Gyula: egész évben várja Önt

Gyulát sokszínűsége teszi igazán különlegessé, nagyszerű turisztikai célpont, számos látnivalóval. A Dél-Alföldi kisváros történelmi múltjának és szökőkutakkal teli belvárosának köszönhetően, igencsak figyelemre méltó üdülőhely az országban.  A folyópartok, az erdők különösen szépek, a város sok parkjával, műemlékével, valamint hangulatos utcáival fontos turisztikai szereppel bír.

Magyarország egyik legszebb gyógyhelye a híres, négycsillagos Gyulai Várfürdő, ami nemcsak kényeztet, hanem gyógyít is, lenyűgöző egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros meseszép parkjával. A Castello Szaunapark vendégei pihenhetnek, és egyben felüdülhetnek a szaunaházban, infraszaunában, gőzkabinban, jakuzziban, dézsazuhanyokkal és merülődézsákkal.

Gyula város egyik öröksége a több mint 600 éves gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus vármúzeumában, 24 kiállító terem található, Gyula város több száz éves múltjával. A vár különböző rendezvények színhelye. A kápolna, keresztelők, esküvők, a lovagterem pedig fogadások, konferenciák lebonyolítását teszik lehetővé.

Gyula egész évben, folyamatosan csábítja látogatóit rendezvényeivel és számos műemlék, múzeum kínálja látnivalóit. Ilyen például a Húsipari Történeti Kiállítás, vagy akár a Kohán Képtár. A Ladics-ház például egy, a XIX. századi polgári család életmódját bemutató lakóház. Az Erkel Emlékházban, Erkel Ferencnek és négy fiának több relikviáját is megtalálhatják az érdeklődők.

Itt található Magyarország második legrégebbi, működő cukrászdája, a Százéves Cukrászda, mely 1840-ben nyitotta meg kapuit. Káprázatos szalonjaiban eredeti biedermeier bútorok találhatók. A Kossuth tér nagy forgalmat lebonyolító rendezvényközponttá nőtte ki magát. A város egyedi arculatát meghatározzák természetes vizei, a Gyulát és Gyulavárit elválasztó Fehér-Körös. A XVIII. században épült Wenckheim–Almásy-kastély Gyulaváriban látogatható, melynek parkja természetvédelmi terület.

A Gyulai kolbász „Tradíció és minőség”, az évek során számos díjnyertes termékkel büszkélkedhet a Gyulai Húskombinát. Az első gyulai pálinkafőzdét Harruckern János György alapította 1731-ben. A közel 300 éves hagyomány folytatódott, a Viharsarok Kóstolóháza hét és fél hektáros területen épült meg.  A látogatók itt megismerhetik a pálinka készítés technológiáját, nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúráját. Kedvelt téli program a falusi disznótor, pálinkával, forralt borral, disznótoros étellel.

Gyula város gazdag kulturális életét a fennmaradt és összetartó hagyományok tisztelete koronázza meg.

Cikkeink tájékoztató jellegűek, és semmilyen esetben nem helyettesítik szakorvos véleményét. Konkrét kérdésével, kérjük keresse fel kezelő orvosát.

A teljes cikk: .Gyula: egész évben várja Önt.

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..