Karakas Hedvig és Tóth Krisztián Grand Slam-bronzérmes Bakuban

Karakas Hedvig és Tóth Krisztián is dobogóra állhatott az olimpiai kvalifikációs sorozat első évének utolsó World Tour-versenyén, a bakui Grand Slam-viadalon.

karakas2019baku1Karakas Hedvig (balról a harmadik) újra Grand Slam-dobogón

Azerbajdzsán fővárosába ötvenhat ország 431 judósa látogatott el ebben az esztendőben, a magyar színeket nyolc sportoló képviselte. Közülük a 60 kilogrammos Szabó Csaba lépett először tatamira. A Kecskeméti JC U23-as Európa-bajnoki ezüstérmese a bolgárok kétszeres Eb-ezüstérmesével, Janiszlav Gercsevvel csapott össze, a nevesebb rivális végül vazaris előnnyel jutott tovább. Gercsev Sajnos nem tartott sokáig a bakui verseny az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka, Pupp Réka számára sem. Az Atomerőmű SE sportolója a korábban ukrán, ezúttal grúz színekben tatamira lépő Levicka-Sukvanitól kapott ki a hosszabbításban.

A nyitónap harmadik magyar indulója, Karakas Hedvig viszont az érmes csatákban is érdekelt volt. Az első összecsapásán a hazaiak reménysége, Zayirova nem tudta feltartóztatni a BHSE klasszisát. Következett a belga Libeer, aki a hosszabbításig húzta, ám végül intésekkel alul maradt Toncs Péter tanítványával szemben. Az igazi bravúrra ekkor volt szükség, hiszen az olimpiai ötödik helyezett, világbajnoki bronzérmes magyar versenyzővel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok mongol Dorjsuren nézett farkasszemet. Hédi remekül irányította az összecsapást, s végül intésekkel megérdemelt győzelmet aratott.

Az elődöntőben az olimpiai bajnok Rafaela Silva következett. A brazil lány vazarival szerzett vezetést, és ezt Hédi minden igyekezete ellenére sem is adta ki a kezéből. A bronzmérkőzésen lehetett javítani, és sikerült is: a kínai Tian Hung-csie ellen intésekkel Karakas Hedvig győzött, aki pályafutása során már ötödik alkalommal állhatott fel Grand Slam-dobogóra! Hédi ezzel a sikerrel újabb nagy lépést tett a 2020-as tokiói olimpia felé.

Nagy reményekkel vártuk Ungvári Miklós visszatérését, a magyar judosport történetének egyik legeredményesebb versenyzője hosszú kihagyás után lépett újra olimpiai kvalifikációs versenyen tatamira. Nos, a Ceglédi VSE kitűnőségének az azeri verseny nem sikerült, de klasszisát ismerve a jó folytatás nem marad majd el.

A 73 kilogrammosok között volt még egy magyar induló: a budapesti Grand Prix bronzérmese, Szabó Frigyes, aki remekül kezdett, ipponnal győzte le a török Ciment. Az UTE versenyzőjének nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen a második fordulóban a hazaiak világbajnoki bronzérmese következett. A párharcból Heydarov jutott tovább, s végül meg sem állt a Grand Slam-viadal aranyérméig…

A viadal zárónapján újra három magyar judós lépett tatamira. Közülük Ohát Zalán a grúz Beriasvili ellen kezdett, sajnos a Budaörsi SC 100 kilogrammos judósa nem tudott továbblépni. Ugyancsak az első fordulóban búcsúzott a BHSE 78 kilogrammos versenyzője, Salánki Evelin, akin ugyancsak kifogott a sors(olás), hiszen mindjárt az első meccsén a hollandok világbajnokával, Marhinde Verkerkkel kellett szembeszállnia.

tothk2019baku
Tóth Krisztián (balról a harmadik) hatodszor a Grand Slam-dobogón

A 90 kilogrammosok között világbajnoki ezüstérmesünk, Tóth Krisztián ezúttal is rendkívül stabil judóval rukkolt elő. Riválisai gyakorlatilag tehetetlenek voltak ellene, egy kivétellel. A nyitómeccsen az üzbég Szabirov ellen intésekkel sikerült nyerni. Pánczél Gábor tanítványa a második meccsét a hosszabbításban hozta a svéd Nyman ellen.

Következett a negyeddöntőben a német Trippel, s a Pénzügyőr SE Európa-bajnoki ezüstérmese ezúttal is a hosszabbításban győzött, ismét intésekkel. Az elődöntőben az azeri Mehdiyev érte el az egyetlen akciópontot Tóth Krisztián ellen, fájó, hogy ez a döntőbe jutásba került. A magyar csillag azonban a bronzmérkőzésen javított: az izraeli Kochman ellen egy szép kontraakcióval vazari értékű előnyt szerzett, ezt pedig ezen a napon könnyedén meg is őrizte.

A huszonöt esztendős Tóth Krisztián ebben az évben másodszor, pályafutása során már hatodik alkalommal állhatott Grand Slam-dobogóra. Az éremtáblázaton Japán (2 arany, 2 ezüst, 1 bronz) szerepelt a legjobban, megelőzve Brazíliát (2, 0, 1) és a házigazda Azerbajdzsánt (1, 2, 4). A magyar küldöttség két bronzéremmel a tizennyolcadik helyen végzett, holtversenyben Mongóliával.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Eredmények: KLIKK IDE!

A Karakas Hedvig és Tóth Krisztián Grand Slam-bronzérmes Bakuban bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS