Hogyan válasszunk naptejet?

Figyeljen fokozottan a bőre védelmére!

Itt a nyár, beköszöntött a nyári szünidő, érkezik a hőség és a strandszezon. A remek vízparti kikapcsolódás azonban nemcsak szórakozást jelent, hanem veszélyeket is rejthet. A napsugárzás okozta káros hatások ellen egyszerűen védekezhetünk, ha a megfelelő naptejet választjuk.

Mi alapján válasszunk naptejet?

Bőrtípusonként változó, kinek milyen védettségre van szüksége. Az viszont mindenkire nézve fontos alapszabály, hogy széles spektrumú krémet válasszunk, amely egyaránt véd a káros UVA és UVB sugárzás ellen.  Szintén jelentős szempont a megfelelő faktorszám kiválasztása. Az év első napozásának alkalmával mindenképpen magas faktorú naptejet válasszunk függetlenül bőrtípusunktól, hiszen bőrünk ekkor még nincs kellően felkészülve a káros sugarakkal szemben.

Kinek milyen naptej ajánlott?

A fehér bőrű, világosszőke és vörös hajú embereknek minimum 40 faktoros naptejet tanácsos választani. (Ők az ún. 1-es és 2-es típus.) Azoknak, akiknek bőre hajlamos a leégésre – amely később bebarnul – (ők a 3-4-es típusba tartozó emberek) 30-as faktorszám javasolt, de 20-as faktorszámú krémnél alacsonyabbat nem érdemes vásárolniuk.

Kaphatóak ennél kisebb, 5-10-es faktorszámú termékek is, ezek viszont alapvetően nem strandolásra lettek kitalálva. Használhatjuk őket például egy késő délután kertészkedés közben.

Kisgyermek esetén fokozott védelemre van szükség, hiszen az ő bőrük még nem olyan ellenálló, mint a felnőtteké. Sokkal könnyebben és hamarabb égnek le. Számukra mindig a legmagasabb faktorszámú széles spektrumú fényvédő krémet válasszuk. Használjunk napellenző sapkát és pólót, esetleg napszemüveget, amellyel óvhatjuk a káros sugaraktól a gyermeket. Délelőtt 11 órától délután 3 óráig ne engedjük a közvetlen napfényre. 12 hónapos kor alatti gyerekeket teljes mértékben óvjunk a közvetlen napsütéstől.

Naptej vagy napolaj?

A fényvédő krémek kozmetikailag más-más formában fordulnak elő. Közülük a napolaj a legzsírosabb, ezért használata száraz bőrű emberek ajánlott, a naptej pedig a legkevésbé zsíros típus. Létezik átmenet is a két kategória között: olyan krémek, amelyek a könnyebb kenhetőség érdekében az olaj és a krém ötvözetei.

Bármelyik terméket választjuk is, be kell tartanunk a napozás alapszabályait. Délelőtt 11 órától délután 3-ig kerülni kell a közvetlen napfényen tartózkodást. Azzal, hogy egyszer bekentük magunkat, nem kapunk egész napra tartó védettséget, időnként ismételten be kell kenni bőrünket. Arra is figyeljünk, hogy az UV filter kb. 20 perc alatt fejti ki hatását bőrünkön, ezért tanácsos már otthon bekenni magunkat induláskor, vagy az öltözőben.

Strandoláskor sem szabad megfeledkeznünk a védelemről, igyekezzünk vízálló típust választani, fürdés után pedig ismét bekenni bőrünket.

A teljes cikk: .Hogyan válasszunk naptejet?.

Leave a reply