K-3 – már Debrecenben is

K3.jpg

A Pibull Team Debrecen csapatában már félszázan űzik az egyre népszerűbb küzdősportot.
A látványos küzdősport stílust május 23-án, a Hódos Imre sportcsarnokban ismerhetik meg a cívisek: a magyar válogatott a román nemzeti csapatot látja vendégül, de tárgyalások folynak arról is, hogy az ex-birkózó Bárdosi Sándor is ketrecbe lép.

Az alapok Az extrém küzdősportok virágkorukat élik: a Debrecenben is jól ismert K-1 a földkerekség legnagyobb bunyós sorozatává nőtte ki magát, de komoly népszerűségre tett szert az úgynevezett ketrecharc, hivatalos nevén az MMA.

Itt gyakorlatilag minden megengedett, az ujjakat szabadon hagyó kiskesztyűben nem csak ütni, de földharc közben fojtani és kart feszíteni is lehet. Az egykori kick-boksz világbajnok, ma edzőként dolgozó Sándor György is a ketrecharcot tekinti a küzdősportok királyának.

Az évek óta kerekesszékben élő fanatikus tréner azonban úgy gondolta, hiba lenne bedobni sportolóit a mélyvízbe, kitalált egy új stílust, melyet a ketrecharc előszobájának szánt: K-3-ra keresztelte -gyermekét-, mixelte a kempo, a kick-boksz és a ketrecharc elemeit.

A kiskesztyűket tízunciás bokszkesztyűk helyettesítik, így a csonttörő ütések ereje jócskán lecsökken. A kezdeményezés táptalajra talált a hazai küzdősportolók körében, már a 2008 márciusában megrendezett első rendezvény komoly közönség- és szakmai sikert hozott. További három viadal után a döntőket Budapesten, a káposztásmegyeri jégcsarnokban bonyolították le, ahol kétezer ember biztatta a harcosokat.

A gála hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlott, birkózó olimpiai érmesek, Növényi Norbert és Bárdosi Sándor, valamint a legkeményebb ketrecharcos, Felföldi -Hegylakó- Szabolcs is ringbe lépett a K-3 döntők sztármeccsein.

Pitbull Team Debrecen A küzdősportolóiról méltán híres Debrecent is megérintette a K-3 szele, ökölvívók, kick- és thai-bokszolók vettek részt a csetepatékban.

Az elmúlt év végén – Mátészalka, Nyíregyháza, Zsámbok és Dunaharaszti mellett – a cívisvárosban is megalakult a stílusalapító, Sándor György soroksári klubjának kihelyezett tagozata, a Pitbull Team Debrecen.

A mára ötven főt számláló gárda egy helyi vállalkozó, Kovács Szabolcs menedzser-tulajdonos támogatásával működik. Szakmai útmutatást Sándor György nyújt, a Pitbullok havonta a DVSC Vágóhíd utcai bokszcsarnokában gyűlnek össze egy kis közös verekedésre.

A napi munkát Laci István irányítja, de besegít a birkózó szakedző, Tóth János is. – Sándor Györgyöt majd’ két évtizede ismerem, személye garancia számomra – jelentette ki Kovács Szabolcs.

– Beleszerettem a rendkívül látványos stílusba, nemzetközi szinten is lehetőséget látok a K-3 felfutásában.

Az eddigi versenyeken a kempo legjobbjai, francia és román világbajnokok is szorítóba léptek. A két nagyhatalom jelezte, komolyan érdekli őket a rendezvénysorozat.

Büszke vagyok, hogy a magyar K-3 válogatott első nemzetközi csapatmérkőzését Debrecenben vívja. Sztárvendégeket is várunk: jó esély van Bárdosi Sándor MMA fellépésére, de díszvendégként Növényi Norbert is tiszteletét teszi a rendezvényen.

Balogh Zoltán – www.haon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..