Három magyar bronzérem az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról

A bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) első magyar judós érmét Farkas Bence szerezte meg, a Rákosvidéke Hajtós DSE ifjúsági Eb-ezüstérmese a dobogó harmadik fokára állhatott, csütörtökön a ceglédi Szegedi Dániel is harmadik lett!

Farkas Bence (balról a harmadik) a dobogón

Az 55 kilogrammosok között szereplő Farkas Bence azeri és német riválisát is ipponnal legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol már vazarival vezetett, a török Bahadir azonban fordítani tudott, s végül aranyérmes lett. Hajtós Bertalan tanítványa a bronzmeccsen javított, ezúttal vazaris hátrányból csikarta ki a győzelmet.

Így Farkas Bence – a magyar csapat zászlóvivője – megszerezte a mieink első érmét, egy bronzot. A judotorna nyitónapján a 60 kilogrammos Marosi Bálint (Óbudai JC) egy győzelemmel és két vereséggel búcsúzott, a 48 kilogrammos Kriza Anna (Miskolci VSC) pedig két győzelemmel és két vereséggel a kilencedik helyen végzett.

Csütörtökön két judósunkért szoríthattunk az azeri fővárosban, közülük Nyíri Nikolett (Rákosvidéke Hajtós DSE) a 63 kilogrammosok között egy győzelemmel és két vereséggel hetedik lett súlycsoportjában, Szegedi Dániel (Ceglédi VSE) viszont szépen menetelt. Akárcsak Farkas Bence, a ceglédi judós is két ippongyőzelemmel jutott el az elődöntőig, ahol ukrán riválisa előtt kénytelen volt fejet hajtani. A bronzmérkőzésen az azeri Rzazadével mérte össze erejét, s látványos küzdelemben, két remek dobással ipponnal szerezte meg a mieink második bronzérmét!


Szegedi Dániel (balról a harmadik) is bronzérmet szerzett

 Az EYOF egyéni judós küzdelmeinek zárónapján, pénteken három versenyzőnk volt érdekelt, közülük Ijjas Attila (90 kg, BHSE) két vereséggel a kilencedik helyen végzett, Farkas Szilvia (+70 kg, Győri AC) pedig egy vereséggel búcsúzott.

A miskolciak reménysége, Sáfrány Péter lengyel riválisa ellen magabiztos győzelemmel kezdett, a negyeddöntőben azonban hibázott, vazaris vezetésről az utolsó pillanatokban veszített a francia Aregba ellen. A vigaszágon a török Demirtas ellen sikerült javítani, az orosz Zamkovoj azonban megakadályozta az MVSC judósának további menetelését, így Sáfrány Péter a hetedik helyen zárta az EYOF egyéni küzdelmeit.

A dobogó harmadik fokára állhatott a magyar judoválogatott a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál zárónapján: a mieink három igen értékes győzelmet is szereztek!

Az egyéni küzdelmekben Farkas Bence (55 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Szegedi Dániel (66 kg, Ceglédi VSE) révén két bronzérmet, továbbá Sáfrány Péter (81 kg, Miskolci VSC) és Nyári Nikolett (63 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) által két hetedik helyezést szerzett nyolc fős küldöttségünk.

Szombaton a vegyes csapatversennyel ért véget számunkra az EYOF, s a mieink alaposan kitettek magukért. Bulgária válogatottja ellen kezdtünk, magabiztos győzelemmel léptünk tovább (4–0).

Következett a negyeddöntő, a jóval esélyesebb orosz válogatott ellen ezúttal csak Sáfrány Péternek sikerült nyernie (1–4), így a mieink a vigaszágra kerültek. Ott Sáfrány Péter, Farkas Szilvia, Kriza Anna és Farkas Bence győzelmével Franciaország legjobbjain sikerült felül kerekedni (4–2)!

A bronzéremért Grúziát kellett legyőzni, ezen az összecsapáson is kétszer veszítettünk, de a többiek egytől egyig behúzták a meccseiket: nyert Sáfrány Péter, Farkas Szilvia, Kriza Anna és Nyíri Nikolett is (4–2), így lett teljes a mieink öröme: a dobogó harmadik fokára állhatott fel ifjúsági válogatottunk!

A teljes magyar csapat összesen kilenc ezüst- és tizenkét bronzéremmel fejezte be a 2019-es nyári EYOF versenyeit, a huszonegy medálból hármat sportágunk képviselői gyűjtöttek be.

Forrás: Judoinfo
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
Eredmények: KLIKK IDE!

A Három magyar bronzérem az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról bejegyzés először a Magyar Judo Szövetség jelent meg.

Forrás: www.judo.hu – RSS