan érintett bennünket, szerencsére az idén begyűjtött Grand Slam- és Grand Prix-érmeknek köszönhetően Toncs Péter tanítványának „jól áll a szénája” az olimpiai kvalifikációt illetően, így továbbra is bízhatunk abban, hogy ott lesz a jövő évi tokiói olimpián.


Karakas Hedvig–Ivelina Ilieva

 

„Belülről jónak éreztem a meccset, az elején majdnem eldobtam őt combbal, úgyhogy a hosszabbításban megpróbáltam még egyszer. Talán taktikusabb lett volna várni, hogy intés legyen, de az első meccs nekem mindig problémás” – mondta a 2009-ben vb-harmadik versenyző, majd rátért a hétórás időeltolódásra való átállásra.

„Azt próbáltuk ki, hogy a mérés napján reggel érkeztem meg, mert itt nagyon rossz a klíma, így inkább otthon, a klubomban töltöttem az utolsó hetet. Jó állapotban voltam, erősnek éreztem magam, sajnálom, hogy így alakult” – fűzte hozzá a BHSE huszonkilenc esztendős sportolója.

A 73 kilogrammos férfiaknál ismét „szembejött” egy japán klasszis… Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós a mexikói Araujo ellen kezdett, s a hosszabbításban intéssel szerezte meg a győzelmet, a magyar judosport egyik legeredményesebb versenyzője, Bíró Tamás tanítványa néhány héttel a harminckilencedik születésnapja előtt is győzelemmel rajtolt a sportág csúcseseményén.


Ungvári Miklós–Eduardo Araujo


Azt azonban előre tudtuk, hogy a legjobb harminckettő közé jutásért óriási bravúrra lenne szükség, az ellenfél ugyanis a japánok szupersztárja, az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok Ono Sohej volt. Ono nem csupán egy a legjobbak közül, sokak szerint a judo legnagyobb klasszisai közé sorolható, ezt mutatja az is, hogy már öt esztendeje veretlen. A Ceglédi VSE örökifjú judósa 2013-ban és 2014-ben már találkozott, legyőznie azonban most sem sikerült.


Ungvári Miklós–Ono Sohej

„Fénykoromban sem lett volna kegyes ez a sorsolás, hiszen már a második fordulóban összetalálkoztam a súlycsoport meghatározó alakjával, aki szerintem meg is fogja nyerni a vébét – mondta az M1 aktuális csatorna különtudósítójának Ungvári Miklós a japán Ono Sohej elleni vereséget követően. – A mexikói ellen jól bemelegítettem, a második meccsre felszívtam magam, de aztán sajnos gyorsan beleszaladtam egy ucsimatába. Szerintem nem volt ippon, de ha nem adják meg, akkor se tudtam volna legyőzni őt ma.”

A háromszoros vb-bronzérmes kifejtette, ha nyer, később a londoni olimpia döntőjében őt legyőző grúz Lasa Savdatuasvilivel találkozik, akivel ugyancsak meggyűlt volna a baja. „Tegnapelőtt érkeztem Japánba, szinte beestem a vébére. Akklimatizációról így nem lehet beszélni, de ez is volt a terv, és jól rápihentem a versenyre” – mondta Ungvári Miklós.

A győztes világbajnoki mérkőzés kétszáz pontot ért Ungi számára az olimpiai kvalifikációs hajszában, ahol immár nemcsak külföldi ellenfeleire, hanem hazai kihívójára, Szabó Frigyesre is figyelnie kell, a ranglistán ugyanis közvetlenül ott van a nyomában az UTE huszonöt éves judósa. Csák József tanítványa is győzelemmel rajtolt Tokióban, a papírformának megfelelően gyors ipponnal jutott túl vietnami ellenfelén.


Szabó Frigyes–Cong Nguyen Tan


A sorsolás Fricivel szemben sem volt kegyes, már a legjobb harminckettő közé jutásért a világbajnokság egyik éremesélyesével, az Európa-bajnok, vb-bronzérmes azeri Heydarovval kellett megküzdenie. Az idei bakui Grand Slamen Heydarov jött ki győztesen kettejük párharcából, s Tokióban sem sikerült a bravúr, a magyar judós három intést kapott, így az azeri folytathatta a menetelését. Szabó Frigyes számára a legfontosabb: továbbra is ott van a tűz közelében a 2020-as tokiói olimpia részvételi jogáért vívott küzdelemben.


Szabó Frigyes–Hidayat Heydarov

 

„Az első intést nem tartottam jogosnak, mert összefogtunk a kezünkkel, így az ellenfelet is figyelmeztetni kellett volna – kezdte összegzését az újpesti judós. – A harmadik intést tíz-tizenöt másodperccel a vége előtt kaptam, örültem volna, ha továbbmegy a meccs a hosszabbításba, ahol esetleg egy dobással tud egyikünk nyerni.” A tavalyi budapesti Grand Prix bronzérmese sajnálja, hogy nem sikerült a második mérkőzése, mert úgy érzi, több volt benne.

Nem sikerült a bravúr Ungvári Attilának szerdán Tokióban: a ceglédi judóst a világbajnokságon a legjobb harminckettő között a világranglista második helyezettje, a vb-aranyig menetelő Sagi Muki búcsúztatta.


A tokiói olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyedi napján egyetlen magyar indulónak szurkolhattunk, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila próbált szerencsét. A Ceglédi VSE judósa az első körben a svédek ugyancsak Eb-harmadik versenyzőjével, Robin Pacekkel csapott össze.

A felek jól ismerik egymást, az elmúlt évek során már ötször találkoztak az az IJF World Tour versenyein, s ebből négyszer „Karvaly” nyert. A sor Tokióban is folytatódott, de nem adták ingyen a továbbjutást: a hosszabbításban, több mint hat és fél percnyi küzdelem után sikerült fojtással megszerezni a győzelmet.


Ungvári Attila–Robin Pacek


A sorsolás Bíró Tamás tanítványával sem volt kegyes, hiszen már a legjobb tizenhat közé jutásért szembe kellett nézni a világbajnoki cím egyik várományosával, a világranglistán második helyezett, kétszeres Európa-bajnok, ebben az évben három Grand Slam-tornán is döntős (kétszer aranyérmes) Sagi Mukival.

Az izraeli klasszis tavaly is éppen ebben a fordulóban állt Ungvári Attila elé, s nem engedte tovább küzdeni a magyart. Ugyanígy történt Tokióban is, Muki gyorsan előnybe került, s az első akció után a lábát fájlaló magyar versenyző nem tudta szorossá tenni az összecsapást.


Ungvári Attila–Sagi Muki


A búcsú fájdalmas, még akkor is – ha ezen a világbajnokságon már sokadik alkalommal – nagy bravúr kellett volna a magyar versenyző továbbjutásához. Ötkarikás szemüveggel nézve a most begyűjtött kétszáznegyven ranglistapont nagyon fontos lesz majd a harminc esztendős ceglédi judós számára, aki várhatóan a vb után is befutó helyen áll majd az olimpiai kvalifikációs ranglistán.

„Az első meccsemen legyőzött svéd egy kellemetlen, taktikus judós, de átvergődtem rajta, az izraeli viszont nagyon jó formát fut ma. Láttam, hogy az első mérkőzésén is gyorsan végzett egy kazahhal, és tavaly ő dobott el engem a bakui világbajnokságon. Nem véletlenül Európa-bajnok, iszonyatosan stabil, jól érzi az ütemet, az indításai is a helyükön vannak” – sorolta a ceglédi versenyző, aki állítása szerint a jövőben az edzőtáborokban többet szeretne judózni Mukival. A harmincéves Ungvári Attila kifejtette, jó formában érkezett Japánba, és három hét edzőtábor után még rá is pihent a vb-re: „Minden adott volt a sikerhez, de most sajnos nem találtam az ellenszert” – tette hozzá.

Forrás: MTI, Judoinfo
Fotók: IJF, Gabriela Sabau, Maryna Mayorova

A Négy napon vagyunk túl a tokiói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS