Hatalmas japán fölény az oszakai Grand Slam-viadalon

Valósággal taroltak a japán judósok az Oszakában megrendezett Grand Slam-viadalon: az ötvenhat éremből harmincnégyet(!) otthon tartottak, az aranyakból csak három jutott külföldieknek…


A 63 kilogrammban (is) csak japán judós állhatott dobogóra

Három versenyzőnk lépett tatamira a japán Grand Slamen, közülük csak Szabó Frigyes tudott egy meccset nyerni: az UTE 73 kilogrammos judósa Costa Ricából érkezett riválisát gyűrte le intésekkel, a második fordulóban azonban alul maradt a kubai Estradával szemben, így nem folytathatta a küzdelmet. A legjobb harminckettő közé jutás százhúsz világranglistapontot ér, ezzel az újpesti judós kiválthat egy gyengébb pontszámot, s közelebb lépett a tokiói olimpia indulási jogának kiharcolásához.

A 100 kilogrammosok között Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE) – aki két évvel ezelőtt bronzérmes volt a japán Grand Slam-viadalon – erőnyerőként kezdett, majd ipponnal kikapott a kazah Serikbajevtől, így nem léphetett tovább. Szigetvári Mercédesznek (+78 kg, Mogyi-Bajai JC) nem sikerült a magasabban jegyzett orosz Csibisovát legyűrnie, így számára is az első összecsapással ért véget az oszakai Grand Slam.

A külföldieknek egyébként sem termett sok babér a japán versenyen, a hazaiak ugyanis maximálisan kihasználták a szabályok adta lehetőséget, minden súlycsoportban négy versenyzőt indítottak, s az ötvenhat japán judósból harmincnégy dobogóra állhatott! Hat súlycsoportban “színjapán” fináléra került sor, két súlykategóriában pedig csak japánok állhattak fel a dobogóra.

Az éremtáblázatra pillantva elképesztő hazai fölényt láthatunk, első lett Japán (11 arany, 8 ezüst, 15 bronz), msodik pedig holtversenyben Franciaország (1, 0, 1) és Oroszország (1, 0, 1).

Különleges oka is volt annak, hogy a japán versenyzők ilyen komolyan vették ezt a tornát: az Összjapán Judo Szövetség ugyanis olimpiai válogatóversenynek írta ki az oszakai viadalt, sőt, négy aktulis világbajnokuk számára azt a lehetőséget is megadta, hogy egy oszakai aranyéremmel megszerezze az indulás jogát.

A négy világbajnok közül Ono Sohej sérülés miatt nem indulhatott a hétvégén, Abe Uta és Marujama Josiro elveszítette a döntőt, a nehézsúlyú Szone Akira viszont Oszakában is győzni tudott, így ő a japán válogatott első biztos indulója a 2020-as tokiói olimpián.


Szone (kékben) az olimpiai bajnok Ortizt győzte le az olimpiai indulást érő fináléban


A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) nagy versenysorozata, a World Tour már csak egy eseményt tartogat erre az évre: a világranglista legjobbjai (súlycsoportonként harminckét judós) a december 12-én kezdődő World Judo Masters-viadalon állhatnak tatamira, a kínai Csingtaóban.

Forrás: Judoinfo
Eredmények: KLIKK IDE!
Fotó: IJF, Marina Mayorova

A Hatalmas japán fölény az oszakai Grand Slam-viadalon bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS