Hiába kapálózik Nevada, Sonnen kiáll a Metamorison

A Nevadai Sportbizottság által kilátásba helyezett félmillió dolláros büntetés ellenére Chael Sonnen nem hátrál meg, és ma hajnalban szőnyegre lép a Metamoris 4 submission grappling gálán. A NSAC július 30-án támadta meg Sonnen részvételi szándékát, mire az ex-MMA harcos felbérelte egész Nevada egyik legjobb ügyvédjét, Ross C. Goodmant, aki azóta több ízben is írásban fordult a Sportbizottság felé.

chael-sonnen-grappling-oil-check.jpg

Goodman múlt pénteken küldte el első levelét a Bizottságnak. Ebben az ügyvéd rögtön belőtte az ajtó-ablak helyzetet, és azzal érvelt, hogy a Sportbizottság jogköre csak a „fegyvertelen küzdelmekre” terjed ki, melyek a helyi törvények szerint kimerülnek azokban a küzdősportokban, melyekben csapások (ütések, rúgások) is helyet kapnak a támadások közt. A törvénykönyv teljesen egyértelmű abban a kérdésben, hogy Nevadának nincs joga beleszólni a jiu-jitsu, és bármely egyéb fajta birkózó versenyek megrendezésébe, hiszen ezekben a sportágakban nincsenek csapások.

goodman.jpg

Goodman emellett azt is kiemelte, hogy Ralek Gracie Metamoris-főnök majdnem egy teljes hónappal Sonnen július 23-i meghallgatását megelőzve jelentette be, hogy a Metamoris 4 főmeccsének egyik résztvevője Sonnen lesz. Így Chael joggal várhatta volna el, hogy amennyiben a Sportbizottságnak problémája van a fellépésével, annak a júliusi meghallgatáson hangot ad. Ez, mint tudjuk, nem történt meg.

 

Goodman hétfőn tette meg második körét, és újabb, még meggyőzőbb levelében az ügy tisztázására szólította fel a NSAC-t. Ez a levél Francisco Aguilar NSAC elnök a Globo/Combate brazil MMA oldalnak adott videointerjújára hivatkozik:

Az interjú leglényegesebb része: 

Aguilar: Két év nagy idő.

Globo/Combate: De ez csak az MMA meccsekre vonatkozik? Mert ha mondjuk van egy meccse–

A: Ez minden olyan fegyvertelen küzdelemre vonatkozik, amit a szabályaink alapján szentesítünk. Ő birkózik is, a birkózással pedig nem foglalkozunk.

G/C: Mármint a gi-mentes birkózásra gondol.

A: Igen.

Aguilar nyilatkozata teljesen ellentmond mindannak, amit később Sonnennek címzett levelében leírt. Ezzel akkora hülyét csinált magából a NSAC, hogy mind a mai napig nem adott hivatalos reakciót Goodman kérdéseire, ahogy a Sonnen ellenkezése esetére beígért a last minute ülésből sem lett semmi. A Metamoris pedig eleinte érezhetően dacosan, Goodman fellépését követően viszont kajánul vigyorogva és markát dörzsölve hallgatott, és hirdette tovább úgy a gálát, mintha mi se történt volna.

 

Hivatalos válasz híján Chael nem látta indokoltnak, hogy visszalépjen a gálától, így hajnalban a teljes, csorbítatlan cardot láthatjuk. Az előző cikket azzal a kérdéssel zártam, hogy vajon Sonnen, vagy Gracie van-e nagyobb szarban? A dolgok jelen állása szerint egyikük sem, a NSAC viszont annál inkább.

bones-knows-jon-jones-cell-phone-case.jpg

PR rémálmokról általában Jon Jones esetében beszélünk, amikor tweetel, vagy instáz valami arrogáns, buta, vagy homofób dolgot, majd gyorsan (de sosem elég gyorsan) törli a botrányos bejegyzéseket, végül azzal védekezik, hogy nem ő volt az, hanem valaki ellopta/meghekkelte a mobilját. Semmi alól nem menti fel, de végül is érthetővé teszi ámokfutásait az a tény, hogy tinédzser kora óta a kamerák kereszttüzében él, rivaldafényben nőtt fel, és 27 éves korára dollármilliókat kaszáló szupersztár lett. Most viszont azon ritka történelmi pillanatok egyikét élhetjük át, amikor egy komoly, tapasztalt és okos üzletemberekből álló szervezet lövi lábon magát úgy, ahogy Joe Riggs tette a múlt héten.

 

A Nevadai Sportbizottság jelenleg leginkább egy részeg, bunkó tinédzser erősgyerekre hasonlít, aki a gimis buliban elkezdi csesztetni a gyengébbet, pusztán azért, mert megteheti, aztán amikor az igazgató az egész évfolyam előtt kérdőre vonja, csak lesütött szemmel hümmög, egyik lábáról a másikra áll, de az istenért nem lenne képes egyetlen értelmes mondatot kipréselni magából.

 

Különösen nevetségessé válik a Bizottság, ha az erőszakoskodás mellett felidézzük, mennyire részrehajlók és következetlenek is voltak a július 23-i meghallgatáson. A most agyontámadott Sonnent akkor gyakorlatilag minden kilátásba helyezett büntetés alól felmentettek, a kétéves eltiltását leszámítva, pedig többszörösen visszaeső csaló – a szintén kokszmániás Vitor Belfortnak pedig ugyanezen a meghallgatáson adtak zöld utat a Weidman elleni címmeccs felé. Az MMA-n túlra tekintve viszont még ennél is bizarrabb NSAC-ítéleteket találhatunk.

XmRUFjvMiyruLab-556x313-noPad.jpg 

Hogy mi lesz Sonnen-nel a Metamoris után? Bár én korábban arra számítottam, meghajlik a NSAC akarata előtt és visszalép, az azóta történtek után már máshogy gondolkozom: a fő kérdés már nem is Sonnen sorsát, hanem Nevada jövőbeli hozzáállását illeti. A világ legnagyobb köcsögségének tartanám, ha a NSAC ezek után még megpróbálná Sonnen nyakába varrni azt a hatalmas, félmillió dolláros büntetést, amit metamorisozás esetére kilátásba helyezett. Mivel Chael észnél volt, az ügyvédje pedig tökös, most annak láthatjuk az egész balhét, ami valójában volt: a NSAC figyelmetlen és meggondolatlan volt, utólag kapkodott, blöffölt és megfélemlítéssel próbálkozott, mindenféle jogi és morális alapot mellőzve.

 

Ha viszont nem róják ki Sonnenre a kamubüntetést, azzal csak még nagyobb arcvesztést szenvednek el. De meg sem próbálok már jósolni, olyan kiszámíthatatlan és következetlen volt a NSAC az utóbbi időben, mint egy hisztis, figyelemre éhes kisgyerek, aki a családi ebédnél egyszer csak falhoz bassza a tányért. Sonnen kiáll Galvao ellen – ez az egyetlen dolog, ami biztosnak tűnik. Legalábbis egyelőre.

A vadiúj, végső trailer a ma hajnali Metamoris 4-hez, 1:30-nál Vinny Magalhaes mellett jobbra Kertész Máté TDFN#1-veteránnal

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Posted by | View Post | View Group

Leave a reply