Lelki várandóság

Note: There is an email link embedded within this post, please visit this post to email it.

Lelki várandóság

Image courtesy of Keerati / FreeDigitalPhotos.net

A gyermekvállaláshoz a legkedvezőbb időszak elsősorban az anya életkorától függ. Legkisebb a kockázat mind az anyára, mind pedig a gyerekre nézve, ha a szülő nő 20-35 év közötti. A 40 éves kor fölött szülő nőknél azonban számottevően emelkedhet a szövődmények és a magzati rendellenességek előfordulási valószínűsége.

A nők petesejtjei annyi évesek, ahány éves a nő. Az idősebb petesejtek már több külső ártalmat szenvedhetnek el, mint a fiatalabbak. Nagyobb a valószínűsége a túlérett pete megtermékenyülésének is, ugyanis miután a pete kikerül a petefészekből, és a petevezetékben vándorol, tápanyagellátás nélkül maradhat. A túlérettség elsősorban a sejtosztódás zavarában nyilvánul meg, főként kromoszóma-rendellenességekkel jár. Ezek az ártalmak spontán vetéléshez, méhen kívüli terhességhez vezetnek.

Persze 38 éves kor felett is szabad terhességre vállalkozni, csak ilyenkor figyelmesebb terhes gondozásra van szükség. Egy 1818-ban született skót asszony, 47 éves korában ment csak férjhez és összesen hat gyermeket szült, az utolsót 62 éves korában. Ellentétes rekord elég hátborzongató, miszerint egy perui kislánynak ún. korai nemi érése volt, majdnem 6 évesen adott életet 2720 grammos gyermekének.  A férfiak életkorának biológiai szempontból kisebb a jelentősége. 45 évesnél idősebb apa esetében ritkák a génekhez kötött ártalmak, tehát ez a kockázatnövekedés, nem túl jelentős.

Fogamzásgátlás

Nagyobb gondot a megfelelő fogamzásgátlás biztosítása okoz 20 év alatt és 40 év felett.  A nem kívánt terhességek ugyanis a nem tervezett fogamzások következményei. Ilyenkor tulajdonképpen 2 rossz közül kell választani. Egy gyermek megszülése tizenéves korban több orvosi szövődménnyel járhat, és az ebben a korban kötött házasságok általában válással végződnek.  A másik lehetőség a terhesség megszakítása, ami mind orvosi, mind pedig pszichológiai szempontból kedvezőtlen. További nehézséget a 35 éven felüli fogamzás gátlás okoz, hiszen a 40 évesnél idősebb nőnek nem szabad fogamzásgátló tablettát szednie.

Lelki várandóságról beszélünk, ha…

Lelki várandósság az, amikor nézegetve a keresztneveket és azok jelentését a naptárban, tudjuk, hogy semmi konkrét szándék nem vezérel. Mégis elmosolyodunk egy tipegő gyermek láttán, melegséget érzünk egy játszótéren felejtett játék látványától, és babaillatú hormonok incselkednek ösztöneinkkel.

A gyermekek döntő többségét a nők 20 és 30 éves koruk között hozzák világra, ám a szülővé válás életkora egyre inkább kitolódik. A családtervezésnél tehát azt is érdemes figyelembe venni, hogy személyre szabottan melyik életkor számunkra a legideálisabb a gyermekvállaláshoz. Ö sztönösen is higgyünk a csodában, gondoljunk bele mi minden szükséges egy két sejtből meginduló élethez.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Lelki várandóság.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..