Kovács Kokó István: “Bacskainak fontos megmutatnia a vetélytársaknak és a bíráknak, hogy számolni kell vele”

image

A 2012-es esztendő legnagyobb hazai rendezésű amatőr ökölvívó tornájára kerül sor Debrecenben. A ma kezdődött 56. Bocskai István Emlékversenyen sajnos van egy hiányzó: a kubai válogatott végül nem ért el Magyarországra, így a karibi ringművészek nélkül kezdődtek el a súlycsoportok nyolcaddöntői.

A sorsolás szeszélye folytán az aranyéremre is esélyes magyar bokszolók közül Bacskai Balázs (69 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) csak a nyolc között kezdi el a küzdelmeket, igaz utóbbi azonnal a kétszeres üzbég világbajnok, Abbosz Atojev ellen. Szántó Imre mesteredző úgy véli, a kubaiak sajnálatos távolmaradása ellenére is rettentően erős mezőny gyűlt össze Debrecenben, míg az amatőrként és profiként is mindent megnyerő Kovács Kokó István szerint a Bocskai István Emlékverseny évtizedek óta a világ amatőr bokszának a meghatározó tornája.

Amitől Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke és számos bokszbarát tartott, az bekövetkezett: a ma kezdődött 56. Bocskai István Emlékversenyről hiányzik a kubai válogatott. A karibiak nem tudtak eljutni Magyarországra, ám nélkülük is 21 ország 114 bokszolója mérlegelt, és várta izgatottan a sorsolást, köztük például napjaink egyik legjobb amatőr bokszolójának tartott kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kínai Zou Shiming (49 kg), a szupernehézsúly orosz Európa-bajnoka, Szergej Kuzmin (+91 kg), vagy a 75 kg kétszeres világbajnoka, az üzbég Abbosz Atojev.
Utóbbi aztán nagyon belehúzott, mert erőnyerőként a magyar válogatott ifjú reménysége, Harcsa Zoltán ellen a csütörtöki napon lép ringbe. A londoni kvótát a bakui vb-n kiharcoló 18 éves magyar fiú élete egyik legnagyobb győzelmére készül.
„Az olimpia előtt óriási lökést adna számomra, ha megverném hazai ringben a kétszeres világbajnokot. Még sosem bokszoltam Atojev ellen, de ismerem a stílusát, és legyőzhetőnek vélem. Öcsi bácsi biztos megfelelő taktikával küld majd a szorítóba, én meg mindent megteszek majd a sikerért” – fogalmazott az idén érettségijére készülő 75 kilós tehetség.
Szántó Imre úgy véli, ha valaki a legjobb akar lenni a súlycsoportjában, annak mindenkit le kell győznie. Igaz, jobb lett volna a lépcsőzetesség, de ha az üzbéget hozta a sors számukra, akkor őt próbálják meg csütörtökön legyőzni.
„Nem akarok jósolgatni kettejük meccsére, hisz Atojev tapasztaltabb bokszoló Zolinál. Egy jó taktikával, biztonságos ökölvívással a kétszeres világbajnok is verhető” – mondta a mesteredző, aki úgy véli, nagyon hiányoznak a távolmaradt kubaiak a versenyről. – „Nem örülök neki, hogy végül nem jöttek el, hisz ők az ökölvívás krémjei, akik látványos stílusukkal mindig a közönség kedvencei. Nélkülük is remek mezőny gyűlt itt össze Debrecenben, de velük lenne teljes az indulók sora.”

Harcsához hasonlóan a 2010-es Európa-bajnokunk, Bacskai Balázs is kiemeltként a nyolc között lép először ringbe. Az aranyesélyes versenyző állítja, ennek előnye és hátránya is van a számára.
„Mindenképpen jó, hogy csak csütörtökön bokszolok, mert így meg tudom nézni azt a cseh-török meccset, melynek győztesével kell megküzdenem a négybe kerülésért. Ugyanakkor még harcban állok a londoni kvótáért, és a minél jobb forma elérése érdekében nem ártott volna, ha több meccsen lépek ringbe. Nem néztem a nevezési listát, de abban biztos vagyok, hogy kemény csaták várnak rám az aranyérem felé vezető úton” – jelentette ki a 69 kilós reménységünk.
Bacskai jó szereplését várja az amatőrök között olimpiai, világ-, és Európa-bajnok, a profik között a WBO világbajnoki övét megszerző Kovács Kokó István, aki egyértelműen a világ amatőr ökölvívásának egyik meghatározó tornájának tartja a Bocskai István Emlékversenyt.
„A Bocskai mindig jó visszajelzés az edzők és a bokszolók számára, hogy hol állnak a felkészülésben, esetleg milyen hiányosságokat kell még kijavítani. Ez most a londoni olimpia évében különösen fontos, nem is a már kvótát szerző ökölvívók szempontjából, hanem a kvalifikációért még harcban állók miatt. A továbbiakra nagyon jó alapot adhatna, hogy nemzetközi szinten, ugyanakkor hazai pályán jól szerepelnek. Éppen ezért azt várom, hogy Bacskai Balázs, Darmos József és a kisebb súlycsoportokban indulók egy jó, akár aranyérmes teljesítménnyel mutassák meg a mezőnynek és a bíróknak, hogy igenis számolni kell velük” – közölte Kovács Kokó István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség tiszteletbeli elnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..