Mamira Luca ifjúsági világbajnok, Kriza Anna bronzérmes

Már az asztanai ifjúsági világbajnokság első versenynapján eljátszották a Himnuszt, a Toto Sport tizennégy éves judósa, Mamira Luca a dobogó legfelső fokára állhatott! Ő a magyar judo harminchatodik világbajnoka.


Mamira Luca (balról a második) a világbajnoki aranyéremmel

Pedig nem indult jól számunkra a nap, az egyik legnagyobb reménységünk, az ifjúsági Eb-ezüstérmes Farkas Bence váratlan vereséget szenvedett a korosztályos Eb-ötödik ukrán Kolobov ellenében, aki nagyon agilisan kezdett, s már az első percben karfeszítéssel diadalmaskodott. Kolobov a bronzmeccsig menetelt tovább, de a Rákosvidéke Hajtós DSE fiatalja már nem kapott javítási lehetőséget.

A nap másik magyar indulója, a 40 kilogrammosok között szereplő Mamira Luca hamar eloszlatta csalódottságunkat, hiszen egyre másra vette az akadályokat. Az azeri Shamammadova elleni ippongyőzelem után a brazilok pánamerikai bajnoka, Rebeka Venceslau ellen taktikus diadallal lépett tovább az elődöntőbe. A döntőbe jutásért az oroszok első számú versenyzője, a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon ötödik helyezett Szofia Afanaszjeva próbálta meg Mamira Luca útját állni, s bár komoly erőkifejtésre kényszerítette a magyar versenyzőt, végül a csaknem nyolc perces, hosszabbításos mérkőzés végén mi örülhettünk az ippongyőzelemnek.

Amilyen nehéz volt az orosz elleni elődöntő, olyannyira „sima” volt maga a finálé: Mamira Luca egy percen belül fojtással kapitulációra kényszerítette a világranglista hatodik helyén álló, ebben az évben két Európa-kupát is megnyerő olasz Chiara Antonina Dispenzát. A Toto Sport versenyzője, Illés Sándor tanítványa – aki a Pestszentlőrinc-Kassa SE csapatánál, Juhász József kezei alatt nevelkedett – a magyar judo harminchatodik világbajnoka, az ifjúságiak között pedig Gercsák Szabina és Varga Brigitta után a harmadik magyar judós, aki a vb-dobogó legfelső fokára felállhatott.

A kazahsztáni ifjúsági világbajnokság második versenynapján is érdekeltek voltunk az eredményhirdetéseknél: a miskolci Kriza Anna a dobogó harmadik fokára állhatott fel.


Kriza Anna (jobbról) a világbajnoki dobogón

A 48 kilogrammosok között szereplő magyar versenyző a világranglista huszonegyedik helyéről várhatta a sorsolást, aztán Almatiban csupa nála magasabban jegyzett sportolót kiütve szerezte meg a bronzérmet! A Miskolci VSC judósa az első körben a ranglistán tizenegyedik indiai Thangjam elleni vazaris győzelem után a hazaiak reménységét, a kazah Jerezsepovát is elütötte a továbbjutástól. Következett a negyeddöntő, ahol a világranglistán hetedik horvát Puljiz megálljt parancsolt Kriza Annának.

A vigaszágon a rangsor második helyezettje, a jóval esélyesebb, Eb-ezüstérmes, Limában, Teplicében és Brlinben is kontinentális kupagyőztes portugál Brito várt a magyar lányra, akinek magától értetődően sikerült felülírnia a papírformát. Ezt követően már csöppet sem éreztük meglepetésnek, hogy a bronzmeccsen is Kriza Anna volt fölényben, pedig előzetesen a brazilok kontinensbajnokát, Nascimentót alighanem többen várták befutóra. Csakhogy egy vazari után az ippont is a mi oldalunkra írták a táblán, így a magyar judós megszerezte küldöttségünk második érmét!

Sajnos a nap két másik indulójának nem sikerült továbblépnie az első fordulóból, a 66 kilósok között Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya) azeri, Szegedi Dániel (Ceglédi VSE) pedig görög judóssal szemben maradt alul.

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Emanuele Feliciantonio

A Mamira Luca ifjúsági világbajnok, Kriza Anna bronzérmes bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS