Londonban bíráskodhat Szűcs Veronika?

A szegedi Szűcs Veronika (33) a világ legjobb női ökölvívóbírója, és jó eséllyel pályázik arra, hogy közreműködjön a 2012-es londoni olimpián. 16 éve bíráskodik, kiütéses meccse egy volt, és több rangos férfi világversenyen is szerepelhetett.

– Hogyan indult a pályafutása? Úgy tudom, versenyzőként is volt köze a bunyóhoz, a küzdősportokhoz.
– Óvodában és iskolában is verekedős voltam, nem tudtam mit kezdeni a -felesleges" energiámmal. Szüleim elvittek kick-box-edzésre, a jó társaság, a velem egykorú fiúk és lányok miatt ottragadtam, és az eredmények is jöttek. Együtt edzettünk a bunyósokkal, és Szuknai Zsuzsával, a mostani női szövetségi kapitánnyal -átigazoltunk" – a kick-boxot folytattuk -, és mindketten rögtön az első, az 1996-os ökölvívó női országos bajnokságon aranyat nyertünk.

– Mikor kezdett kacérkodni a bíráskodással?
– Tini versenyzőként Nacsa József, a bíróbizottság jelenlegi elnöke beszélt rá, hogy kezdjem el a tanfolyamot. Ebben a szerepkörben is jöttek a sikerek: egyre rangosabb versenyekre hívtak. Több Európa-bajnoki döntőt vezettem, 2006-ban és 2010-ben női világbajnokságon dolgoztam, fináléban is.

– Rangos férfi világversenyeken is közreműködött, és a hírek szerint ott áll a londoni olimpia kapujában.

– Korábban az országos szövetségek jelöltek, újabban a nemzetközi szervezet, az AIBA kéri a bírókat. Így kerültem semlegesként az Ázsia- és Afrika-játékokra és az idei, Bakiban rendezett felnőtt férfi világbajnokságra. Utóbbi az olimpiai -felkészülés" részének tekinthető, ide már olyanokat hívtak, akikre esetlegesen már számítanak az ötkarikás játékokon. Óriási megtiszteltetés, hogy ott lehettem – két hölgytársammal -, és a finálékban pontozhattam. Sokat köszönhetek az országos szövetség elnökének, Csötönyi Sándornak, mindig segítette, támogatta a karrieremet. Az olimpián csakis a legjobbak, vagyis a háromcsillagos bírók vehetnek részt, én rendelkezem ezzel a minősítéssel.

A szegedi Szűcs Veronika a világ legjobb női ökölvívóbírója. Fotó: DM/DV

A szegedi Szűcs Veronika a világ legjobb női ökölvívóbírója.
Fotó: DM/DV

Erőltetném a London-témát: ott lesz az olimpián? Szakemberek szerint csak ön szúrhatja el, szinte már százszázalékosan tagja a 10-12 fős európai kontingensek.
– Az nagyon pozitív, ha valakit beosztanak a vb-finálékra pontozni. Nem vagyok babonás, mégis azt mondom: az a biztos, ha már visszafelé utazik az ember az olimpiáról. Az elszúrásról annyit, jövő májusban kvalifikációs női vébét rendeznek Kínában, ott is bizonyítanom kell.

– Hogyan viszonyulnak a női bírókhoz a férfi bunyósok?

– Amennyiben a versenyző azt tapasztalja, az illető tudja a dolgát, betartja a szabályokat, elfogadják, tisztelik. Nekem még nem volt negatív élményem, kisebb horvát viadalon próbálkoztak ugyan gyomorra mért ütésnél, mélyütést reklamálva, de rájöttek, erre nem vagyok vevő, és abbahagyták. Mostanra megismert a mezőny, tudják, kivel állnak szemben, mire számíthatnak. A közönség is pozitív: még nem fütyültek ki, sőt sokszor -Éljen a bíró!"-t kiabálva szurkoltak, mint legutóbb a vásárhelyi ob-n. Akadt kollegina, akit diákolimpián leköpött egy bokszoló, a sportolót eltiltották.

– Melyik volt a legnehezebb mérkőzése?
– Egyet sem tudok kiemelni, a legnehezebb, a legnagyobb felelősség döntőben vezetni, mert azt akár az egész világ láthatja, és ez jelentős pluszteher. Szerencsére eddig elkerültek a nagy bakik, hibák, és mindössze egy meccs végződött KO-val eddigi 16 éves pályafutásom alatt.

– Bíróként mi jelentené a szakmai csúcsot?

– Az olimpiai döntő! Olyan lenne számomra, mint amikor Puhl Sándor dirigálta a labdarúgó világbajnoki finálét. Lehet, hogy a profi bíráskodást is kipróbálom majd, de pillanatnyilag még ebben, az amatőr szakágban érzek kihívást, és ez valószínűleg így lesz – ha ott lehetek – az olimpia után is.

Forrás: Délmagyar

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..