Izzadjunk egészségünkre!

Az erőteljes izzadás kalóriát éget

Az izzadás tisztítja a testet.  Ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, mint már az ókorban is alkalmazott izzasztókúrák, különböző kultúrákban létező fürdő házak és gőzkabinok használata.  Ha izzad, a szervezete egy sor folyamaton megy keresztül, amely folyamatok lehetővé teszik a toxinok kibocsátását és egyben növelik az anyagcserét. A szervezetből a felesleges víztartalom nem csak bőrön keresztül párolog el, hanem a tüdőben átnedvesedő lélegzettel hagyja el a szervezetet.

Mi az izzadás?

A verejtéktermelést elsősorban az idegrendszer irányítja. A verejték nemcsak vizet tartalmaz, hanem ásványi anyagokat, karbamidot, tejsavat, ammóniát és cukrot. Az izzadás a test hőmérsékletét különböző ingerek hatására eltérő módon szabályozza, befolyásolja.  Ízületi problémák esetén, nagyon hasznos gyógyszer az izzasztás! Miért gyógyhatású? Mert izzadáskor gyorsabb a légzés, a bőr és a végtagok vértartalma fokozódik, a belső szerveké pedig csökken, a szívműködés szaporább lesz, így az anyagcsere felgyorsul, teszi mindezt annak érdekében, hogy fenntartsa a normál testhőmérsékletet.

Gőzölögni jó

Növelhetjük az izzadást, mert a nyitott pórusokon keresztül, sok méreganyag és szennyeződés képes távozni a testünkből.  Ez egy jó ok arra, hogy látogassuk a gőzfürdőt, hiszen a rendszeres izzadás, a megfelelő tisztítás, puhábbá és simábbá teszi a bőrt is, sőt, úgy tartják, hogy az izzadás az immunrendszerre is kifejezetten jó hatással bír. Amikor a test felhevül, a szervezet több fehérvérsejtet termel. Ez erősíti az immunrendszert. Szívbetegek és asztmások azonban csak orvosi engedéllyel használjanak izzasztó-kúrát!

Ha veszít, pótolja!

Az izzadást vitatták erősen, mint a fogyás eszközét.  A súly amit izzadással veszítünk, elsősorban víz. Ez a súlyveszteséget pótolni pedig, folyadékkal lehet.  Ugyanakkor az erőteljes izzadás kalóriát éget, tehát fogyaszt. Az izzadás jó eszköz egy testsúlycsökkentő program részeként, mert azt jelenti, hogy a szervezetből eltávolítja a toxinokat és kalóriát éget. Biztosak lehetünk abban, hogy jó egészségmegőrző módszer az izzadás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a testmozgás.

Izzadás a tünet

Ha szükségét látjuk, az izzadás megszüntetése helyi kezeléssel érhető el.  A gyengén izzadó tenyeret például törölgethetjük szaliciles (Spyritus Salicilatus) alkohollal. Erősebb mértékű lábizzadásra, patikában beszerezhető formalinoldatot is használhatunk.

Nagyobb gondot kell fordítani a rendellenes izzadásra, orvosolni szükséges, mert igen kellemetlen következményei lehetnek. Ilyen tünet lehet például az éjszakai erős izzadás, ami többnyire betegség tünete, amivel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mivel a rendszeres éjszakai izzadás túlzottan fogyaszthat, legyengíti a szervezetet és csökkenti a betegségekkel való ellenálló képességet, amellett többnyire valamilyen lappangó betegséget, például tüdőbetegséget jelezhet, leggyakrabban tüdőtuberkulózist.

A kizárólag éjszaka jelentkező erős izzadás oka, valamilyen krónikus fertőzésre is mutathat.  Az éjszakai izzadást szaknyelven éjszakai hyperhidrózisnak hívjuk. Az idiopátiás hyperhidrosis egy olyan állapot, melyben a szervezet krónikusan sok verejtéket termel bármilyen mögöttes egészségügyi probléma nélkül.

Összességében élvezni az izzadást nem lehet, mégis jót tehet, ezért fokozzuk néha rendszeres testmozgással, meleg nyári napon munkával a kertben, vagy akár rendszeresen gőzfürdőben, akár szaunázás közben!

A teljes cikk: .Izzadjunk egészségünkre!.

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply