Hideg-betegségek

Courtesy to http://www.freedigitalphotos.net/

Beköszöntött a hideg és csapadékos idő. Az egyre gyorsabban közeledő téli hideg is sok panasz forrása lehet. Egy kis körültekintéssel, előrelátással az évszakokhoz kötött betegségeket el lehet kerülni.

A kiszáradt bőr ápolószere

A hideg levegő hatására bőrünk kipirosodik, elsősorban a kéz és az arc. A bőr kicserepesedése általában a száraz bőrű embereknél idézhet elő bőrgyulladást, főként, ha nem pótoljuk a bőr elvesztett zsír- és folyadéktartalmát. Bőrpuhító, bőrtápláló krém használatával is megelőzhetjük a kellemetlen panaszokat.

A búzacsíra olaj kb. 80-85%-a telítetlen zsírsavakból áll, illetve antioxidánsokban, B-, E- és K-vitaminokban, A- és D-elővitaminban, ásványi anyagokban gazdag. Enzimeket és lecitint is tartalmaz. A száraz bőr kiváló ápolószere, mivel serkenti a sejtek megújulását, és rugalmassá, simává varázsolja a bőrt.

A hideg hatására bekövetkező csalánkiütés egyéni érzékenység következménye. Védekezhetünk ellene, ha az időjárásnak megfelelően öltözködünk, illetve bőrgyógyász írhat fel allergiagyógyszert.

A téli nagy hidegekben gyakoriak a fagyási sérülések is. A tartós, erős hideg hatáson túl hajlamosító tényező lehet az érszűkület, az ütőereket leszorító szűk cipő, kesztyű, a hiányos táplálkozás. Hátrányt jelenthet még az egészségtelen életmód, az edzettség hiánya, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása és a dohányzás.

Ősszel – összefügg

Alig akad olyan ember, akit a téli időszakban elkerülne a nátha, a torok – és mandulagyulladás, a rekedtség vagy hörghurut.  A nyálkahártyák ellenálló képességének  a csökkenése lehetővé teszi, hogy a kórokozók elszaporodjanak, és gyulladást okozzanak a légutakban.  Az elhúzódó krónikussá váló hörghurut és tüdőgyulladás általában súlyosabb vírusos vagy baktériumok okozta fertőzés következménye.

A vírusos eredetű betegségek ellen kevés a speciális védekezési lehetőségünk. Az influenza elleni védőoltás, az esetek többségében, megelőzi magát a betegséget, vagy a súlyosabb szövődményeket, ezért alkalmazásuk elsősorban gyerekeknek és idős embereknek ajánlott. Törekedni kell a szervezet ellenálló képességének javítására.

A fehérje és vitamindús táplálkozás, a vitaminpótlás, a tartós túlterhelés illetve az idegi és fizikai kimerülés kerülése, az évszakoknak megfelelő öltözködés, a mozgásszegény életmód helyett a szabad levegőn történő mozgás (lehetőleg naponta) segíthet a megelőzésben.

A reuma ideje

Az ízületi panaszok gyakoribbá válása szintén a hideg évszak rovására írható. A nedves hideg tartós hatása bármely ízületet megbetegítheti. A fiatalkori virtuskodásnak is az idős kor látja kárát. Ízületeinket védhetjük, ha megelőzzük azok átnedvesedését és lehűlését, mert ez nem kedvez a „reumás” fájdalmaknak. A bőr lehűlése az ízület belsejében fokozza a vérbőséget, és a lappangó gyulladást fellobbanthat a nyirkos őszi időben. Izomgörcsöt, tartós izomfeszülést és fájdalmat okozhat.

Ősszel labilisabb a vegetatív idegrendszer is, kihat az izmokra, így az ízületek vérkeringését is befolyásolja. Labilisabb az immunrendszer is. A gyakoribb fertőzések, torokgyulladás, mandulagyulladás szintén ízületi fájdalmakat okozhat. Az idegrendszeri labilitás eredményeként pedig könnyebben megránthatjuk a nyakunkat, derekunkat.

Segítség a megelőzésben: Impulser

Nem mindenkinek van ideje arra, hogy naponta sportoljon, pedig a hajszálérrendszer karbantartása létfontosságú lenne ebben az időszakban is. A hajszálereken keresztül jut el az oxigén és a tápanyag a sejtekhez. Az Impulser matrac a vérkeringés serkentésével segít a hajszálérhálózat megfelelő működését, így hatékony segítség lehet télen is a megelőzésben.

Leave a reply