Jelek Varsóból – Las Vegas felé

Az a kérdés, hogy lehet-e messze menő következtetést levonni a varsói versenyen nyújtott magyar teljesítményből. Nem kell misztifikálni az eredményeket, mert nyilvánvalóan a csúcsformára a szeptemberi világbajnokságon lesz szükség, de azért a kötöttfogású csapatunk Lőrincz Tamással, Bácsi Péterrel, Lőrincz Viktorral, Lám Bálinttal, Korpási Bálinttal úgy birkózott a lengyel fővárosban, hogy kalapot emelhetünk előttük. Jeleket adtak, hogy jó úton járnak.

Szögezzük le: a Pytlasínski- emlékverseny (58. alkalommal rendezték meg) mindig is nagy súlyt és rangot képviselt a birkózóvilágban, ez volt a kötöttfogású fejezete a varsói nagy birkózó hétvégének. A szabadfogásúak viadala a Ziólkowski-emlékverseny nevet viseli, míg a nők évek óta a Poland (Lengyel) Open érmeiért lépnek szőnyegre. Varsó súlya az idén azért is jelentős, mert a világbajnokság előtti utolsó fontos állomásról van szó. Olyan sztárok is „fejre álltak” az elmúlt hétvégén, mint például az olimpiai és hatszoros világbajnok iráni Hamid Szorijan, az 59 kilósok kitűnősége. Jóllehet az iráni szakvezetés nem tette ki őt a világbajnokságra készülő csapatból, de jelezték, hogy most már rezeg a léc. Ezzel is csak azt szeretném érzékeltetni, hogy mekkora a Pytlasinski jelentősége.


– Hamid Szorjant (kékben) hatalmas meglepetésre már az első körben legyőzte az orosz Ibragim Labazanov –

Lépjünk tovább, és inkább térjünk rá a mieinkre, akik bizonyos kérdéseket tisztázni akartak önmaguk és a szakvezetők előtt. Minden elismerés megilletheti kötöttfogású menőinket, ám az öt érem méltatása előtt ejtsünk szót egy nagy párbajról, amelyről honlapunkon már hírt adtunk. A világbajnok Sastin Marianna és a vébé bronzérmes Barka Emese duellumáról van szó, az Európa-játékok győzteseiről, akik számára Wöller Ákos kapitány egy három fordulós válogatót írt elő: a tét a világbajnoki részvétel volt az 58 kilogrammosok súlycsoportjában. Varsóban minden eldőlt Marianna javára, miután 1-1-re állt a párbaj. A kitűnő formába lendült Sastin technikai tussal győzte le Barkát a lengyel nyílt verseny elődöntőjében. Sokat kivett belőlük a párharc – minden értelemben. Voltaképpen sem az ő számára nem volt már fontos a döntő, sem Barka Emesének a bronzmérkőzés. Nem álltak ki a mongol Shoovdor, illetve az azeri világ-, és Európa-bajnok Ratkevics ellen. Ratkevicset egyébként a negyeddöntőben Marianna 12-9-re megverte.


– Szófia és Dormagen után, Varsóban dőlt el az 58 kilogrammos válogatott címeres mez sorsa –

A kötöttfogás remeklését nyilván Lőrincz Tamás (71 kiló) és Bácsi Péter (80 kiló) teljesítményének méltatásával illik kezdeni, hiszen győztek! Egyelőre még mindketten egy súlycsoporttal feljebb szerepeltek, mint Las Vegas-ban fognak, de jeleket adtak arról, hogy erősek, és ezt tudatták a világgal. Ami talán még érdekesebb – és rendkívül értékes – az az, hogy a Tomival egy súlycsoportban szerepelt Korpási Bálint, aki élete talán legjobb évét produkálja, ugyan Szöcsitől 4-1-re kikapott, de a bronzéremért (figyelem!) az olimpiai harmadik grúz Cadaját lépte le 7-1-re. Hasonló módon helytállt Szabó László a 80 kilósoknál: nagyon megizzasztotta a kétszeres világbajnok török Cebi-t, a harmadik helyért birkózott, és csak 3-2-re kapott ki tőle.


– Lőrincz Tamás brillírozott, a fináléban tussal győzte le német ellenfelét –


– Bácsi Péter a 80 kilogrammosok között két magyar versenyzőt is legyőzött –

Külön szám volt Lőrincz Viktor a 85 kilósok között (36-an indultak!). Négy meccset kellett nyernie a döntőig, és eközben két orosz skalpot is az övére tűzhetett, majd a fináléban sem csinált rajta akciót az ellenfele, aki nem volt akárki: az elnyűhetetlen veterán orosz Alekszej Misin. Olimpiai, világ-, és Európa-bajnok. A bírók döntöttek, Viktort passzívabbnak látták, de… De ebből lehet daccal, hittel, és önbizalommal nagyon magasra törni már most, a szeptemberi világbajnokságon is. A kört a nehézsúlyú Lám Bálint bronzérme zárja, és fényesíti.


– Lőrincz Viktort csak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz tudta megállítani a 85 kilogrammosoknál –

Szabadfogású csapatunk nem az A-válogatottal képviseltette magát, ez meglátszott az összképen, hiszen a zömmel fiatalokból álló társaság nem tudott helyezéseket felmutatni.

Jelek. Észleltük, fogtuk, figyeltünk. Aztán persze, kombinálunk, reménykedünk, szurkolunk, hogy a következő néhány hét munkáját semmi ne zavarja meg. És ahogy fogy az idő, egyre inkább úrrá lesz rajtunk a harctéri láz…

Forrás: www.birkozoszov.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .