Karakas Hedvig Grand Prix-győztes Taskentben

Hibátlan judóval szerezte meg pályafutásának második IJF World Tour-aranyérmét a BHSE versenyzője, Karakas Hedvig a taskenti olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon.


Karakas Hedvig már elképesztő mennyiségű érmet gyűjtött a Nemzetközi Judo Szövetség 2009-ben indított World Tour-sorozatában, de a huszonhárom medálból csak egy volt a legfényesebb: 2014-ben a kazah Grand Prix során nyerte a magyar versenyző. Mi több, a rangosabb nemzetközi versenyeken azóta sem tudott aranyérmet szerezni Hédi, aki korábban a dobogó legfelső fokához volt „hozzászokva”, hiszen fiatalon minden lehetséges aranyérmet begyűjtött, volt ifjúsági Európa-bajnok, junior világ- és Európa-bajnok, még a világ legjobb juniorkorú judósának is megválasztották.

Nos, a régóta áhított arany végre visszakerült „jogos tulajdonosához”! Taskentben Toncs Péter tanítványa az első három körben úgy ment át riválisain, mint kés a vajon, egyaránt ipponnal győzte le az indiai Tariyalt, az ukrán Szkorát, majd a vb-bronzérmes holland Verhagent is. Az elődöntőben heroikus küzdelem szemtanúi lehettünk: csaknam tíz percen át gyűrte egymást Karakas Hedvig és az Ázsia-bajnoki ezüstérmes, párizsi Grand Slam-győztes dél-koreai Kvon. Az aranypontot érő intést végül Kvon gyűjtötte be, így Hédi bejutott a fináléba.

A döntőben felcsillant a visszavágás lehetősége, hiszen a bolgár Ilieva vetett véget nagyon korán Hédi világbajnoki álmainak Tokióban, de a néhány nappal ezelőtti fájó vereségért most lehetett törleszteni. S Karakas Hedvig nem is maradt adós: vazarival megszerezte pályafutásának második Grand Prix-aranyát! Ez az arany rengeteget érhet a folytatásban, hiszen hétszáz világranglistapont is jár mellé, ezzel pedig számításaink szerint Hédi bekerül az első tíz közé az olimpiai kvalifikációs rangsorban, ami nagyon jó esélyeket ígér számára a harmadik olimpiai részvételért…

A nyitónapon még két magyarért szoríthattunk Taskentben. A Kaposvári Judo Klub versenyzője, Boros Bence az első kanyarban magától értetődően gyűjtötte be a győzelmet szaúdi ellenfelétől, ám a folytatásban egy hazai judóssal szemben alul maradt, s nem folytathatta a küzdelmet. Sajnos ezen a versenyen nem tudta növelni kvalifikációs pontjainak számát a paksiak junior Európa-bajnoka, Pupp Réka (Atomerőmű SE), aki nem bírt az Afrika-bajnok Irauival, aranypontos küzdelemben dőlt el a párharc a később egészen a dobogóig menetelő marokkói judós javára.

Szombaton három versenyzőnk lépett tatamira Taskentben. A 73 kilogrammosok küzdelmeiben két versenyzőnk is harcba indult. Ungvári Miklós (Ceglédi VSE) kezdett, s a harminckilenc esztendős magyar klasszisnak nem okozott gondot az első mérkőzés az induau Ruhil ellen. A folytatás azonban már sajnos nem sikerült, a tizenöt évvel fiatalabb, háromszoros kontinensbajnok kubai Estrada ellen. Az UTE 73 kilósa, Szabó Frigyes az olasz U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Augusto Meloni ellen magabiztos sikerrel vette az első akadályt. Csák József tanítványa ezt követően már egy „nagy névvel” találta magát szembe: a svédek Európa-bajnoka, Tommy Macias aranypontos küzdelemben csikarta ki a győzelmet.

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attilának (Ceglédi VSE) ezúttal egy mérkőzés jutott: a felfokozott hangulatban versenyző üzbégek közül kapott ellenfelet, a junior Ázsia-bajnok Szobirov személyében, aki sajnos a tatamin is igazolta sokra hivatottságát.

A zárónapra is három indulónk maradt, közülük a nehézsúlyú Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE) mutatkozott be először. A közelmúltban budapesti Grand Prix-bronzéremmel és junior Európa-bajnoki harmadik hellyel jelentkező győri judós ezúttal aranypontos küzdelemben, intésekkel alul maradt tadzsik ellenfelével szemben. Az olimpiai álmokat szövő, komoly és makacs sérülése után visszakapaszkodni igyekvő Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) a fehérorosz Muketével csapott össze. A még csak huszonegy esztendős, U23-as Európa-bajnok ellenfél tavaly Jekatyerinburgban le tudta győzni a paksi judóst, sajnos ezúttal nem sikerült visszavágni ezért. A nők nehézsúlyú küzdelmeiben a junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) erőnyerőként kihagyta az első fordulót, a legjobb nyolc közé jutásért a szerb Zabiccsal mérkőzött, de ezúttal nem tudott a következő körbe továbblépni.

Az üzbég viadalon hatvannyolc ország 418 judósa vett részt, a legeredményesebben az orosz csapat (5 arany, 2 ezüst) szerepelt, az éremtáblázaton megelőzve a házigazda Üzbegisztánt (2 arany, 3 ezüst, 2 bronz) és Ausztriát (2, 0, 2). Magyarország – Karakas Hedvig aranyérmének köszönhetően – hetedik helyen zárt az éremtáblázaton. Az olimpiai kvalifikációs sorozat két hét múlva a brazil Grand Slammel folytatódik.

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Marina Mayorova

A Karakas Hedvig Grand Prix-győztes Taskentben bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS