K-3: “A befőtt eltette a nagymamát” Képgalériával

k-3 (2)_xlsport.jpg

Zsúfolásig megtelt szombaton az aTerem harcművészeti központ, ahol a Hungaricumnak számító K-3 rendezvénysorozat elődöntőit rendezték. Remek meccseknek, hősies helytállásoknak és nagy győzelmeknek tapsolhatott a közönség.

A K-3 egy kevert harcművészeti stílus, pontosabban egy önálló szabályrendszerre alapuló rendezvényszéria (sportág), melynek megálmodói nagyon bölcsen száműzték azokat az elemeket, melyek miatt a klasszikus MMA a mai napig támadások kereszttüzében áll.

Az így életre hívott sportág azonban nem nélkülözi az MMA-ban megszokott látványosságot, ám a K-3 küzdelmeket legtöbbször nem a nyers fizikai erő, hanem az adott szituációkban jól alkalmazott technikai elemek döntik el.

A kempo, a kick-boksz és a ketrecharc, valamit a birkózó és dzsúdó technikákat felvonultató sportágban szombaton az is megtörtént, hogy egy birkózó alapokkal rendelkező harcos padlóra küldött egy korábbi bokszolót. És hogyan folytatódott az a meccs? Revánssal! A következő menetben ugyanis a bokszoló karfeszítéssel döntötte el az összecsapást az ex-birkózó ellen! A -befőtt eltette a nagymamát-, idézhetnénk Rapülők klasszikus slágerét.

Ilyen, és ehhez fogható látványosságok tarkították a szombati K-3 elődöntőket, ahol a harcosok úgy léptek szorítóba, hogy ha győzelmük esetén kiléphetnek arra a porondra, amelyről minden valamirevaló küzdősportos biztosan álmodik: a finálékat ugyanis az április 17-i -IT’S SHOWTIME Budapest- gálán rendezik meg, vagyis a legnagyobb küzdősport-cirkusz betétprogramjában küzdhetnek, sokezer rajongó szeme láttára. (Sőt, talán egy-egy szép jelenet még a nemzetközi televíziós programban is helyet kaphat, azaz több mint 30 országban ismerhetik meg a legjobb K-3 versenyzőket.)

65 kg
Hajzer Dániel (Pitbull Team Debrecen) – Zahari Mété (Pitbull Team Soroksár)
Szoros küzdelmet vívott a két remekül felkészített harcos, ahol az álló küzdelemben Hajzer tűnt jobbnak, míg Zahari földharcban volt meggyőzőbb. A harmadik menetben Zahari több jó ütését Hajzer kiváló lábmunkával kompenzált. Jogosan jött az extra menet, ahol Zahari a földön került pozícióba, és sikerült megsoroznia ellenfelét. Győzelme, az extra menet alapján, megérdemelt volt.

Mórucz Sándor (Pitbull Team Debrecen) – Juhász Attila (Ászok Judo)
A kiváló, eseménydús mérkőzésen Juhász valamivel meggyőzőbb volt a három menet alatt, de nem sikerült az összes pontozót meggyőznie a győzelméről, így csak az extra menet után emelhette a mérkőzésvezető magasba a kezét.

72 kg
Zahari Kristóf (Pitbull Team Debrecen) – Bagdi Tamás (Pitbull Dunaharaszti)
Már az első menetben kirajzolódott Bagdi fölénye, mert bár állóharcban kiegyenlítettnek tűnt a meccs, a földön majdnem sikerült egy lábfeszítéssel diadalmaskodnia. A második menetbe elején Bagdi egy háromszögfojtással győzött.

Vikker Dániel (Bács Team Kecel) – Kiss Dávid (Savoya Ju-Jitcu)
Kiss Dávid hatalmas technikai fölényben volt, földön minden akciója életveszélyes volt az ellenfélre nézve. Kiss a második menet elején lábbal szorította satuba Vikker fejét, aki lekopogta a küzdelmet.

76 kg
Zahari Vince (Pitbull Team Debrecen) – Fülöp Dániel (Jász Kempo)
Lassan kezdődött a meccs, kevesebb akció, meddő földharc, de Zahari a második menetben több jó lábsöprést mutatott be, amit ellenfele egyre nehezebben viselt. Az utolsó menet viszont nagyon pörgős és látványos volt, több tiszta ütéssel, Zahari térdesekkel. Az eredmény nem volt egyhangú Zahari javára, így extra menet következett. Itt a debreceni harcos aktívabb volt, így megérdemelten nyert.
Szabó Gábor (Pitbull Team Nyíregyháza) – Szilágyi Lajos (Shootfighters)
Szilágyi remekül kezdte a meccset, hisz egy remek horoggal megrendítette ellenfelét, majd még 3-4 tiszta ütést bevitt. Szabó, ha nehezen is, de állva maradt, és minden erejét összeszedve visszatámadt. Az első menet végén már Szabó volt fölényben, majd a következő kör elején egy karfeszítéssel eldöntötte a meccset.

84 kg
Kántor Tamás (Pitbull Team Soroksár) – Bonifert János (Pitbull Team Soroksár)
A két soroksári harcos küzdelmét Bonifert irányította, s mindjárt az első földharc során majdnem sikerült fojtással diadalmaskodnia. A mérkőzés folytatódott, de Kántor hibázott, feje ellenfele hóna alá került. Bonifert olyan erővel fogta, és húzta ellenfelét, hogy annak mindkét lába elemelkedett a ringvászonról, s így igen hamar befejeződött ez az elődöntő.

Besztercei Móricz (Pitbull Team Ózd) – Soltész László (Totalfight)
Tapogatózás, és kevés akciót hozó állóharcot követően, Soltész egy karfeszítéssel diadalmaskodott a padlón.

93kg
Jánosi László (Pitbull Team Soroksár) – Sőrés Sándor (Ász Fighter Mezőtúr)
Jánosi álló és földharcban is meggyőzőbben teljesített a küzdelem során. A második menet végén egy földharcos szituációban türelmesen kereste a lehetőséget, de utána masszív fojtására -válaszolva- ellenfele azonnal lekopogta a meccset.

Tóth Tamás (Pitbull Team Soroksár) – Szolomajer László (Pitbull Team Ózd)
A gála legérdekesebb, és legvitatottabb mérkőzését rendezték a második 93 kg-os elődöntőben. Egyik harcos sem erőltette a földharcot, annyira nem, hogy a meccs első két menetében nem is volt ilyen szituáció. Tóth irányított, lépdelt előre, és kemény rúgásokkal kínálta meg elmozgó ellenfelét. Szolomajer mennyiségben nem, hanem minőségben próbálta kompenzálni ellenfele fölényét, ő is ellenfele combját vette célba. A második körben is hasonló volt a szereposztás, ám Szolomajer egy remek rúgással harcképtelenné tette Tóth bal lábát, akire számolt a mérkőzésvezető. Tóth nagyon nehezen kelt fel, de utána mindent beleadott, hogy valahogy megszerezze a győzelmet még a szünet előtt. Nem sikerült neki, pedig több tiszta ütéssel is eltalálta Szolomajert. A harmadik menetben Tóth kétszer is padlóra került Szolomajer rúgásától, számoltak is rá. Tóth a menet végén földharcot kezdeményezett, hogy leperegjenek a hátralévő másodpercek.

Meglepetésre Szolomajer, a három leütés ellenére, nem győzte meg mindhárom pontozót, így extra menet következett. A K-3-ban ugyanis egyhangú pontozás kell a győzelemhez, míg az extra menetben már elég egyszerű többségi döntés. Viszont az extra menetet külön értékelik, vagyis ilyenkor már nem oszt, nem szoroz, hogy mi történt az előző három menet alatt.

A Tóth-Szolomajer meccs extra menetében Tóth emberfelettit nyújtott, hiszen sérült térddel is folyamatosan ment előre, míg a kevesebb vállaló Szolomajer szórványos ellentámadásaiban már nem volt annyi erő, hogy eldöntse a meccset. Így Tóth – az extra menet alapján – megérdemelten nyert, noha az is egyértelmű, hogy Szolomajernek – a három számolás miatt – simán győznie kellett volna három menetben.

Az igazságtalan döntést viszont a rendezvény szupervisora, Sándor György megsemmisítette, így a győztes Szolomajer László lett. A K-3 egyik megálmodója kiemelte, hogy nehéz döntés volt, -de a szabályok pontos értelmezése és betartása a legfontosabb, ezért a jövőben erre még több figyelmet fog fordítani a pontozóbírók kiválasztásánál. Tóth Tamás minden dicséretet megérdemel, hiszen igazi Pitbullként viselkedett a ringben, egyedülálló teljesítményt, és hozzáállást mutatott. A szabályok értelmében azonban három rászámolás után még ebben az esetben sem lett volna lehetőség extramenetre.-

+93 kg
Veres Ádám (Pitbull Team Soroksár) – Vesztergomi József (Győr)
A bevezetőben már említett szituáció a következő: Veres eredetileg birkózó volt, míg Vesztergomi ökölvívóként kezdte. Így aztán különösen érdekes volt, hogy Veres az első menetben egy bal-jobb kombinációval padlóztatta Vesztergomit. A győri fighter viszont vesztes pozícióból fordított, hiszen a második körben egy karfeszítéssel feladásra kényszeríttette a korábbi birkózót!

Zathureczky Zsolt (Pitbull Team Soroksár) – Cseh Róbert (Jász Kempo)
Villámküzdelem a javából. Cseh azonnal nekirontott hihetetlen fizikumú ellenfelének, és a földön lábfeszítéssel próbálkozott. Az -Ősmagyar- gyorsan semlegesítette Cseh technikáját, és ő is elkapta ellenfele lábát. Zathureczky volt az erősebb…

Mindent összevetve, fantasztikus küzdelmeket láthatott a szépszámú publikum az aTerem harcművészeti központban. A döntőbe jutott felkészült harcosok egészen biztosan megállják majd a helyüket az IT’S SHOWTIME gáláján is, ráirányítva a figyelmet erre az alig néhány éves múltra visszatekintő szabályrendszerre, amely – kis szerencsével – akár úttörő szerepet játszhat a kevert harcművészeti stílusok széleskörű elfogadásában.

XLsport: Forrás: Sasvári Tamás – www.monokli.com Fotók: Berecz Betty – XLsport

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..