IX. Női Ökölvívó Európa Bajnokság eredményei

image

A tegnapi döntőkkel véget ért a Bukarestben zajló Női Ökölvívó Európa Bajnokság. A fináléba 13 nemzet versenyzője kvalifikálta magát. A bajnoki címekért 3-3 orosz és bolgár, 2-2 angol, olasz és román, valamint 1-1 magyar, ukrán, német, lengyel, azeri, holland, francia és ír versenyző küzdött meg.

48kg-ban mindjárt a hazaiak legeredményesebb bokszolója Steluta Duta gyűjtötte be a harmadik EB aranyát a bolgár Asenova Sevda legyőzésével. A bolgárnak másodszor sikerült felállnia dobogó második fokára.

51kg-ban meglepetésre a negyeddöntőben kiesett az olimpiai bajnok Nicola Adams, akit mindenki az első helyre várt. Legyőzőjének Stoyka Petrova-nak volt a legkönnyebb dolga a fináléban, hiszen az oroszok fiatal versenyzője Saiana Sagataeva , aki remek formát mutatva vívta ki a döntőben való szereplést egy korábbi sérülés miatt nem lépett a kötelek közé.

54kg-ban a veteránnak számító Marzia Davide-nak a fináléba a regnáló világbajnok Elene Saveleva-n (RUS) át vezetett az út, ahol a bajnoki címet a lengyel Ewelina Wicherska – Pekalska legyőzésével szerezte meg. Az olasz hosszú kihagyás után tért vissza az élvonalba és 11 év után – 2003-ban Pécset lett először aranyérmes – lett másodszor is bajnok.  

57kg-ban az orosz Zinayda Dobrynina-k sikerült legyőznie a sokkal tapasztaltabbnak számító VB bronzérmes Svetlana Staneva-t (BUL) ezzel megszerezve az első orosz érmet. Dobrynina-k ez volt az első komolyabb nemzetközi tornája.

60kg-ban mindenki Katie Taylor – Sofya Ochigava döntőt várt, azonban a papírformát áthúzta a francia Estelle Mossely, aki az elődöntőben legyőzte az oroszt. A két bokszoló legutóbb tavaly a keszthelyi Uniós Bajnokságon találkoztak, akkor Taylor hagyta el győztesen a szorító. Most sem történt ez másként az ír klasszis minden menetet nyert és ezzel begyűjtötte hatodik egymást követő EB elsőségét, ezzel újabb rekorddal írva be magát az ökölvívás történelmébe. Megint bebizonyította, hogy nem véletlen tartják a női ökölvívás legnagyobb alakjának.

64kg-ban Oroszország begyűjtötte második aranyérmét Anastasia Beliakova-nak köszönhetően, aki az angolok 60kg-os súlycsoportból érkező olimpikonját,VB bronzérmesét Natasha Jonast utasította maga mögé. Beliakova-nak ez az első komolyabb nemzetközi eredménye.

69kg-ban az azeri Elena Vystropova megszerezte Azerbajdzsán első EB érmét és rögtön aranyat, hiszen a döntőben legyőzte az angol Stacey Copeland-et. A legeredményesebb azeri női ökölvívó egy súllyal fentebb VB ezüstérmes és Londonban is szorítóba lépett.

75kg-ban az előző rotterdami EB-n a hazai pályán versenyző Noushka Fontijnak megkellett elégednie az ezüstéremmel. Azonban most nem volt az indulók között legnagyobb riválisa, az aktuális világbajnok Savannah Marshall (ENG). Tudott is élni a lehetőséggel, a német Sarah Scheurich legyőzésével megszerezte első EB aranyát.

81kg-ban az egy súllyal lentebb EB, VB érmes Liliya Durnyeva-t a hazaiak reménysége Marinela Radu sem tudta megállítani. Az ukrán szintén első ízben szerzett kontinens bajnokságon elsőséget.

+81kg-ban Kovács Mária egyedüli magyar finalistaként húzott kesztyűt a végső megmérettetésen. Kétszeres világbajnokunk  a litván Cristina Rimkute és az Uniós bajnok, a negyeddöntőben az oroszok kétszeres világbajnokát Irina Sinetskayat búcsúztató török Emine Bozduman legyőzésével jutott a döntőbe. Ott az olaszok  megtermett, 15kg-mal nehezebb bokszolóját Flavia Severin-t utasította maga mögé, így újra az ő nyakába akaszthatták az aranyérmet. Immár negyedik alkalommal hallgathatta a himnuszt a dobogó legfelső fokán legeredményesebb női ökölvívónk. Bebizonyítva még mindig van keresnivalója az amatőr ökölvívásban.

Az EB-n rekord számú, kilenc nemzetnek sikerült bajnoki címet szereznie és egyedüliként az oroszok tudtak duplázni. A nemzetek közötti ranglistát az előző Európa Bajnokságokhoz hasonlóan Oroszország nyerte, de már messze nem akkora fölénnyel mint korábban. Két aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet vihettek haza. Második helyen Bulgária végzett 1 arany, 1 ezüst, 2 bronzéremmel. Harmadik pedig a rendező ország Románia lett, ők 1 aranyat, 1 ezüstöt és 3 bronzot tartottak otthon. A magyar csapat remek teljesítménnyel, 1 elsőséggel és 3 bronzéremmel az 5. helyen végzett, olyan országokat megelőzve, mint Lengyelország, Franciaország, Ukrajna vagy Anglia.

Az EB-n a bajnoki címek megszerzése mellett a 2015-ben Bakuban megrendezésre kerülő European Games kvalifikációs eseménye is volt, melyen az alábbi öt kategóriában húzhatnak majd kesztyűt a nők: 48-51kg, 54kg, 60kg, 64kg, 75kg. A ranglista legjobb 14 ökölvívója vehet részt az Európa Játékon.

A magyar csapat eredményei:

I. +81kg Kovács Mária

III. 51kg Ancsin Katalin

III. 75kg Nagy Tímea

III. 81kg Szatmári Petra

V. 48kg Barankai Virginia

V. 57kg Nagy Kornélia Kitti

V. 64kg Nagy Bianka

Az Európa Bajnokság érmesei:

48kg

I. DUTA STELUTA (ROU)

II ASENOVA SEVDA (BUL)

III. STARK ANNE MARIE (GER)

III. GAGRIR AYSE (TUR)

51kg

I. PETROVA STOYKA (BUL)

II. SAGATAEVA SAIANA (RUS)

III. ANCSIN KATALIN (HUN)

III. LKHADIRI WASSILA (FRA)

54kg

I. DAVIDE MARZIA (ITA)

II. WICHERSKA-PEKALSKA EWELINA (POL)

III. SAVELEVA ELENA (RUS)

III. ROSTAN MARINE (FRA)

57KG

I. DOBRYNINA ZINAIDA (RUS)

II. STANEVA SVETLANA (BUL)

III. MESIANO ALESSIA (ITA)

III. MARYNA MALOVANA (UKR)

60kg

I. TAYLOR KATIE (IRL)

II. MOSSELY ESTELLE (FRA)

III. ELISEEVA DENITSA (BUL)

III. OCHIGAVA SOFYA (RUS)

64kg

I. BELIAKOVA ANASTASIIA (RUS)

II. JONAS NATSHA (ENG)

III. SIWA KINGA (POL)

III. SITAR SIMONA (ROU)

69kg

I. ELENA VYSTROPOVA (AZE)

II. COPELAND STACEY (ENG)

III. CRISTIANA MIHAELA (ROU)

III. GRACE CLARE (IRL)

75kg

I. FONTIJN NOUCHKA MIREILLE (NED)

II. SCHEURICH SARAH (GER)

III. NAGY TIMEA (HUN)

III. JAVADOVA LEYLA (AZE)

81kg

I. LILIYA DURNYEVA (UKR)

II. RADU MARINELA (ROU)

III. SZATMARI PETRA (HUN)

III. MARSIC ANAMARIJA (CRO)

+81kg

I. KOVACS MARIA (HUN)

II. SEVERIN FLAVIA (ITA)

III. BOZDUMAN EMINE (TUR)

III. TURCIN ELENA LUMINITA (ROU)

 

írta: Szuknai Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .