Kick-box EB: Sajtótájékoztató Békéscsabán!

Három hét múlva kezdődik a Junior és Kadett Kick-box Európa-bajnokság a spanyolországi San Sebastianban. Ebből az alkalomból rendhagyó helyen tartottak sajtótájékoztatót a Békés megyei point-fighting válogatottak, akiket a hétszeres Világ és Nyolcszoros Európa-bajnok Debreczeni Dezső edz. Már maga a sajtótájékoztató helye és lebonyolítása is rendhagyó, hiszen patinás helyen, a Békéscsabai Városháza dísztermében került rá sor, ami nagy megtiszteltetés és kuriózum is egyben, hiszen bevittek egy tatami küzdőteret, és küzdelmeket is láthattak a média munkatársai és a meghívottak.  sajttaj150730-9414

Maga a csapat két klub, a Békéscsabai József Attila Lakótelepi SE és az Újkígyósi Kick-box SZSE versenyzőiből tevődik össze, így nem csoda, hogy mind a két város vezetése is képviseltette magát – magas szinten!A rendezvényen a versenyzők és az edzők mellett Szarvas Péter békéscsabai polgármester, Bozó József, Újkígyós alpolgármestere, Bíró Csaba a sportért is felelős békéscsabai közgyűlési bizottság elnöke, Lovas István a József Attila Lakótelepi Sportegyesület ügyvezető elnöke is jelen volt.
Kezdésnek Viczián Roland, a békéscsabaiak válogatottja, – akit a MOL tehetségtámogató programja is támogat- és az újkígyósi Krucsai Gergő adott ízelítőt a kick-box pointfighting küzdelemből és keménységből is, hiszen a heves összecsapásoknak majdnem sérülés lett a vége.
Először Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Amikor ez a helyszín felmerült, úgy gondolta, ilyen sikersportágban, ahol a versenyzők egész Európában és a világban a határon túlra is elviszik a város hírnevét, méltó helyük van a díszteremben .Szarvas Péter polgármester, aki sok sportágat kipróbált, mai is rendszeresen sportol, de a keleti harcművészetekkel csak a korábban karatézó párja révén került kapcsolatba . A kick-boxosok halmozzák az sikereket, ezért megérdemlik, hogy kifejezze a város elismerését. A városnak idén sikerült többlet támogatást adni a egyesületnek. A kiállított kupákból serlegekből azt hitte, az egész csapat összes trófeája, s meghökkenve tudta meg, hogy ez nagyjából egy év termése. Békéscsaba mindenkire büszke, akik országos és nemzetközi sikereket ér el, emeli a város hírnevét.
Bozó József, Újkígyós alpolgármestere elmondta, hogy szerény mértékben ugyan, de a megszavazott támogatáson kívül városuk is tudott némi pluszt adni, igyekezve enyhíteni a szülők terhén. Büszkék a fiatalokra, akik őstehetségek, érdekükben össze kell fogni. Régebben is voltak a kígyósi klubnak versenyzői, aztán egyre többen és fiatalabbak jöttek,erősödött a klub .Nagyon nehéz a támogatás, hiszen a költségvetés mindig feszített. A város próbál minél többet adni, de látszik a szülők nagy áldozatvállalása is .El kellene érni, hogy a tehetségek, ha felnőnek, akkor is maradjanak , ezt össze kellene fogni,hiszen igazi tehetségekről van szó.

sajttaj150730-9365
Békéscsaba a költségvetése két százalékát fordítja a sportra, s ebben zászlóshajónak számít — vette át a szót Bíró Csaba, a város Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke, aki az utánpótlás-nevelés fontosságát is hangsúlyozta. Békéscsaba költségvetésének több, mint két százalékát költi a sportra. A legtöbb helyen nem így van, itt a város igyekszik a sportot erejéhez képest támogatni. hiszen a sportolók elviszik a város jó hírét még külföldre is. Minden egyes forint, amit erre a célra költődik, jó helyre megy . A város az élsport mellett fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést is. Az viszont negatív dolog, hogy sok tizenhat-tizenhét éves , a fiatalok majd hetven százaléka hagyja abba az élsportot. Remélem, hogy a készülő új békéscsabai sportstratégiával, egy új szemlélettel változtatni tudunk ezen a helyzeten. A sportnak a nevelő hatását is kiemelte, ami számos téren valósul meg.
Ezután Debreczeni Dezső , az un. Debreczeni team vezetőedzője kapott szót. Elmondta, hogy nagyjából a felkészülés felénél járnak, a versenyzőik mostanra már kellőképpen elfáradtak, nagyon sokat futottak. Eddig állóképességi és erőfejlesztő gyakorlatokat, illetve ezen a héten a Mester Klubban napi három edzéssel technikai tréningeket végeztek. A srácokon látszik az a munka, amit eddig végeztek. Jövő héten szerdától tíz napos edzőtábor kezdődik Orosházán, ez a tíz nap lesz lesz a felkészülés a csúcspontja, hiszen további technikai, gyorsasági és küzdelmi gyakorlatok következnek. Ezzel párhuzamosan gőzerővel készülnek az ellenfelekből is, sokat fognak videózni és olyan személyre szabott taktikát dolgoznak ki, ami a győzelem egyik feltétele lehet. Sokat számít majd a sorsolás. Augusztus 21-én, pénteken szándékozik indulni a csapat busszal, és 23-án vasárnap érkeznek meg. Reménykedik abban, hogy mindenki hozza a mérlegelésnél a versenysúlyát és teljesen rá tud mentálisan hangolódni a versenyre. Egyenes kieséses verseny lesz, ami azt jelenti, hogy egy esélye van minden versenyzőnek, nincs vigaszág. Ez emeli a dolgok szintjét, mert nincs hibázási lehetőség. Nem emel ki versenyzőket, mindenkiben látja a tüzet és az akaratot, amivel akár a dobogó legfelső fokára is felállhat. Megköszönte Békéscsaba és Újkígyós városoknak az edzéslehetőségek biztosítását, valamint Békéscsaba városnak és az önkormányzati képviselőknek, azt, hogy eddig még nem látott mértékben segítették az Európa-bajnokságra kijutást. Megköszönte azt az erkölcsi elismerést Újkígyósnak,hogy két sportolójuk, Laurincz Boglárka és Harangozó Gábor Újkígyós Sportjáért kitűntetést kapott! Köszönet illeti Lovas Istvánt, a Békéscsabai Lakótelepi SE és Berki Lászlót, az Újkígyósi Szabadidő SE elnökét, akik mindent megtettek a lehetőségek biztosításáért. S megköszönte a vezetőedző a szülők hozzájárulását és hatalmas munkáját, akik mindent megtettek a versenyzőkért.
Ezután a versenyzők nevében Opauszki Dávid kapott szót, aki beszélt az óvodás csoportból induló hosszú útról, ami 10 éve kezdődött, megemlékezve korábbi edzőiről, Hankó Katalinról és Gregor Lászlóról. A tavalyi éve, a csapatban elért világbajnoki cím ellenére egyéniben nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, ezért megfogadta, hogy itt az Európa-bajnokságon jobban fog szerepelni. Megköszönte Ő is szüleinek és szponzorainak a segítséget.

csapatkép
A sajtótájékoztató végére is maradt egy küzdelem, amit a fiatalabb korosztályból Laurincz Péter és Stumpf Márk adott elő, mérkőzésüket Szarvas Péter polgármester indította el. Olyannyira lendületbe jöttek, hogy úgy kellett félbe szakítani a gyors, látványos csatát.