Magas vérnyomás – a lopakodó veszély

Önnek is magas a vérnyomása?

Magas vérnyomás esetén az erekben lévő nyomás megemelkedik, ezzel nő a rizikója az agyvérzésnek, szívinfarktusnak és más súlyos érbetegségeknek. A magas vérnyomás korunk legnagyobb egészségügyi veszélyeihez tartozik, melyet kezelni kell, hogy a megemelkedett nyomást csökkentsük, és megakadályozzuk a következményes károsodásokat a veszélyeztetett szervekben. Ebben lehet segítségünkre az Impulser terápia értágító és keringést javító hatásával.

A probléma: kezdetben a hipertónia alig okoz panaszokat. Ezért gyakran hosszú ideig nem ismerik fel és kezeletlen marad. Eközben a nyomás tovább növekszik. A napról napra magasabb nyomás a keringésben tartósan terheli a szívet és károsítja azt, ráadásul szűkülnek és elmeszesednek az erek. A normál esetben mérsékelten lezajló, természetes öregedése az ereknek magas vérnyomás mellett korábban következik be és erőteljesebben haladhat előre. Így a keringés is rosszabbodik.

Ennélfogva a magas vérnyomás az agyvérzés vezető rizikófaktora. A dohányzás, cukorbetegség és anyagcserezavarok mellett a szívbetegségek (szívinfarktus és szívgyengeség) számottevő okozóját képviseli. Ha a magas vérnyomás már elvezetett ezekhez a komplikációkhoz, az idő előtti rokkantság és halál kockázata jelentősen megnő. A vese- és szembetegségek is gyakran a magas vérnyomásnak köszönhetők. Következményként veseelégtelenség és látáskárosodás, legrosszabb esetben vakság következhet be.

A magas vérnyomás túlnyomórészt primer hipertóniaként fordul elő, vagyis nem más betegség okozza. Csak az esetek 10-15%-ában áll a háttérben például a vesék, mellékvesék vagy a pajzsmirigy betegsége okozójaként (szekunder hipertónia). Ezeknek a betegségeknek a kezelésével gyakran a magas vérnyomás is szabályozódik.

Magas vérnyomásnál tünetként először többnyire általános panaszok jelentkeznek, pl. szédülés, fejfájás, szívdobogásérzés, légszomj terhelésnél, idegesség, alvászavar. A további tünetek a lehetséges ér- és szervkárosodásoktól függnek. A magas vérnyomás univerzális „orvossága” az egészséges életmód: egy kiegyensúlyozott, az anyagcserét nem terhelő, lehetőleg sószegény étrend és a rendszeres mozgás. Az Impulser terápia segít normál értéken tartani a vérnyomást. Serkenti a vegetatív idegrendszert és jótékony hatást fejt ki az érrendszerre. Az Impulser terápiával enyhíthetők a magas vérnyomás tünetei.

A teljes cikk: .Magas vérnyomás – a lopakodó veszély.

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply