Karakas Hedvig bronzérmet szerzett a zágrábi Grand Prix-viadalon

Az olimpiai bajnokot is hatalmas csatában legyőzve bronzérmet szerzett Karakas Hedvig a zágrábi olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon, ezzel a BHSE judósa máris nagy lépést tett a tokiói részvételért.


Karakas Hedvig (balról a harmadik) bronzérmet szerzett Zágrábban


Hédi az első körben rögtön az első kiemelttel, Smythe-Davis-szel nézett farkasszemet. A britek világbajnoki bronzérmese csaknem hatperces csatában kapitulált, következhetett az amerikaiak japán származású judósa, Leilani Akiyama, aki csak néhány másodpercig maradt állva Toncs Péter tanítványával szemben.

A negyeddöntőben egy újabb japán származású judoka következett, a súlycsoport új csillaga, a pán-amerikai bajnok Christa Deguchi, aki a magyar judóst is legyőzve meg sem állt az aranyéremig. Karakas Hedvig élt a vigaszág adta lehetőséggel, előbb aranypontos csatában ipponnal győzte le az izraeli Nelson-Levyt, majd a bronzmeccsen maratoni hosszúságú, nyolc és fél perces küzdelemben múlta felül az olimpiai címvédőt, a brazil Rafaela Silvát.

Az “arany hátszámos” olimpiai bajnok, Rafaela Silva (kékben) ellen lett meg a GP-érem

A bronzéremmel Karakas Hedvig két kanadai judoka mögött a harmadik helyen áll az olimpiai rangsorban – igaz, még a kétéves kvalifikációs időszak elején járunk, de az eddigi két versenyen összegyűjtött háromszáz pont már remek alapot ad a folytatáshoz!

„Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel. Nemcsak a mezőny volt erős Zágrábban, hanem a sorsolásom is igen keményre sikeredett. Köszönöm az edzőmnek, Toncs Péternek a felkészítést, köszönöm a hatalmas támogatást, aminek hála Japánban is készülhetek, és természetesen a szurkolóknak is köszönöm a rengeteg biztatást és szeretetet, amit kaptam az egész nap során. Gratulálok a többi érmesnek is, mert egy igazán nehéz versenyen megérdemelten szerepeltek jól!” – írta Hédi a nap végén a közösségi médiában.

Pupp Réka (kékben) nagy skalpot szerzett Zágrábban 

Az első versenynapon a paksi Pupp Réka is letett az asztalra egy komoly bravúrt: első meccsén aranypontos küzdelemben vazarival győzte le a kétszeres Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes román Chitut, s végül a Grand Prix hetedik helyén zárt. Olimpiai szempontból jelenleg Pupp Réka is „Tokiót érő” pozícióban áll a súlycsoportjában.

A zágrábi Grand Prix többi magyar indulójának nem sikerült helyezést elérnie, Ohát Zalán (90 kg, Budaörsi SC) két győzelemmel és egy vereséggel, Takács Márton (73 kg, BHSE) és Salánki Evelin (78 kg, BHSE) egy győzelemmel és egy vereséggel, Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Gorjánácz Zsolt (BHSE), Gercsák Szabina (DVTK-MJC), Tóth Krisztián (90 kg, Pénzügyőr SE), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) egy vereséggel búcsúzott a horvátországi viadalon.

Zágrábban óriási mezőny, 78 ország 508 judós lépett tatamira. A legeredményesebben Japán szerepelt (3 arany, 1 ezüst, 6 bronz), az éremtáblázaton megelőzve Franciaországot (2, 1, 1) és Grúziát (2, 0, 1). A mieink Karakas Hedvig bronzérmével hetes holtversenyben a 18. helyen zártak.

A Judo World Tour következő állomása Budapest lesz: az augusztus 10-én rajtoló három napos Budapest Judo Grand Prix-re előzetesen 91 ország 676 versenyzője adta le a nevezését!

Forrás: Judoinfo.hu
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Marina Mayorova

A Karakas Hedvig bronzérmet szerzett a zágrábi Grand Prix-viadalon bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS